Curierul Zilei - Curiozităţi pescăreşti
PRIMA PAGINA

*** Avea dreptate şi Farfuridi     *** Elevii din alte judeţe primesc fructe, argeşenii nu!     *** A murit judecătorul Marius Dumitrescu     *** PASTILA de UMOR      *** Percheziţii la evazionişti     *** Lovit în cap de creanga unui nuc     *** Doare penale pentru lemne      *** Marcaj rutier eronat pe strada Gruiului     *** Sportivă din Cîmpulung, cu Lamborghini în flăcări     *** Raliul de la Bucureşti încheie sezonul!     *** Favorite cu bănăţencele     *** Show cu elevii de la Brătianu!     *** Luptătorul Mihai Mihuţ, bronz la Campionatul Mondial!      *** Zekovic a semnat cu CSM Oradea     *** Liga Naţiunilor     *** FCSB va juca la Piteşti!     *** Trofee pentru fetele din Mioveni     *** Liga 1, Etapa 15    

 
Curiozităţi pescăreşti Imprimare E-mail
(5 voturi)
sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Curiozităţi pescăreşti

Fusarul, un răpitor mic, dar rău 

Fusarul (Zingel Streber) este un peşte de talie mică putînd atinge în mod excepţional 30 cm şi 400 grame. Majoritatea exemplarelor pescuite măsoară 10-15 cm şi cîntăresc 100-250 g. Are corpul fusiform este acoperit cu solzi mici, deşi şi aspri. Capul este alungit, uşor ascuţit şi turtit dorso-ventral. Gura este uşor orientată în jos şi este brăzdată de numeroşi dinţi mărunţi. Operculul se termină printr-o parte subţire şi ascuţită asemănatoare unui ghimpe. Trăieste pe fundul pietros şi nisipos al apelor limpezi, curate, bine oxigenate şi adînci. Partea dorsală şi flancurile sînt galben-cafenii, iar corpul, pe întreaga lui lungime, este brăzdat de 4-5 dungi transversale late, negricioase. Abdomenul este alb-gălbui. Este un peşte răpitor şi se hrăneşte cu larve ale diferitelor insecte, viermi, insecte, icre şi peştişori.    

Carnea lui, o delicatesă

Reproducerea are loc în perioada martie - aprilie, cînd femelele migrează în amonte, spre zonele cu apa mică pentru a depune icrele pe pietre sau pe plantele acvatice. La noi, fusarul este întîlnit în Dunăre şi majoritatea rîurilor mari (Olt, Mureş, Timiş, Argeş, Criş etc.). În majoritatea timpului, stă ascuns deasupra substratului pietros sau nisipos, părăsindu-şi ascunzătoarea doar pentru a se hrăni. Se pescuieşte în special toamna. Are carnea albă şi gustoasă, asemănătoare cu a altor specii de percide. Carnea lui este considerată o delicatesă de specialiştii în gastronomie.     
M.Duinea

Vizualizari: 1331

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics




































Zi record

Marţi, 16.10.2018

--- 3.988 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info