Curierul Zilei - Dinastia
PRIMA PAGINA

*** Decupaţi din acest articol 396 de cuvinte. Este cadoul meu pentru voi     *** ️Codurile penale modificate de urgenţă      *** În Argeş, investiţii de peste un miliard de lei      *** A scăzut datoria publică a României      *** Vin ajutoarele de urgenţă!      *** Reţinut pentru a fi extrădat     *** Percheziţii la tiriştiicare furau marfa    *** Falşi angajaţi de la Salubritate, cereau bani!    *** Ieri, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia     *** „Tedi- Şcoala Siguranţei“, la Cîmpulung     *** Se opreşte curentul în Mioveni     *** Concurs de simulare de procese     *** I-a ars casa de la o lumînare!     *** Militarii musceleni, la Cincu     *** Autoturisme de epocă la Retroparada Primăverii 2019 în Cîmpulung     *** Sfinţii zilei      *** Noroc cu carul!     *** CURCAN CU ROZMARIN    *** Evenimente 18 aprilie de-a lungul vremii    *** Liceul cu cei mai mulţi elevi calificaţi la olimpiade naţionale    *** Elevii vor încondeia ouă    *** Excursie prin Europa    *** Gala de balet „Surîsul primăverii... la Piteşti”    *** „Kareu de aşi” la Piteşti     *** Gala de balet „Surîsul primăverii... la Piteşti”    *** Liga Campionilor    *** Reguli noi pentru promovare    *** Tenis: Flavia Ogrezeanu, un nou premiu    *** Trei musceleni la Campionatul Balcanic de Marş    *** Raliul Argeşuluire vine în circuit!    *** Trei musceleni la Campionatul Balcanic de Marş    *** „Mă antrenez pentru aurul olimpic“   

 Publicitate pdf
Dinastia Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 17 februarie 2018

CARTE NOUĂ

Dinastia


Ca să mărturisesc, ştiam multe lucruri despre cei patru regi, dar mai rămîneam cu multe nedumeriri şi întrebări. Cartea lui Stelian Tănase şi a Elenei Vijulie vine să umple un gol în curiozitatea şi cunoştinţele mele.

