Curierul Zilei - Pescuitul la avat, primăvara
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Victima s-a luptat cu tâlharul pentru geantă     Fapt divers *** ️ La 18 ani, a violat o femeie de 58 de ani     Fapt divers *** ️Fără permis, a răsturnat maşina!     Social *** ️Amenzi de 1 milion la comerciaţi     Social *** ️ Antreprenorii români au tras un semnal de alarmă     Sport *** ️ Porcişteanu vrea victoria la Raliul Aradului     Fapt divers *** ️ A rămas fără permis după o tamponare!     Fapt divers *** ️ Extrădat în Italia pentru furt de maşini     Social *** ️ Contractul pentru DN 73 va fi reziliat    
 Publicitate pdf
Pescuitul la avat, primăvara Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 24 martie 2018

Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit

Pescuitul la avat, primăvara


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte, dar şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul avatului şi scobarului primăvara, dar şi o reţetă culinară pe bază de peşte.     


Pe măsură ce apele se încălzesc, primăvara, începe cea mai productivă perioadă în pescuitul avatului, atunci cîrdurile de albituri părasesc locurile de boişte, cînd începe o perioadă de hrănire frenetică pentru avat. Urmărind în permanentă peştisorii-pradă, avatul vînează în tot timpul zilei, în primele ore ale dimineţii şi înainte de lăsarea serii.  Îşi semnalează prezenţa prin plescăituri puternice, uneori la cîtiva centimetri de mal. În marea majoritate a cazurilor, avatul vînează spre şi la suprafaţa apei. Fiind un peste cu un simţ al văzului foarte bine dezvoltat şi fiind precaut, apropierea de zonele în care au fost observaţi, avaţii necesită o discreţie sporită din partea pescarului. Indiferent dacă pescuitul se face de pe mal sau din barcă, trebuie avut în vedere faptul că avatul nu atacă aproape niciodată cu soarele în faţă, lumina foarte puternică nefiind pe placul acestuia. Ca tehnică, indiferent dacă se pescuieşte de pe mal sau din barcă, sînt recomandate lansările în eventai, din ce în ce mai lungi, permiţînd explorarea întregii zone accesibile şi evitînd trecerea unei capturi în drill printr-o zonă neexplorată. De asemenea, în cazul în care observaţi avaţi urmărind năluca, dar nefinalizînd atacul, ceva este în neregulă. Schimbati năluca, viteza sau metoda de recuperare.

 Frîna mulinetei, foarte importantă

Echipamentul folosit în pescuitul avatului pe timp călduros este cel de clasa Medium-Light, cu o extremă în clasa Ultra Light. Importantă este reglarea perfectă a frînei mulinetei, avînd în vedere atacul violent al avatului asupra nălucilor. Firele recomandate sînt cele monofilament cu vizibilitate redusă şi elasticitate moderată, dar se pot folosi şi fire multifilament împreună cu leaderi din fluoro-carbon sau copolimer. Grosimile recomandate se încadreaza între 0,20 şi maximum 0,30 mm pentru monofilamente şi 0,10-0,16 pentru multifilamente. Trebuie căutat la adîncime medie spre mare, numai în zilele însorite aventurîndu-se la suprafaţă, în urmărirea prăzii sale. Tehnica folosită este cea a explorării zonelor care promit, în spatele copacilor căzuţi, în marginea anafoarelor, în spatele picioarelor de pod, etc. Echipamentul folosit este acelaşi, numai firul utilizat trebuind să fie o idee mai gros, pe măsura nălucilor folosite în sezonul rece.

Soft-bait-urile, arme letale

Nălucile folosite trebuie adaptate unui pescuit la semi-adîncime, în condiţii de curent puternic şi a unei vizibilităţi mai reduse decît vara. Ca urmare, voblerele „cresc“ în dimensiuni, cele de 7-9 cm fiind cele mai folosite. Modele recomandate sînt cele rapid scufundătoare şi cele suspending, în general acele modele care asigură o evoluţie cît mai lungă în zona „de acţiune“ a avatului. Oscilantele şi rotativele sînt de dimensiuni mai mari, în general modelele care asigura stimuli puternici. Soft-bait-urile ramîn „arme letale“ în confruntarea cu avaţii. Se folosesc în general shad-urile mari (8-12 cm) pe jiguri medii-grele (8-17 grame), care permit plonjări rapide şi menţin nălucile în evoluţie pe paliere intermediare.

