Curierul Zilei - „La Jocurile Olimpice vom avea 2 - 3 piteşteni!“
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
„La Jocurile Olimpice vom avea 2 - 3 piteşteni!“ Imprimare E-mail
(0 voturi)
luni, 22 ianuarie 2018

Directorul CSM Piteşti are mare încredere în sportivi

„La Jocurile Olimpice vom avea 2 - 3 piteşteni!“


CSM Piteşti, cel mai important club sportiv din judeţul nostru din punct de vedere al rezultatelor, a făcut bilanţuul pe 2017, dar şi strategia pentru noul an competiţional. Clubul condus de directorul Gheorghe Dinu este unul dintre cele mai perfor­mante din ţară, avînd sportivi medaliaţi la ma­rile întreceri interna­ţionale. Anul trecut, gruparea argeşeană a obţinut 284 de medalii la competiţiile interne şi internaţionale. CSM Piteşti a reuşit să scoată şi un campion mondial de judo, performanţă ne­maiatinsă de această disciplină de 20 de ani. Conducătorul acestei unităţi sportive aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului se aşteaptă ca anul care a început de puţin timp să fie cel puţin la fel de bun ca cel precedent.

Gheorghe Dinu a analizat pentru Curierul zilei rezultatele din 2017 şi a stabilit şi obiectivele pentru noul sezon competiţional. Şeful clubului argeşean a făcut strategia pe termen scurt, mediu şi lung, iar obiectivul final sînt Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, cea mai importantă competiţie de pe glob. Iată cum vede directorul CSM Piteşti rezultatele obţinute de sportivi şi perspectivele pe care le are gruparea pe care o conduce.

„Numărul de medalii a fost depăşit“

Cum a fost 2017 pentru CSM Piteşti şi ce aşteptări aveţi de la 2018?
- 2017 a fost un an bun, chiar foarte bun şi din punct de vedere sportiv, dar şi al bazei materiale. Noi avem două sectoare de activitate, cea sportivă şi cea administrativă. 2018 este un alt an, iar dacă reuşim să menţinem ştacheta, este o treabă excelentă, dacă sîntem pe aproape, este bine sau foarte bine. Unii dintre sportivii care au reuşit cele mai bune rezultate urcă la o vîrstă superioară, alţii o vor lua de la început şi orice competiţie pleacă de la 0-0. Toţi ne propunem să ieşim campioni, dar numai unii vor ieşi.
Ca număr de medalii cum stă clubul?
- Am depăşit cu aproape 25%. Mai exact 23,4% faţă de 2016. Nu numărul de medalii este important, ci numărul de sportivi medaliaţi. Avem 107 medaliaţi ceea ce ne arată că se lucrează bine, că sînt destui sportivi pentru care din punct de vedere administrativ trebuie să facem faţă şi să le asigurăm măcar minimul necesar de condiţii.
Într-un top naţional, unde se situează CSM Piteşti?
- Din informaţiile care le am, sîntem în primii 6 pe ţară. Am fost şi pe locul 3, am fost şi mai jos. Aşa este în sport. Ai perioade bune şi mai puţin bune.
Cele mai mari aşteptări la medalii de la ce secţii le aveţi?
- La toate secţiile am aşteptări realiste. Judo, atletism, kaiac, nataţie, chiar şi boxul, sînt secţiile care au reuşit participare internaţională. Luptele sînt aproape. Chiar şi ei au avut participare internaţională. E adevărat că doar la Balcaniadă. Avem şase secţii care sînt în top. Toţi îşi fac treaba cu urcuşurile şi coborîşurile de rigoare.

