Curierul Zilei - Condiţii mai aspre pentru debranşări
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow social economic arrow Condiţii mai aspre pentru debranşări

*** Manifestări dedicate Micii Uniri     *** ️Rechemările în service vor fi anunţate şi de ITP     *** Noi versiuni pentru SUV-ul Duster     *** Deschis la taxe şi impozite şi astăzi!     *** Programul Rabla continuă şi în 2019     *** Sfinţii zilei      *** Drumeţii şi aventură!     *** FRIPTURĂ DE PORC CU SOS DE PRUNE    *** Evenimente 24 ianuarie de-a lungul vremii    *** Cupa Unirii la şah    *** A fost lansată „Monografia comunelor din Argeş”     *** „O iubire, o poveste”, la Teatrul Davila    *** Gripa închide şcolile din toată ţara!    *** 40 de argeşeni cu gripă!     *** Aparat performant, la Secţia ORL    *** Şoferul a primit sute de comenzi!     *** A provocat accident cu 3 răniţi     *** Emoţiile au omorît-o la instanţă    *** A furat contorul lăsînd gazele pornite     *** A provocat un accident rutier soldat cu trei morţi     *** FIFA vrea extinderea Ligii Naţiunilor     *** Raliul Argeşului se va desfăşura pe Transfăgărăşan!     *** „Sînt unul dintre cei mai rapizi şi atletici conducători“     *** 30 de minute pentru jucătorii sub vîrstă!     *** Ce mai fac colegele de serie ale CS Mioveni şi FC Argeş     *** Turneu de minivolei pentru CS Dacia Mioveni 2012     *** „Dublă” amicală pentru tricolorii lui Roşu şi Ianovschi     *** Musceleanul Mihai Popescu a debutat în Scoţia    

 
Condiţii mai aspre pentru debranşări Imprimare E-mail
(1 vot)
joi, 28 iunie 2018


Condiţii mai aspre pentru debranşări


Gestionarea unui operator de încălzire municipal rămîne o problemă delicată: pe de o parte, subvenţia atîrnă greu în bugetul local, iar pe de altă parte, datornicii sînt protejaţi de legislaţie, în anotimpul rece, şi, în general, se ascund în spatele Asociaţiilor de proprietari. O soluţie la îndemînă ar fi desfiinţarea sistemului, dar ar lăsa, în cazul Piteştiului, peste 20 mii de apartamente, ale celor care nu şi-au permis pînă acum centrală proprie, la voia întîmplării. Deşi simplă, această soluţie nu e neapărat cea mai bună, nici inginereşte, nici uman ori social vorbind, şi nici economic. Ca o măsură prin care se încearcă măcar oprirea stabilizarea pieţei pentru societatea de termoficară în forma actuală, a fost adoptat, în cadrul şedinţei Consiliului Local de marţi, un nou regulament privind debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire.    