Sfaturi utile

Căutaţi rupturile de mal, pragurile, învolburările apei, copacii căzuţi şi alte obstacole unde mărunţişul se adună în locurile ferite de curent şi unde avaţii atacă violent (se văd de la distanţă). Ca tehnică, lansati în aval la 45 de grade faţă de mal şi recuperaţi în ritm vioi şi jucăuş mentinând năluca în stratul de suprafaţă al apei. Dacă apa este prea rece şi nu vedeţi cîrduri de obleţi căutaţi platouri de 3-4 m adîncime sau praguri mari ferite de curent unde aceştia se retrag. Un alt aspect foarte important este agitaţia pe maluri cînd pescuiţi. Cautaţi locuri mai puţin bătute şi păstraţi o linişte desăvîrşită. Nu vă agitaţi aiurea pe maluri, nu ţipaţi de bucurie la primul peşte dacă nu vreţi să fie şi ultimul. Avatul este un peşte de suprafaţă care se ghidează foarte mult dupa văz şi vede foarte bine ce se mişcă şi în afara apei. Cînd se înţeapă un avat, primul lucru de făcut este acela de a-l îndepărta cît mai repede posibil de bancul din care face acesta parte. De multe ori vei vedea cum încă trei-patru confraţi de-ai peştelui înţepat îl vor urmări pe acesta pînă la barcă. Ei văd ce se întîmplă, fac stînga împrejur şi gata cu pescuitul tău în acea zonă. De multe ori, hulpavii avaţi vor înghiţi momeala (năluca) foarte adînc, ceea ce va rezulta în nevoia de a folosi o pereche de cleşti/forceps cu bot lung. Este chiar recomandat să aplatizezi sau să rupi spinii ancorelor pentru o degorjare mai rapidă a eventualilor peşti. Nu trebuie să vă fie teamă că veţi pierde peştele, ancora are trei braţe! Ruperea spinilor se va face cu un cleşte patent.
Dacă avaţii nu sînt foarte activi, atunci e nevoie de nişte aruncări ale nălucii mai de precizie, deoarece atunci cînd nu vînează, avaţii se vor ascunde printre rădăcini scufundate, copaci scufundaţi, pietre etc.
Pe o apă limpede, lansînd năluca în mijlocul luciului apei va aduce rareori muşcături, însă o aruncare de acurateţe lîngă asemenea formaţiuni de pe fundul apei, descrise mai sus, vor aduce imediat o muşcătura. Acestea sînt situaţiile unde lansetele scurte primează, prin precizia lansărilor pe care o permit.

Pescuitul la scobar, primăvara

În martie se poate merge deja şi la pescuit de scobar. Dacă apa este limpede şi nu prea adîncă, de pe malul înalt al rîului, deja le vedem flancurile sclipitoare în timp ce pasc algele de pe pietre. Mai tîrziu, spre sfîrşitul lunii aprilie, stînd pe malul rîului pe timp de noapte, se aude clipocitul apei produs de scobarul care, aventurîndu-se în locurile mai putin adînci ale rîului, în vaduri, „se scaldă“ printre pietre sau cum se mai spune “fierbe apa”. Această activitate este semnul că scobarii se pregătesc conduşi de instinctul perpetuării speciei de reproducere. Pescuirea scobarului este admisă în afară de perioada în care se reproduce, în tot cursul anului şi trebuie să menţionăm că se prinde regulat şi în timpul iernii.

