Curierul Zilei - Avatul, cel mai rapid răpitor
PRIMA PAGINA

*** Costul locului de la masa bogaţilor     *** Campanie de informare şi concurs în Şcolile din Mioveni      *** Cartofii şi utilităţile s-au scumpit!     *** PASTILA de UMOR      *** Mai puţine naşteri decît decese     *** Maşini multe, vînzări rare, în tîrgul auto     *** Pregătiţi-vă de Black Friday!     *** Ursul l-a muşcat de cap     *** Ameninţa că se aruncă de pe pasaj     *** Spărgătorii de la Orange Shop, rămîn în arest      *** Furau din maşini, locuinţe, societăţi...     *** Costache a fost achitat     *** Accident, cu trei răniţi şi trei maşini     *** O piteşteancă, campioană mondială     *** Învinşi greu de olteni!     *** Florin Nini: „Nu am fost constanţi”     *** Todorov: „Formăm o echipă unită“nbsp;    *** Stupu şi Ankomah, doar spectatori la Piteşti!     *** Liga 1 - Etapa 13     *** Victorii şi medalii la oină, handbal, volei şi karate     *** Gazdele, victorii pe linie    

 
Avatul, cel mai rapid răpitor Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 05 mai 2018

Curiozităţi pescăreşti

Avatul, cel mai rapid răpitor

Avatul este singurul peste răpitor din familia crapului, fiind răspîndit atît pe Dunăre şi în bălţile sale, dar şi pe rîurile mari din ţară: Mureş, Olt, Prut etc. De obicei vînează în locurile cu apă curgătoare, curată şi oxigenată, lansîndu-se în atacuri rapide din ascunzătorile sau pietrele de pe fundul apei. În mod atipic, uneori poate fi găsit şi în locurile unde apa are curent slab sau chiar nu are curent deloc. Este construit pentru viteză, fiind poate cel mai rapid peşte răpitor din apele noastre. Are o coloraţie argintiu - cenuşie care îl camuflează perfect chiar şi în apa cea mai cristalină. În mod obişnuit atinge lungimea de 40 - 50 cm şi greutatea de 1-1,5 kg, doar în cazuri excepţionale ajungînd pînă la lungimea de 60 - 80 cm şi cca 12 kg. 

Obleţii, hrana preferată

Puietul de avat trăieşte pînă la o anumită vîrstă în bancuri, împreună cu obleţii, ajungînd astfel să le cunoască foarte bine comportamentul. Această şcoală de care are parte cînd este încă mic îl va ajuta mai tîrziu să supravieţuiască şi se va transforma într-un dezavantaj major pentru obleţi, avatul hrănindu-se în majoritatea timpului doar cu aceştia. Uneori îi place să consume şi viermuşi sau diferite insecte pe care le găseşte pe suprafaţa apei, ba chiar şi alţi peştişori, în general albitură. După vîrsta de 6 luni, avatul se separă de cîrdul de obleţi unde a crescut şi devine răpitor în adevăratul sens al cuvîntului, transformîndu-se într-un peşte solitar, însă nu în totalitate, pentru că uneori, în perioadele anului cînd se hrăneşte intens (primăvara şi toamna tîrziu), avaţii formează haite care vînează bancurile de obleţi. Tehnicile de vînătoare folosite de avat constau ori în urmărirea cu viteză a prăzii, ori în salturi spectaculoase în mijlocul bancului de obleţi, urmate de lovituri cu coada pentru a ameţi şi apoi a înghiţi prada.
M.Duinea

Vizualizari: 1278

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics




































Zi record

Marţi, 16.10.2018

--- 3.988 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info