„Ministerul Sportului nu este fabrică de bani“

Anul trecut aţi reuşit să scoateţi un campion mondial la judo. Speraţi şi anul acesta ?
- Din punctul meu de vedere, felicit pe cei care au reuşit în 2017. În 2018 avem aşteptări de la ei însă este un alt an competiţional. Perspectiva noastră, a antrenorilor şi administraţiei, este să le asigurăm condiţii cît mai bune, şi ei să facă cît pot. Colectivul tehnic este conectat pentru îmbunătăţirea calităţii. Adică schimbul de mîine să îl pregătim. Ce am făcut bine acum 5 - 6 ani se cam vede acum. Selecţia este o activitate care va da rezultate peste 5-6 ani.
Cum se prefigurează bugetul pentru 2018?
- Normal ar fi să fie cam la valoarea celui de anul trecut. Nici Ministerul Sportului nu este fabrică de bani şi ca atare trebuie să împartă la toată lumea. Marea majoritate a cluburilor din subordinea MTS încearcă să eficientizeze banii care li se alocă. Am fost trataţi corespunzător. Loc de mai bine, sigur că este. Eu aş fi mulţumit dacă sîntem cu ceva plus faţă de 2017. Începutul lui 2018 ne-a găsit bine organizaţi chiar din punct de vedere financiar. Toate referatele pe luna ianuarie au fost puse în analiză şi rezolvate. Salariile s-au dat la timp. Avem o mică problemă care nu s-a rezolvat la sfîrşitul lui 2017, dar avem banii în cont. Sperăm să ne achităm de echipament şi de pista betonată de la patinuar.
La baza sportivă cum stă clubul şi ce v-aţi propus să îmbunătăţiţi anul acesta?
- Eu îmi propun, în primul rînd, să menţin ce am făcut bine pînă acum şi de acolo să facem. Avem condiţii foarte bune la kaiac-canoe, judo, condiţii bune spre foarte bune la atletism, la bazin. Avem problemele pe care le avem la lupte, box, baschet, la baza administrată de altcineva. Echipa CSM Piteşti a rezolvat cantina, a rezolvat parterul de la cămin care se închisese. Dacă vom rezolva şi etajul, în 2018 obligă antrenorii să nu spună că nu au condiţii. Condiţiile principale pentru activitatea de selecţie sînt un pat şi mîncare pentru tineretul adus din afara oraşului. Este obligatoriul ca sportivul să aibă condiţii de cazare şi să fie alimentat decent.    
Relaţie foarte bună cu autorităţile locale
Cum apreciaţi relaţia cu autorităţile locale?
- Mulţumesc mult în numele sportivilor şi antrenorilor de la secţia de judo autorităţilor locale pentru sprijinul acordat. Rezultatele au confirmat aşteptările. Mulţumesc că s-au gîndit şi la secţia de box, dar mai sînt două probleme. Secţia de kaiac-canoe care a avut trei participanţi la Europene şi Mondiale cred că ar merita şi ea să fie alături de celelalte. Luptele reprezintă un sport tradiţional şi ar trebui şi el mai mult ajutat. Ne dorim să obţinem gratuitate la Bazinul Olimpic pentru grupele de performanţă. Acei bani pe care îi plătim se vor regăsi în performanţă, în imaginea oraşului, în sănătatea şi disciplina piteştenilor. Noi luăm acest număr mare de copii pe fiecare ramură de sport şi nu-i lăsăm în spatele blocului, la colţ de stradă sau la cîrciumă. Îi aducem la mişcare într-un cadru organizat. Municipalitatea a recunoscut că această treabă dă rezultate în timp. Un pat mai puţin în spital, un leu mai puţin cheltuit în sistemul sanitar, o problemă de disciplină mai puţin în oraş. Aceşti copii dacă sînt bine educaţi şi sănătoşi, în timpul vieţii fac economii în alte sectoare de activitate.
Ce ar trebui făcut ca de la Piteşti să nu mai plece sportivii valoroşi?
- S-au făcut paşi importanţi în acest sens şi se mai pot face. Aici ar putea să intervină şi Consiliul Judeţean şi am avut discuţii pe acest subiect. Sper să mai avem discuţii pe tema asta, ca să putem să-i ţinem. Ar fi extraordinar dacă şi Consiliul Judeţean ne-ar ajuta, pentru că aceşti campioni fac o imagine foarte bună judeţului la competiţiile din străinătate. Eu vreau să fac o menţiune. Sportivul trebuie să schimbe atmosfera ca să progreseze. Dacă reuşeşte să facă performanţa pe care ne-o dorim cu toţii şi să rămînă acasă este perfect. Cel mai bun exemplu este Glinţă. Campion naţional, recordmen naţional la CSM Piteşti, plecat la centru, la lotul naţional a devenit campion mondial. Plecat de la Baia Mare, în America, a ajuns medaliat la Campionatele Europene de seniori. Schimbarea este o provocare. Şi noi am făcut schimbări. Am adus sportivi de prin alte părţi pe care i-am adus la noi şi au confirmat. Gherghel şi Cîşlaru au devenit medaliaţi la marile competiţii. Acelaşi lucru s-a întîmplat la atletism, lupte. Astea sînt lucrurile normale. Luăm, dăm, important este să nu se piardă. Sînt mulţi sportivi care au reuşit la alte cluburi, dar locul naşterii şi începuturile activităţii nu se pot şterge. Piteşti scrie pe cel care te reprezintă în competiţie sau pe cel care este născut aici.
Cum vedeţi strategia clubului pe termen scurt, mediu şi lung?
- Problema numărul 1 înseamnă asigurarea condiţiilor la pregătire şi noi avem partea de strategie bine pusă la punct. Avem documentele fiecărua care înseamnă obiective, sportivi nominalizaţi pentru realizarea obiectivelor, grupa de normare pentru fiecare antrenor pe care noi o şi controlăm. Se regăseşte în caietul de prezenţă, la planurile de pregătire, în calendarul competiţional. Vedem şi cît ne costă. Dacă noi reuşim să ţinem această treabă de la an la an, ne asigură un viitor pe termen mediu şi lung. Am spus mai devreme treaba cu selecţia care înseamnă perspectivă. Sportivii care se regăsesc în grupa de avansaţi este o treabă pe termen mediu. Aceştia vor lua locul celor care sînt acum la performanţă.

