Curierul Zilei - Pescuitul mihalţului şi anghilei
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Pescuitul mihalţului şi anghilei Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Curierul zilei vă prezintă speciile de peşti

Pescuitul mihalţului şi anghilei


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, dar şi reţete culinare pe bază de peşte. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul mihalţului şi anghilei.         

Mihalţul (Lota Lota) aparţine familiei Gadidae ca şi codul, este un peşte care, din păcate, îşi face şi el apariţia din ce în ce mai rar. Este un peşte specific apelor curgătoare (Dunăre, Prut, Siret), acesta fiind asemănător somnului, din punct de vedere al formei şi al culorii corpului acestuia, dar şi ca şi modalitate de hrănire sau habitat. Acest peşte este considerat un mare iubitor de ape reci, acesta prinzîndu-se mai bine pe decursul anotimpurilor reci decît în timpul verii.

Se hrăneşte pe timpul nopţii

Fiind un peşte răpitor se hrăneşte ca şi somnul numai pe substratul apei, şi în general mănîncă mai bine pe timpul nopţii fiind un peşte nocturn. Capul mihalţului este turtit dorso-ventral, gura este mare, semilunară, orizontală, cu dinţi mărunţi pe ambele fălci. Ochii sînt mici, situaţi pe faţa dorsală a capului şi îndepărtaţi între ei. Nările anterioare sînt mai apropiate de vîrful botului decît de ochi, în partea lor posterioara existînd cîte un tentacul scurt. Corpul alungit este aproape cilindric, fiind comprimat lateral doar în regiunea cozii. Mucusul tegumentar este abundent. Profilul dorsal este slab ascendent de la cap la ceafă, iar de la ceafă pînă la inserţia primei dorsale este aproape orizontal, ca şi profilul ventral. Pectoralele sînt rotunjite, fiind situate imediat după opercule. Ventralele au vîrful ascuţit, radia a două externă fiind cea mai lungă. Cele două dorsale sînt apropiate între ele, prima fiind rotunjită. A doua dorsală şi anala sînt foarte lungi, au marginile drepte şi doar capetele lor posterioare sînt rotunjite. Dorsala a doua şi anala sînt foarte apropiate de caudală, dar nu se unesc cu aceasta. Linia laterală este incompletă şi aproape rectilinie.

Momeli recomandate

Partea dorsală şi laterală este cafenie cu nuanţe măslinii, iar partea ventrală gălbuie-albicioasă. Pe tot corpul sînt pete neregulate care dau un aspect marmorat. Înotatoarele au culoarea părţii învecinate a corpului. Ca şi momeală îl putem prinde la peştisor viu (albitură sau cărăşel mic), lipitoare de pămînt, rîmă neagră, rîma roşie. Pe timp verii, mihalţul se poate prinde numai în zona cu gropi adînci de peste 8-9 m cel puţin în care temperaura apei să aibă o variaţie cît mai mică pe tot parcursul anului. Mihalţul se prinde de obicei la monturi dedicate somnului/şalăului dar în cazul în care căutam acest peşte avem nevoie de o montură făcută astfel:
- fir 0.20-0.25 principal, şi ca forfac 0.18-0.20 lung de 25-35 cm
- plumb între 40-80grame
- agrafă cu rol de opritor
- cîrlige numărul 4-10
Ca gust, este net superior somoteiului, şalăului şi păstrăvului. Nu are oase deloc, doar şira cu trei apofize, ca la merluciu.

Anghilele nasc peşti vii

Anghilele sînt o categorie de peşti care cuprind 900 specii, ele au o formă asemănătoare cu a şarpelui, trăiesc în ape dulci sau în mări la adîncimi diferite.
Sînt peşti răpitori, fiind activi noaptea. Cele mai multe specii de anghile trăie­sc în mările calde tropicale şi subtropicale, în apele cu adîncimi diferite şi printre recifele de corali. Anghilele din apele dulci migrează în mare numai în timpul reproducţiei. Numai speciile de anghilă europeană (Anguilla anguilla) şi anghilă americană (Anguilla rostrata) trăiesc în regiunile cu climă temperată din Europa sau America de Nord. Anghila (Anguilla anguilla) este poate cel mai ciudat peşte care poate fi găsit în apele noastre. Este rar întîlnită, iar o densitate mai mare o are în Dunăre şi Marea Neagră. În general, anghila este prinsă accidental de pescari atunci cînd aceştia pescuiesc alte specii de peşti. În tara noastră este semnalată în apele din Transilvania (Mureş, Olt, Someşul Mare), în Dunăre (Galaţi) şi în lungul litoralului românesc, în lacul Mangalia.

