Curierul Zilei - Pescuitul avatului pe Dunăre
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Pescuitul avatului pe Dunăre Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 21 iulie 2018

Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit

Pescuitul avatului pe Dunăre


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte, dar şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul avatului pe Dunăre, avînd în vedere că este perioada concediilor iar mulţi dintre împătimiţii pescuitului optează pentru partide lungi avînd mai mult timp liber pentru a sta pe baltă.     

Avatul este singurul peşte răpitor din specia cyprinide, adică pe româneşte din familia crapului, fiind răspîndit atît pe Dunăre şi în bălţile sale dar şi pe rîurile mari din ţară: Mureş, Olt, Prut, etc. De obicei avatul vînează în locurile cu apă curgătoare, curată şi oxigenată, lansîndu-se în atacuri rapide din ascunzătorile sau pietrele de pe fundul apei. În mod atipic uneori poate fi găsit şi în locurile unde apa are curent slab sau chiar nu are curent deloc. Este construit pentru viteză (fiind poate cel mai rapid peşte răpitor din apele noastre) şi are o coloraţie argintiu - cenuşie care îl camuflează perfect chiar şi în apa cea mai cristalină. În mod obişnuit atinge lungimea de 40 - 50 cm şi greutatea de 1-1,5 kg , doar în cazuri excepţionale ajungînd pînă la lungimea de 60 - 80 cm şi cca 12 kg.

Cu ce se hrăneşte

Se ştie că puietul de avat trăieşte pînă la o anumită vîrstă în bancuri, împreună cu obleţii, ajungînd astfel să le cunoască foarte bine comportamentul. Această şcoală de care are parte cînd e încă mic îl va ajuta mai tîrziu să supravieţuiască şi se va transforma într-un dezavantaj major pentru obleţi, avatul hrănindu-se în majoritatea timpului doar cu aceştia. Uneori îi place să consume şi viermuşi sau diferite insecte pe care le găseşte pe suprafaţa apei, ba chiar şi alţi peştişori, în general albitură. După vîrsta de 6 luni avatul se separa de cîrdul de obleţi unde a crescut şi devine răpitor în adevăratul sens al cuvîntului, transformîndu-se într-un peşte solitar, însă nu în totalitate pentru că uneori, în perioadele anului cînd se hrăneşte intens (primăvara şi toamna tîrziu), avaţii formează haite care vînează bancurile de obleţi. Tehnicile de vînătoare folosite de avat constau ori în urmărirea cu viteză a prăzii, ori în salturi spectaculoase în mijlocul bancului de obleţi, urmate de lovituri cu coada pentru a ameţi şi apoi a înghiţi prada.

Atacă prada în forţă

Înainte de a lansa năluca sau montura în apă ar fi bine sa reglaţi frîna mulinetei, dacă nu vreţi ca avatul să vă rupă firul sau să va ia lanseta din mînă. Avatul are o muşcătura brutală, care uneori ia pescarul pe nepregătite, urmată de o cursă scurtă în viteză. Retineţi că poate ataca acolo unde nu te astepţi şi deseori urmăreşte prada pînă lîngă mal. Avatul este un peşte care iubeşte apele limpezi şi oxigenate, unde vînează bancurile de obleţi bazîndu-se îndeosebi pe viteză. Preferă apele curgătoare mai mult sau mai puţin repezi, aşteptîndu-şi prada ascuns în vîltorile şi anafoarele produse în spatele barajelor, picioarelor de poduri, pietrelor, lemnelor sau a altor obstacole submerse. Uneori, atunci cînd condiţiile sînt prielnice, avatul îşi trădează prezenţa prin sărituri spectaculoase, fiind suficient să urmărim activitatea de la suprafaţa apei pentru a-l putea localiza. Ca anotimpuri, cele mai bune rezultate se obţin primăvara şi toamna tîrziu, dar poate fi prins şi pe timpul verii sau al iernii, iar cele mai bune momente din cursul zilei sînt dimineaţa şi seara. Pe durata verii cel mai bine este să căutăm avatul dimineaţa devreme, pentru că apa este un pic mai rece şi mai oxigenată decît în timpul zilei, iar primăvara cea mai bună perioadă, cînd avatul se hrăneşte frenetic, înhăţînd orice momeală dacă seamănă cît de cît cu obletul, este la circa 2 săptămîni după depunerea icrelor.