Dar cine este doamna (domnişoara) Vijulie? O ştiam moderatoare la televiziunea DiGi 24, una dintre cele cîteva zeci. Cîte din ele nu vor fi fiind simple moderatoare? De-abia de data asta aflu că a lucrat opt ani la Radio BBC, apoi doi ani în presa scrisă. De şapte ani este realizatoare de emisiuni de televiziune. De cinci ani lucrează la DiGi 24. Studii de Istorie şi Ştiinţe Politice. Şi este realizatoarea unei serii legate de Regatul României. Şi evoluţia regimurilor comuniste în unele ţări din Europa. Iar cartea aceasta înseamnă debutul său editorial.
Cît despre scriitorul Stelian Tănase, el este atât de bine cunoscut ca scriitor, eseist, comentator, jurnalist şi istoric, încît nu mai are nevoie de alte prezentări.
Ca să scrii o carte originală, ca să nu fi bănuit de plagiate, cum se întîmplă multor autori de doctorate chiar de la nivel ministerial, trebuie să scrii ori despre ceva despre care nu s-a mai scris, ori într-un fel care să fie numai al tău. Dar cei doi şi-au ales un subiect mult bătătorit.
Carte de literatură, care se citeşte ca un roman senzaţional, carte document care vine să adauge lucruri noi la ce s-a ştiut până acum, carte de istorie şi comentarii politice. Personajele intrate în acţiune, deşi trăiesc demult numai în amintiri, par atît de vii, ca şi cum ar trăi printre noi. Nu este o carte academică. Însă autorii îşi asumă riscul de a o oferi şi ca pe o carte de popularizare.
Literatura română este bogată în acest domeniu. Dar ea a excelat de-a lungul deceniilor mai ales ca una antimonarhică. Chiar în timpul lui Carol I, domnitorul înţelept, drept, cinstit. S-au găsit destui scriitori, mai mari sau mai mărunţi, care să arunce în derizoriu prezenţa şi activitatea Maiestăţii Sale. Cineva mergea pînă acolo încît însăila pe hîrtie, încă din primele zile ale domniei, că s-a instalat pe Tronul României un colonel cu pantalonii uzaţi.
În schimb, literatura de elogiere era subţire şi nesemnificativă. Pînă şi Vasile Alecsandri, poetul de curte, după Imnul Regal, şi-a pus surdină. Dar personalitatea Regelui Carol I a făcut ca tot acest zgomot să se piardă în vînt. Alta a fost situaţia în timpul Regelui Ferdinand. Socotit de unii un monarh slab şi influenţabil. În ciuda delictului de Lez - Majestate, care se pedepsea cu închisoare, literatura antimonarhică devenea tot mai virulentă. Este cunoscut exemplul publicistului N.D. Cocea, care înainte de a părăsi celula cu gratii, mai arunca cîte o poantă la adresa Majestăţii Sale.
S-au scris de-a lungul domniei celor patru Regi, înainte de abdicarea lui Mihai, volume întregi despre familia regală. Dar niciodată nu s-au acoperit atîţia kilometri de hîrtie, nu s-a cheltuit atîta cerneală, nu s-a făcut atîta risipă de vorbe la radio şi la televiziune cât s-a adunat după plecarea ultimului Rege din ţară.
Printre autorii care iau în dezbatere, clarifică şi pun în scenă această perioadă, se află şi cei doi autori, Stelian Tănase şi Elena Vijulie. Deşi se părea că nu mai este loc pentru aşa ceva. Însă cartea se dovedeşte chiar necesară pentru publicul larg. O întreagă istorie, de la urcarea pe tron a primului Hohenzollern, până la trecerea în nefiinţă a ultimului Rege. Pe lângă portretele aflate în acţiune ale Monarhilor, un rol important în această carte îl joacă Regina Elisabeta, Regina Maria, cei doi Brătianu, care au realizat Independenţa României în urma Războiului din 1877 şi a Marii Uniri din 1918. Miniştri, generali, oameni de stat, oameni din popor. Nimic nu le rămâne străin celor doi autori. Dar lipseşte o frumoasă poveste de dragoste în această carte, precum „Cîntarea Cîntărilor“ în Scripturi. Dragostea pătimaşă dintre Prinţul Ferdinand şi poeta Elena Văcărescu.
Zădărnicită din motive că nu poate deveni Regina României, o persoană pămînteană, chiar dacă se trăgea dintr-o veche familie aristocrată şi patriotică.
Paginile din cele două Războaie, cînd Brătienii se aflau la putere, pătrund pînă în intimitatea deciziilor asumate în Cabinetele cu uşile închise. Şi o bogată istorie din lumea diplomaţiei, unde, sub sceptrul Regelui Ferdinand, Ionel Brătianu, Regina Maria, Martha Bibescu, au întors Comisia de Pace de la Paris, care ne devenise ostilă, cu ochii spre noi, şi astfel s-a putut consfinţit Marea Unire. Ardealul, Basarabia, Bucovina nu au fost alipite cu forţa. Ele au cerut să se unească cu Ţara şi Ţara a aprobat.
Capitolul cel mai important din această carte este dedicat Regelui Mihai, de la copilul urcat pe tron pînă la regele forţat să abdice şi anii de exil, unde a trebuit să-şi cîştige existenţa ca un oarecare expatriat: pilot de încercare, cultivator de păsări şi zarzavat, muncitor în atelier.
Un adevărat triumf cînd i-a fost admis să se întoarcă în ţară.
Alături de mulţi alţi scriitori şi istorici, Stelian Tănase şi Elena Vijulie aduc, în ultimă instanţă, în cartea lor Dinastia, apărută în 2017 la Editura Rao, un adevărat omagiu Curţii Regale şi mai ales Regelui Mihai.
                                                                                               Marin Ioniţă   

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2601

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info