„Reţete pentru a scoate campioni nu există!“

Există vreo reţetă pentru a scoate campioni?
- În nici o carte nu spune cum se face campionul. Sînt doar principii. Fiecare campion este un Eu personal. Nu se aseamănă Ionică cu Georgică. Atunci, tu ca antrenor trebuie să ai nasul şi mirosul să-l descoperi pe cel care are calităţi, să lucrezi cu el, să-l prelucrezi şi  să-l faci campion. Dar pentru asta trebuie să fii bine organizat. În funcţie de ce ştii tu şi ce poate sportivul, reuşeşti într-o proporţie mai mică sau mai mare. Acelaşi lucru este şi la jocuri. Acolo este şi mai complicat. La baschet sînt 5 caractere care joacă în teren, la volei sînt 6, la fotbal 11, la rugbi 15. Este foarte complicat să-i asamblezi, pentru că nu scrie în nici o carte cum trebuie să o faci. Sînt doar principii pe zona de efort şi pe zona tactică, psihologică, fiziologică. Atunci e o mare problemă. Cine asigură o asemenea organizare? Conducătorii! Eu mi-am făcut datoria şi cred că am şi reuşit să-mi impun acest punct de vedere în colectivul în care am lucrat. Eu am prins nişte etape în care conducătorul era plătit. Acum nu mai este aşa! Nu cred că acest lucru este numai în sectorul sportiv. Veţi vedea că ce s-a făcut în administraţia publică se va resimţi în calitate, pentru că atunci cînd funcţionarii sînt bine plătiţi, poţi să le ceri.
2020 va fi an olimpic. Vă aşteptaţi să aveţi sportivi de la CSM Piteşti la Jocurile Olimpice?
- Dacă Dumnezeu îi va ţine sănătoşi, sigur vom avea 2 - 3 piteşteni la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La înot, Glinţă, indiferent unde va fi, este tot produsul nostru. La kaiac-canoe avem trei participanţi care au şanse reale să urce, mai ales că vin după evenimentele de acum 2-3 ani. Întîmplător li s-a creat şi un cadru. Poate la atletism vom avea reprezentant. Sînt posibilităţi ca aceşti copii să ajungă. Este mai complicat, mai greu, dar niciodată imposibil.  
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1609

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info