Echipamentul necesar

Din cauză că avatul preferă de obicei locurile cu apă curgătoare, iar uneori e nevoie de lanseuri foarte lungi, vă recomandăm să folosiţi o lansetă uşoară, cu lungimea de 2,70 - 3 m şi acţiune de vîrf (tip A). Puterea de aruncare (casting weight) trebuie să fie în intervalul de 15 - 40 grame, pentru a putea folosi chiar şi năluci ceva mai grele. Mulineta utilizată la acest tip de pescuit poate fi de mărime medie (mărimea 2500 - 3000) cu frîna de preferat pe tambur, deşi puteţi utiliza şi mulinete cu frîna pe spate. Important este ca aceasta să lucreze foarte bine, pentru a nu avea surprize la demarajele în forţă ale avatului. Daca folosiţi nailon, e suficientă o grosime de 0,20 - 0,25mm sau 0,12 - 0, 14 mm în cazul în care folosiţi fire textile.

Pescuitul cu twistere

Putem obţine rezulate foarte bune cu aceste năluci, atunci cînd apa creşte şi e tulbure dar şi atunci cînd apa scade şi începe să se limpezească. În condiţiile de mai sus au dat rezultate bune twisterele ceva mai rigide cu coadă ca o virgulă, în culorile alb, argintiu şi transparent, însă la fel de eficiente, în special pe locurile unde apa curge peste pietre, în avalul barajelor ori al zăgazurilor ca şi de-a lungul malurilor stîncoase, au fost shadurile rigide, cu coada scurtă şi bătaia discretă, în culorile gri-argintiu, verde-argintiu şi albastru-argintiu. O altă categorie de twistere care dau randament la pescuitul avatului sînt cele cu formă de peştişor, cu flancurile argintii şi spatele negru. Capetele folosite trebuie să fie grele, pentru a permite lanseuri lungi şi menţinerea nălucii sub suprafaţa apei, de aceea jigurile clasice (tip bilă) nu sînt prea eficiente, mult mai indicate fiind cele cu forma de ski. Lungimea twisterelor folosite la pescuitul avatului poate poate fi undeva între 3 şi 8 cm, iar recuperarea lor se va face oblic faţă de mal, cu viteza medie sau ridicată. Twisterele nu dau randament cînd apa este mică, dar puteţi face cîteva lansări de proba pentru a vedea dacă merge şi dacă nu vrea atunci e mai bine să schimbaţi locul de pescuit.

Pescuitul cu rotative şi pilkere

Deşi este preluată din pescuitul marin şi oceanic, acest tip de nălucă poate avea rezultate foarte bune şi la pescuitul avatului, în condiţiile în care acesta e localizat la distanţă mare de mal sau/şi la adîncime. Datorită corpului din plumb evoluţia lor este una aproape liniară, ele imitînd perfect mişcările unui peştişor care se deplasează cu viteză mare şi fac ca atacul avatului să survină extrem de violent, tocmai datorită recuperării extrem de rapide. Recomandat spre sfîrşitul toamnei, atunci cînd obleţii se distantează de mal sau/şi cînd vremea se răceşte brusc şi suflă vîntul. La pescuitul avatului sînt recomandate rotativele cu paleta alungită, pentru că acestea pot fi recuperate mai rapid şi corpul confecţionat din plumb, pentru că permite lanseuri mai lungi decît cele cu corpul din bronz. Încercaţi să nu recuperaţi într-o singură direcţie, făcînd mişcări rapide ale vîrfului lansetei spre stînga sau spre dreapta, pentru a imita mişcările obleţilor la suprafaţa apei. Dacă observaţi că un avat urmăreşte rotativa, evitaţi să schimbaţi tocmai atunci viteza de recuperare, pentru că avatul va renunţa la atac. Cea mai buna metodă de a-l face să muşte, este să ridicaţi rotativa spre suprafaţă. Culorile uzuale sînt argintiu-verzui, argintiu-albăstrui, negru şi gri. Nu uitaţi că rotativele sînt năluci de prima lansare şi dacă nu aveţi rezultate după cîteva lansări ar trebui sa schimbaţi locul sau năluca.