Termo Calor are de altfel dreptul, ca operator al serviciului de termoficare, să stabilească modul şi condiţiile de branşare şi debranşare a beneficiarilor săi - iar procedura este întocmită în conformitate cu normele în vigoare. Începînd cu perioada de debranţări iunie-august de anul acesta, principalele condiţii pe care cei care doresc să facă acest pas trebuie să le îndeplinească sînt următoarele:
l Trebuie anunţat operatorul de încălzire (Termo Calor Confort SA), cu 30 de zile înainte de debranşare (în scris) - şi se va primi aviz de conformare şi înştiinţare despre valoarea estimată a costurilor şi data efectuării operaţiunii.
l Trebuie verificat ca apartamentul să nu se afle într-un condominiu inclus între zonele unitare de încalizire (stabilite prin hotărîrea 24/2012 a Consiliului Local).
l Solicitantul trebuie să aibă plăţile la zi către Termo Calor (dovedite cu adeverinţă de la Asociaţie)
l Acord scris al asociaţiei de proprietari, exprimat printr-o hotărîre a adunării generale (se va anexa la dosar hotărîrea adunării respective).
l Referatul emis de Termo Calor Confort SA trebuie discutat şi însuşit în adunarea generală a asociaţiei.
l Acordul vecinilor de apartament, pe orizontală şi pe verticală, dat în faţa notarului, precizînd că au cunoştinţă de efectele negative pe care le va avea deconectarea respectivă, şi că sînt într-adevăr proprietari ai apartamentelor vecine (verificarea autenticităţii datelor nu revine Termo Calor, ci Asociaţiei)
l Documentaţie de reconsiderare a instalaţiei de încălzire, întocmită de o firmă specializată şi aprobată de Termo Calor (apoi, lucrările prevăzute de această documentaţie trebuie realizate efectiv - o singură dată, pentru toate apartamentele care rămîn branşate, obligatoriu, pînă în data de 1 octombrie)
Cheltuielile pentru debranşare se suportă de solicitant, dar cele pentru modificarea instalaţiei se vor suporta de către Asociaţie (solicitantul plătind şi el o cotă parte).
l La documentaţia prezentată la Termo Calor nu se mai ataşează şi proiectul privind debranşarea corpurilor de încălzire. Debranşarea se efectuează acum numai de către Termo Calor, în termen de 30 de zile lucrătoare de la achitarea plăţii lucrării.
l Abia după finalizarea operaţiunii de debranşare, realizate de Termo Calor şi după montarea unei surse alternative de încălzire, solicitantul se va prezenta la sediul Termo Calor Confort Sa în vedere procesului verbal de deconectare/debranşare (care trebuie semnat şi ştampilat de către Asociaţie). Din procesul verbal trebuie să rezulte suprafaţa echivalentă termic rămasă după deconectare şi sursa de încălzire. Abia după depunerea acestui proces-verbal la Termo Calor procedutra se consideră încheiată).
l Se precizează şi că eventualele solicitări trebuie făcute pînă cel tîrziu la data de 16 august (dată la care Termo Calor îşi renumără abonaţii), şi că e interzisă dezafectarea ţevilor-coloană de încălzire şi aerisire din cadrul condominiului (acestea fiind proprietate comună, indiviză), iar, cu ocazia deconectării sau după deconectare, ce.debranşat nu poate modifica instalaţia de încălzire a condominiului, care deserveşte alţi consumatori branşaţi.
l Taxele stabilite pentru debranşări, de către Termo Calor sînt de 50 lei X calorifier, plus 200 lei proiectul tehnic, plus 40 lei costul reinventarierii susuprafeţelor echivalente termic.

Unii debranşaţi nu-şi puneau nici centrală

Din punctul de vedere al Termo Calor, modificările aduse erau necesare: „Trebuie să existe şi un proiect de reechilibrare termică atunci cînd se face o debranşare, pentru a nu fi dezavantajaţi cei care rămîn branşaţi. De asemenea, prin cerinţa ca acordul vecinilor să se dea faţa notarului, urmărim o responsabilizare a celor care dau aceste acorduri - căci ei nu sînt obligaţi să le dea oricum, şi ele nu se pot ocoli, de către cel care solicită debranşare. Mulţi au dat acordul, apoi au văzut că vecinul debranşat nu are altă surse de încălzire. Aici era o ambiguitate a legislaţiei, dar Asociaţia ar trebui să verifice existenţa altui sistem de încălzire, fiindcă altfel apartamentele şi pereţii comuni se degradează: apare igrasie, precum şi alte probleme. În fiecare locuinţă trebuie păstrată o temperatură a unui minim confort, de 18 grade“, ne-a explicat Viorel Deonise, şeful Biroului de încasare-recuperare creanţe din cadrul societăţii, care rămîne optimist în privinţa numărului de consumatori în sistem centralizat. „Avem şi 7-8 solicitări de rebranşare, de la persoane din Găvana, Războieni şi Trivale. Ei au văzut că nimeni din cei branşaţi nu s-au văitat de frig, ba chiar e mai avantajos, dacă se compară acelaşi confort termic (că unii cu centrale le ţin închise, nu au 25-26 grade, ca la cei branşaţi), şi unii au auzit că se va scumpi în continuare gazul la consumatorii casnici. Pe de altă parte, au venit deja la sediul nostru şi 20-25 de persoane, care s-au interesat de debranşare - dar se aştepta votarea acestui proiect de regulament. Noi deocamdată doar i-am conştientizat asupra riscurilor. Oricum, trendul este în scădere. Şi nu vor mai permite debranşări în zonele unitare, adică acolo unde sînt mai mulţi branşaţi decît debranşaţi - de alfel, am înţeles că va fi şi o lege în acest sens“, mai spune  Viorel Deonise, care se ocupă şi cu munca de lămurire în asociaţii, astfel încît cei bunii-platnici să nu aibă de suferit din cauza celor restanţierilor şi a administratorilor care preferă să plătească alte utilităţi înaintea furnizorului de agent termic. Se au în vedere şi debranşări făcute de Termoficare, la consumatori la care, din urmărirea graficelor de plăţi, reiese că nu sînt serioşi.
Călin Popescu, Foto Ion Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2535