Echipamentul necesar

La pescuitul scobarului se utilizează undiţe de 3.50-5.00 m, uneori chiar mai lungi, în special atunci cînd pescarul doreşte să stea la mal. De mare folos sînt cizmele lungi de cauciuc, cu care se poate intra în rîu cît mai aproape de locurile preferate ale acestui peşte. Scobarul se pescuieşte cu maximum de randament vara şi toamna, mai ales dacă locul respectiv a fost presărat în prealabil cu rîme sau viermi. Se utilizează nailon de 0,16-0,18, cel mult de 0,20 pentru ca muşcătura scobarului nu este prea energică şi nici talia nu necesită un fir cu rezistenţă mai mare. Cîrligul potrivit este între nr. 10 -14, cu coadă puţin mai lungă şi cu capătul superior plat sau terminat în inel. Nu se foloseşte în nici un caz cîrlig mai mare de numărul 9. Ca momeli se întrebuinţează o gamă foarte largă din cele naturale: rîma roşie, viermii de faină, viermuşii de carne, diferite muşte, larve de insecte, precum şi bucăţi de brînză, sînge coagulat, mazăre verde sau boabe fierte de grîu ori de porumb.

Umblă în grupuri

Pentru a pescui de pe mal (la 5-8 m de locul unde stau scobarii) se utilizează o plută de grosimea unui creion, iar adîncimea se reglează astfel încît cîrligul prevăzut cu momeala să fie dus de curenţi în imediata apropiere a albiei. Alica cea mai de jos nu se fixează la mai puţin de 15-20 cm de cîrlig. De asemenea, este necesar ca firul să fie reglat de aşa manieră încît pluta să permită mişcarea cîrligului cu 1-2 cm deasupra albiei, iar plumbul sau alicele folosite ca greutate să nu măture pietrele. În caz contrar se pierde mult din sensibilitate, cu riscul ca pescarul să nu observe cînd peştele a muşcat. Cîrligul prevăzut cu nadă se lasă să plutească la distanţă mare, urmărind ca nailonul să fie totdeauna întins între plută şi capătul undiţei. Dacă grupul de scobari se află la distanţe mai mari de mal, se poate utiliza metoda “măturării”. Pentru aplicarea acestei metode, undiţa trebuie să fie mai solidă, firul mai gros şi plumbul mai greu decît în cazul precedent. Cîrligul prevăzut cu momeală este lăsat să fie dus de rîu, pescarul ţinînd nailonul cu mîna pentru a simţi mai bine muşcătura scobarului. De îndată ce peştele a înghiţit cîrligul (uneori nu-l înghite imediat, ci “îl gustă” la început), nu i se mai dă drumul. Se aşteaptă cîteva secunde şi se agaţă cîrligul cu o mişcare hotărîtă, dar nu prea puternică. Odată descoperit locul unde se află grupul de scobari, se pot prinde şi 3 kg într-o oră. Lungimea minimă admisă la pescuit: 20 cm.

Peşte marinat

Peştele marinat sau marinata de peşte, aşa cum o numesc pescarii dobrogeni, este un preparat sănătos, foarte hrănitor, pe care îl poţi servi în orice moment al zilei. Se prepară rapid şi o poţi păstra mai mult timp dacă o conservi bine.
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
6 peşti medii, între 200 - 300 gr
300 ml apă
120 ml oţet
60 ml ulei
sare
piper boabe
1 ceapă mare
2 foi de dafin
Mod de preparare:
Curaţaţi bine peştii, apoi îi tăiaţi fileuri micuţe. Îi aşezaţi frumos în borcan sau într-un recipient ermetic. Puneţi la fiert într-o cratiţă mai mare ceapa tăiată julien, apa, oţetul, uleiul, foile de dafin, piperul, o lingură cu vîrf de sare şi lasăţi-le pe foc aproximativ 6 minute. După ce se răceşte compoziţia, o turnaţi peste peşte şi amestecaţi bine. Puneţi marinata în borcane vidate sau într-un recipient care se închide ermetic şi lasăţi-o la macerat aproximativ şase zile. Acesta este şi secretul: timpul de conservare. Pescarii recomandă o săptămână, şi nu mai puţin. Marinata de peşte cu oţet se serveşte rece, ca aperitiv.  n
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2271

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info