Pescuitul cu voblere

Fie că sînt plutitoare (floating), scufundătoare (sinking) ori poppere, voblerele sînt recomandate în special pentru pescuitul avaţilor de mari dimensiuni!. Din gama largă de voblere ce pot fi achiziţionate din magazine este bine să le alegeţi pe cele cu paleta mică sau pe cele la care abia se poate simţi bătaia atunci cînd le recuperaţi, de preferat plutitoare (floating). Avantajul acestora în faţa celor scufundătoare este că pot fi purtate de curent, pînă aproape de locul unde bănuim că ar fi ascunşi peştii şi apoi recuperate prin zona respectivă. Voblerele scufundătoare (sinking) au şi ele avantajele lor cum ar fi greutatea mai mare, ce permite lanseuri mai lungi şi recuperare mai rapidă, plus faptul că puteţi explora cu ele diferite straturi de apă, aşa că nu strică să aveţi şi cîteva din acestea în geantă. O altă categorie de voblere folosite la pescuitul avatului sînt popper-ele. Acestea sînt plutitoare şi au botul concav, motiv pentru care la recuperare scot un sunet specific, ce atrage peştii răpitori. Popper-ele trebuie recuperate cu viteză constantă şi din cînd în cînd e bine să le smuciţi un pic, pentru a imita săritura obletelui (albiturii) la suprafaţă. Cel mai popular popper, care a avut şi are rezultate foarte bune la pescuitul avatului, este voblerul Siudak. În afara de forma ciudată, Siudak mai are şi alte caracteristici - este un vobler greu ce permite lanseuri lungi şi foarte lungi, deosebit de utile atunci cînd avatul stă departe de mal, iar pescuitul cu el e foarte simplu: lansăm şi apoi recuperăm rapid. Cînd e recuperat cum trebuie, în urma lui se poate vedea o urmă de bule de aer. Atacurile sînt ferme şi provin în general de sub vobler. Pentru a permite voblerelor să evolueze natural, este obligatoriu să fie ataşate la linie fie folosind nodul Rapala fie nodul care nu alunecă.

Pescuitul la blinkere

Blinkerele (sau lingurile oscilante) sînt unele dintre cele mai folosite năluci la pescuitul avatului din cauza că dau randament bun, se găsesc o mulţime de modele pe piaţă, sînt ieftine, ba cu puţină îndemînare şi nişte tablă de inox pot fi confecţionate chiar şi acasă. De ce trebuie să ţinem cont la alegerea unui blinker pentru avat? În primul rînd forma trebuie să fie alungită pentru a-l putea recupera rapid, în al doilea rînd culoarea e bine să fie nichelată, argintie sau gri cu dungi roşii, verzi, albastre sau galbene şi în al treilea rînd gramajul trebuie să fie cuprins între 16 - 30 grame, pentru a putea lansa la distanţă sau/şi pentru a explora apa în adîncime. Dacă nu vă convine bătaia blinkerului puteţi încerca micşorarea acesteia prin adăugarea unei mici greutăţi, respectiv o alică de plumb crestată pusă pe tija ancorei din spate sau puteţi matisa cu fir de cupru subţire nişte pene albe pe tija ancorei. Blinkerul poate fi legat direct pe fir ori agăţat într-o agrafă cu vîrtej, însă cel mai bine este să-l folosiţi într-o montură combinat cu o muşcă artificială, legată la doua palme deasupra.

Pescuitul cu muşte artificiale

Muştele folosite la pescuitul avatului sînt simple, au dimensiuni mari, culorile uzuale fiind alb, negru, gri, roşu sau diverse combinaţii ale acestora şi sînt de obicei legate pe cîrlige obişnuite sau pe triple numărul 1 sau chiar numărul 2, fiind realizate din fibre sintetice sau naturale (pene). Puteţi să vi le confectionaţi singuri pe baltă, legînd pe tija ancorei sau cîrligului cîteva pene de culoare albă, cu ajutorul unei sîrme de cupru subţiri sau cu o bucată de aţă. Pe Dunăre se folosesc una sau două muşte în combinaţie cu un blinker, legate direct pe fir sau cu un forfac scurt, la circa 30 - 40 cm distanţă de acesta.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1510

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info