Ajunge şi la 6,5 kg

Anghila se ascunde în nisip pentru a nu fi localizate de pradă. Vînează şi se hrăneşte cu creveţi, crustacee şi peşti. Anghila poate ajunge la o lungime de 1,5 m şi o greutate de 6,5 kg, dar cel mai des sînt văzute exemplare cu dimensiuni între 60-80 cm şi greutate de pînă în 1-2 kg. Forma corpului este asemănătoare cu cea a unui şarpe şi este acoperit cu un mucus care o face să fie foarte alunecoasă atunci cînd o apucăm cu mîinile. Culoarea corpului variază de la nuanţe măslinii şi pînă la negru închis cu nuanţe de gălbui pe burtă. Anghilele pot rezista foarte mult în afara apei în condiţii de umiditate mare. Se spune despre ele că ies de bunăvoie din apă pentru a putea trece anumite obstacole cum ar fi stăvilarele. Putem spune despre anghilă că este un peşte călător.

Peşte umplut cu legume în sos de roşii

Ingrediente:
1 peşte mare -2,5 kg
suc de la 1 lămîie
sare şi piper după gust
Umplutură:
1 legatură pătrunjel
1 ardei gras roşu mediu
1 ardei gras verde mediu
1 ardei iute mijlociu
1 căpăţînă mare de usturoi
1 lingură coriandru măcinat
4 roşii mari
sare şi piper după gust
Sosul:
1 kg roşii
suc de la 2 lămîi
10 căţei usturoi
1 lingură vegeta
50 ml ulei măsline
Garnitura de orez:
400 gr orez basmati
3 cepe mijlocii
4-5 căţei usturoi
30 ml ulei măsline
1 lingură curry
2 linguri pastă roşii
1 lingură vegeta
300 ml suc de roşii proaspăt sau conservat
sare după gust
apă caldă pentru gătit orezul

Mod de preparare:

Peştele, dupa ce a fost curăţat de solzi şi spălat bine, se va deschide, se va cresta pe lăţime şi se va condimenta şi stropi cu suc de lămîie în interior şi exterior. În crestături vom pune felii de lămîie, care vor da un gust aromat peştelui. Toate legumele pentru umplutura se vor spăla şi se vor toca mărunt, iar la sfîrşit se vor asezona, după gust. Cu această compozitie vom umple peştele. După ce am umplut peştele ne ocupăm de sos şi orez. Mai întîi spălam orezul în 3-4 ape, după care îl punem la înmuiat pînă finalizăm cu peştele. Şi acum trecem la sos. Roşiile curăţate de coajă se vor tăia mărunt şi se vor amesteca cu usturoiul tocat, sucul de lămîie, vegeta, uleiul de măsline, piperul şi sarea după gust. Între timp vom încălzi cuptorul la temperatura de 180 de grade. Vom folosi o tavă mai încăpătoare în care vom pune mai întîi compoziţia pentru sos, peste care vom aşeza peştele, apoi acoperim tava cu o folie de aluminiu şi o vom da la cuptorul încins aproximativ 40 de minute. Pînă se găteşte peştele, ne vom ocupa de garnitura de orez, care este uşor de pregătit. Cele 3 cepe, după ce au fost în prealabil curăţate şi spălate le vom tăia solzi de peşte şi le vom pune într-o cratiţă de teflon la călit, alături de usturoiul care a fost tăiat rondele. După ce s-au călit, vom adăuga, pasta de roşii, curry, vegeta şi sare după gust. Amestecăm bine apoi vom adăuga orezul, care a fost în prealabil scurs bine de apă, sucul de roşii şi cantitatea de apă necesară pentru pregătirea orezului.
La fiecare pahar de orez înmuiat se pune un pahar fără un sfert de apă fiartă. Dacă orezul a fost pus la înmuiat o perioadă mai mare de timp va trebui să micşoraţi cantitatea de apă. Trebuie să ţinem cont că avem şi 300 ml de suc de roşii, înainte de a adăuga apa necesară. Nu învîrtiţi în orez decît la început cînd adăugaţi apa şi pînă începe să fiarbă orezul, după aceea îl lăsaţi pînă se găteşte singur. Se serveşte cu o salată de crudităţi sau cu orice altceva ce doriţi. Este o mîncare, care se poate servi la oricare sărbătoare, fiind nu numai gustoasă, ci şi aspectoasă.

Anghila călătoreşte distanţe mari

Pentru a ajunge la noi, anghila străbate distanţe imense şi greu de imaginat pînă să fie studiată mai îndeaproape prin anii 1920 de către danezul Johannes Schmidt. El a fost primul cercetător care a stabilit că anghilele se reproduc numai în Marea Sargaselor în apropierea Golfului Mexic între Antile şi Bermude. De acolo îşi încep călătoria puii de anghilă către rîurile Europei, o călătorie care durează pînă la 3 ani. De menţionat faptul că anghila naşte pui vii. Anghilele ajung la vîrsta reproducţiei undeva în jurul a 20 de ani. În acest moment, începe călătoria în sens invers către zona de reproducere. După ce îşi ating scopul şi este asigurată noua generaţie, anghilele mor, caz asemănător cu al somonului după depunerea icrelor. Faptul că sînt intensiv pescuite, nu neapărat la noi în ţară şi traseul lung pe care îl parcurg de la naştere şi pînă la reproducere au dus la scăderea puternică a numărului de anghile. În apele noastre era oricum un oaspete rar însă avem speranţa că va fi găsit în rîurile noastre şi de generaţiile viitoare.

  M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2238

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info