A început sezonul incendiilor de vegetaţieTuriştii nesăbuiţi puteau provoca un dezastru
Incendiile necontrolate de vegetaţie uscată se ţin lanţ şi în majoritatea cazurilor sînt provocate de proprietarii de terenuri, în ciuda avertismentele autorităţilor care interzic şi sancţionează cu amenzi drastice arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru impiedicarea propagării focului la vecinătăţi. În plus, oamenii nu conştientizează că de la un simplu foc de paie se poate ajunge la incendii devastatoare, aşa cum s-a întîmplat la sfîrşitul lui 2011, într-o zonă muntoasă din comuna Dragoslavele, unde un foc necontrolat de resturi vegetale s-a extins şi la pădurea din apropiere, mistuind zeci de hectare de vegetaţie forestieră.
Deşi sîntem abia la începutul primăverii, oamenii au demarat operaţiunile de igienizare a terenurilor utilizînd focul deschis pentru arderea resturilor vegetale şi al deşeurilor în ciuda avertismentele autorităţilor care interzic şi sancţionează cu amenzi drastice astfel de operaţiuni fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru impiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Nişte turişti nesăbuiţi au pus pe jar, la sfîrşitul săptămînii trecute, autorităţile locale din comuna Lereşti, după ce au lăsat un foc nestins în zona Valea lui Pătru - Poiana Fîntînii. Vîntul a făcut ca flăcările să se extindă la vegetaţia uscată, existînd riscul ca incendiul să capate proporţii şi mai mari, în condiţiile în care în zona există o pădure de conifere. Forţele de intervenţie din cadrul SVSU Lereşti, în frunte cu Cătălin Cornăţeanu, dar şi cîţiva localnici, au intervenit cu promptitudine şi au reuşit să lichideze incendiul înainte de a se propaga la pădure. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Atunci cînd sînt asigurate aceste condiţii, pompierii spun că trebuie respectate şi cîteva condiţii: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încît arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pămînt a focarelor. Cei care nu ţin cont de aceste prevederi sînt pasibili de amendă de la 1000 la 2500 lei.
N.Manole Vizualizari: 1005
Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v. AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |