Curierul Zilei - Curiozităţi pescăreşti
PRIMA PAGINA

*** Ilumintatul festiv rămîne montat la Mioveni      *** Directorul general Dacia a luat prînzul cu jurnaliştii     *** Primăria vrea să reducă subvenţia pentru căldură!     *** 16 cazuri de gripă confirmate în Argeş     *** Sfinţii zilei      *** Cea mai bună zi pentru Raci!    *** Sfinţii zilei      *** RĂCITURĂ MUNTENEASCĂ     *** Evenimente 18 ianuarie de-a lungul vremii     *** Aniversare de prestigiu la Şcoala Mihai Eminescu      *** Şoferul reţinut după moartea tinerei     *** Percheziţii la un afacerist din Bradu     *** Îşi aniversează ziua în arest!     *** A doborît trei femei dintr-o lovitură     *** În 2 săptămîni, 7 ordine de protecţie     *** Concurs cu scandal, la Cetăţeni     *** Hotărîre de Guvern pentru Sala Polivalentă     *** Miza pe juniorii din propria pepinieră!      *** „Sîntem la un nivel satisfăcător“     *** Vechile Dacii revin în competiţii!     *** Sîmbătă, primul amical pentru CS Mioveni     *** Ce mai fac colegele de serie ale CS Mioveni şi FC Argeş     *** Mai mulţi juniori decît seniori!     *** Amicale tari înainte de Euro, pentru tineret     *** Amicale tari înainte de Euro, pentru tineret     *** S-au stabilit sferturile Cupei     *** Voleibalistele junioare de la CS Dacia vor juca acasă    

 
Curiozităţi pescăreşti Imprimare E-mail
(5 voturi)
sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Curiozităţi pescăreşti

Fusarul, un răpitor mic, dar rău 

Fusarul (Zingel Streber) este un peşte de talie mică putînd atinge în mod excepţional 30 cm şi 400 grame. Majoritatea exemplarelor pescuite măsoară 10-15 cm şi cîntăresc 100-250 g. Are corpul fusiform este acoperit cu solzi mici, deşi şi aspri. Capul este alungit, uşor ascuţit şi turtit dorso-ventral. Gura este uşor orientată în jos şi este brăzdată de numeroşi dinţi mărunţi. Operculul se termină printr-o parte subţire şi ascuţită asemănatoare unui ghimpe. Trăieste pe fundul pietros şi nisipos al apelor limpezi, curate, bine oxigenate şi adînci. Partea dorsală şi flancurile sînt galben-cafenii, iar corpul, pe întreaga lui lungime, este brăzdat de 4-5 dungi transversale late, negricioase. Abdomenul este alb-gălbui. Este un peşte răpitor şi se hrăneşte cu larve ale diferitelor insecte, viermi, insecte, icre şi peştişori.    

Carnea lui, o delicatesă

Reproducerea are loc în perioada martie - aprilie, cînd femelele migrează în amonte, spre zonele cu apa mică pentru a depune icrele pe pietre sau pe plantele acvatice. La noi, fusarul este întîlnit în Dunăre şi majoritatea rîurilor mari (Olt, Mureş, Timiş, Argeş, Criş etc.). În majoritatea timpului, stă ascuns deasupra substratului pietros sau nisipos, părăsindu-şi ascunzătoarea doar pentru a se hrăni. Se pescuieşte în special toamna. Are carnea albă şi gustoasă, asemănătoare cu a altor specii de percide. Carnea lui este considerată o delicatesă de specialiştii în gastronomie.     
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 1441

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics






































Zi record

Luni, 07.01.2019

--- 3.633 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info