Comentarii (11)
Scris de ajutor in 25-07-2018 11:29 - Vizitator
 
 
Domnule Manea, administratorul dvs. se refera la o lege care a fost recent adoptata si probabil ca a fost promulgata (nu sunt sigur) - o lege care modifica vechea lege cu amenzi de 500 - 1.000 lei. 
Noile amenzi vor fi, intr-adevar, 5.000 - 10.000 lei pentru debransarea ilegala. 
 
Dar de la lege pana la aplicarea ei sunt multe piedici. 
 
Printre altele aproape toate legile care prevad amenzi pentru debransari ilegale, neconsolidarea cladirilor cu risc seismic, lipsa asigurarii obligatorii pe locuinta, etc. - aproape toate aceste legi spun ca Primaria este cea care trebuie sa identifice vinovatii si sa aplice amenzile - adica Primaria isi amendeaza pe proprii votanti. 
 
In practica nu am auzit de amenzi aplicate pentru lipsa asigurarii obligatorii de locuinte. 
 
Iata un articol din Curierul in care se scrie despre noua lege (fara precizarea numarului ei): 
 
http://curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=94075&Itemid=375
 
Scris de Marius in 10-07-2018 11:16 - Vizitator
 
 
Domnule manea amenda este de 4 milioane 800 eu am primit chitanță de la ei anul trecut nici până acum nu am plătit o și sunt bine mersi asta vă sfătuiesc și pe dumneavoastră să faceți
 
Scris de manea georgian in 09-07-2018 23:15 - Vizitator
 
 
sigur amenda e de 500 de lei? 
presedintele de scara nu vrea sa imi dea accept-ul 
si ma ameninta ca e amenda usturatoare de cca 100 mil lei vechi
 
Scris de locatar in 02-07-2018 02:58 - Vizitator
 
 
La mine in bloc am observat un fenoment aparent curios, dar explicabil: 
procentul de debransare creste catre scarile mai indepartate de punctul termic. 
 
Evident, cei care sunt la capat de coloana primesc apa rece pe teaza de apa calda mult mai multe minute decat cei de la intrarea tevilor in bloc. 
 
Si cum in bloc au ramas putine apartamente branshate,,, imi inchipui ce injuraturi se aud dimineate prin baile lor.
 
Scris de de pe alalalt taramb in 28-06-2018 18:27 - Vizitator
 
 
cica la galati, mirea care curge de la contractele cu societatea de termo,are gust amar. cica ei dau 3000 de lei fiecarui cetatean care pleaca de la sistemul centralizat. Stiti de ce? Banii.Banii ba,aia pe care voi doriti sa-i primiti pentru acest serviciu.Este important sa intelegeti ca atunci cand cineva e jmecher, prostu de serviciu simte si se lipseste de legea ta,oricare ar fi costul.
 
Scris de cetatean in 28-06-2018 17:09 - Vizitator
 
 
si daca se scumpeste gigacaloria de anul asta si mie nu-mi da acordul sa ma debransez, o sa inchid caloriferele si o sa ma incalzesc cu calorifer electric. Punct. Ce o sa faceti atunci? ma puteti obliga sa dau drumul la robinet? Nu. La apa calda o sa pun un instant, e normal sa platesc apa rece la pret de apa calda? ca pana vine apa calda de la voi o las sa curga mult si bine? Si uite asa ma incalzesc cu ce vreau. Asta daca nu se rezolva nimic in instanta, atunci cand o sa actionez termoficarea cu probe concludente cam cat este de ineficienta pentru mine.M-a intrebat pe mine cineva daca vreau sa fac parte din zona unitara? Nu. Atunci?
 
Scris de nelu in 28-06-2018 13:50 - Vizitator
 
 
birocratie la maxim ,eu mi le voi taia singur
 
Scris de gigi in 28-06-2018 13:47 - Vizitator
 
 
birocratie la maxim ,eu mi le voi taia singur
 
Scris de vlad in 28-06-2018 12:27 - Vizitator
 
 
Orice proprietar este , in fapt, un client pentru TermoCalor kkt 2000 .Clientul insa nu poate fi obligat de nici o lege din lume sa cumpere servicii- asa cum sunt- de la Termo Calor kk 2000 .Primaria -daca ar fi interesata de eficientza- ar putea cumpara si instala 20.000 de centrale termice pentru prprietarii care nu si pot permite acum , urmand sa recupereze in urmatorii 10 ani banii inapoi . Astfel , eficienta incalzirii ar fi mult mai mare , subventia  
(cat face suma pe 20 de ani oare? de la buget va fi folosita in alte scopuri utile TUTUROR PITESTENILOR iar trepadusii bugetari de la Termo Calor kkt 2000 ar trebui sa si caute on job unde sa produca ceva cu adevarat .
 
Scris de Margelatu debranshatu in 28-06-2018 10:31 - Vizitator
 
 
In ajutorul oamenilor chivernisiti care vor sa isi monteze centrala de apartament: 
debransarea ilegala se pedepseste cu o amenda de 500 lei. Punct. 
 
Ce vorbiti voi de la Termoficare? 
 
Declaratii la notar, betze in roate celor care vor sa se chiverniseasca sa isi monteze o centrala... 
 
Pentru cei care raman in sistem e bine de stiut ca oamenii cu copii mici se debranseaza si scade consumul de apa calda la chiuveta. 
In diminetile geroase esti nevoit sa lasi robinetul curgand chiar si 20 de minute ca sa vina o apa caldutza, pentru ca pensionarii nu consuma apa calda pana pe la orele 11:00, lasandu-i pe salariati sa plateasca apa rece din conductele de apa calda. 
 
P.S. 
Cati din sefii Termoficarii si din consilierii locali de stanga mai sunt branshati la Termoficare? 
 
Cati dintre ei mai stau la bloc si nu s-au mutat la vila inca?
 
Scris de Lute in 28-06-2018 07:46 - Vizitator
 
 
Toate eforturile lor se duc în zona de a obliga abonații să rămână captivi.Să dai subvenție din banii tuturor, inclusă în prețul gigacaloriei și celui care are nevoie dar și celor care nu au probleme financiare este corect?Dar asta este decizia primăriei.Asta nu este corect economic și miroase tot a pomană. Dar, ce-i mai place românului pomana...
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Click view
Intrebarea CurieruluiComentarii

10 juniori în lot
In turul campionatului Eftimie a avut 12 juniori in lot , și acum au fost lăsați acasă copii din Mioveni . Nu înț...
23/01/19 12:11 Mai mult...

Dirijor şi solişti din Coreea de Sud
Artiștii coreeni și în general asiaticii au o tehnică de interpretare impecabilă. Totuși, ca expresitate, nu-i eg...
23/01/19 10:53 Mai mult...

I-a arătat „păsărica“ şi el a şantajat-o
La asemenea titlu, chiar va meritati numele de ....
23/01/19 10:32 Mai mult...

Şi-a călcat soacra cu maşina!
care legi???N-o sa pateasca nimic.Ne intrebam ce rost mai are politia, daca tot nu pateste nimeni nimic.
22/01/19 17:58 Mai mult...

Apa şi canalizarea plătite scump, la Piteşti!
Atentie! Desi TVA-ul s-a redus de la 19% la 9% pretul total cu TVA cu tot a ramas acelasi ca anul trecut. Pe facturile e...
22/01/19 16:59 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Miercuri, 23.01.2019

--- 4.353 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info