Curierul Zilei - O nouă lege a asociaţiilor de proprietari
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow social economic arrow O nouă lege a asociaţiilor de proprietari

Social *** ️ Echitaţie de înaltă ţinută!     Social *** ️ Urşii gunoieri au târât tomberonul în stradă     Fapt divers *** ️ Îngrijitoare prinse când furau din mâncarea copiilor     Sport *** ️ Noul sezon începe pe 3 august!     Economic *** ️ Oportunităţi pentru tinerii care vor să înveţe o meserie     Fapt divers *** ️ Maşină răsturnată pe câmp de şoferul neatent     Fapt divers *** ️ Bătrână rănită grav de cântăreţul bisericii     Social *** ️ Nu puteţi fi concediat fără preaviz!     Social *** ️ Puteţi transmite indexul contorului de apă prin WhatsApp     Social *** ️ Contestaţiile blochează construcţia Austrăzii Piteşti - Sibiu     Social *** ️ Clasele de vară pentru copii    
 Publicitate pdf
O nouă lege a asociaţiilor de proprietari Imprimare E-mail
(5 voturi)
sâmbătă, 21 iulie 2018


O nouă lege a asociaţiilor de proprietari


Legea care reglementează activitatea asociaţiilor de proprietari (239/2007) a fost înlocuită de ieri cu alta, votată de Parlament promulgată de Preşedinte, cu nr. 196/2018. Vechile prevederi sînt rescrise, completate cu elemente de jurisprudenţă, dar şi cu noi articole care vor să dea o soluţie la probleme pe care le-a semnalat practica de zi cu zi.    

Se porneşte de la definirea asociaţiilor - acestea pot fi înfiinţate în condominii cu minimum 3 proprietăţi, dacă se reunesc jumătate plus unu din proprietari - şi dacă se poate delimita proprietatea comună şi, mai ales (se precizează acum) dacă nu există branşamente comune cu alţi proprietari (de la altă scară sau tronson). l Se spune mai clar că întreţinerea, care se numeşte în lege „cota de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari“ trebuie plătită lunar, are termen de cel mult 30 de zile. Se pot impune şi penalităţi, de cel mult, 0,2% pentru fiecare zi de întîrziere. l Asociaţiile trebuie să deţină un cont bancar unic. Contul curent e folosit pentru plăţile curente şi poate fi utilizat şi pentru plata întreţinerii. În casă se poate păstra cel mult suma de 1.000 de lei cash. În contul curent, trebuie să existe un fond de rulment, pentru funcţionarea timp de o lună. l Cei care îşi vînd locuinţele trebuie să facă dovada plăţii la zi a întreţinerii precum şi a altor utilităţi publice (în cazul facturării individuale).  Dacă nu acestea nu s-au achitat integral, ele trebuie să fie preluate în mod expres de cumpărător - altfel actul notarial de vînzare va fi nul. Preşedintele sau administratorul trebuie să solicite notarea în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea salariului minim (1.900 lei), iar birourile de cadastru şi publicitate imobiliară vor nota aceste debite în cartea funciară a locuinţelor respective. l Autorităţile locale au drept de preempţiune la preţ egal asupra locuinţelor aflate în procedura de executare silită, iar asociaţia de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor, pentru restanţele la întreţinere (nu se pot vinde fără achitarea acestora).
l Apare ca nou imperativ dobîndirea cărţilor tehnice ale construcţiilor, de la unităţile care le au în arhive, sau, dacă s-au pierdut, reconstituirea lor. Cei care îşi fac modificări în apartament, chiar neafectînd zidurile de rezistenţă, trebuie comunicate preşedintelui şi se introduc în cartea tehnică - de asemeni, trebuie recalculate consumurile aferente noii suprafeţe utile. Zidurile pot fi mutate doar cu autorizaţie de construire şi înştiinţarea asociaţiei, şi cu acordul tuturor proprietarilor Altfel, amenda este de 5.000-10.000 lei, la fel ca şi pentru cei care schimbă destinaţia locuinţei fără acordul tuturor din asociaţie.
l Proprietarii sînt obligaţi în termeni mai clari să-şi păstreze în funcţiune, pe cheltuiala proprie, toate instalaţiile aferente locuinţei (şi pînă acum neluarea măsurilor astfel încît să nu fie afectaţi vecinii se amenda cu 500-3.000 lei, dar acum, amenda creşte de la 5.000 la 10.000 lei, dacă vinovatul nu remediază singur daunele). Au şi obligaţia de a lua măsuri pentru modernizarea, consolidarea şi reabilitare termică a condominiului. l Faţadele se mai schimbă doar în mod unitar, pe bază de documentaţie tehnică semnată de arhitect, şi în funcţie de restricţiile estetice pe care le poate impune administraţia publică locală
l La asociaţiile mici, de pînă la 10 aparatamente, preşedinţii pot fi şi administratori. Rudele pînă la gradul III nu pot face parte din structura de conducere a asociaţiei, iar preşedintele şi cenzorii, nu trebuie să fi fost condamndate (pînă acum restricţia era doar la administratori). Delegarea atribuţiilor se poate face de către preşedinte doar pe 90 de zile, unui membru al comitetului, el nefiind exonerat de răspundere. Comitetul trebuie să aibă număr par de membri, nu mai mare de patru. Evidenţele se predau cu proces verbal, la schimbarea administratorului sau preşedintelui, în termen de 5 zile. La solicitarea asociaţiilor, administratorii trebuie să încheie poliţe de asigurare.
l Cei care doresc acte de la asociaţie le primesc, dacă şi plătesc multiplicarea lor altfel se pot adresa primăriei. De altfel şi pînă acum se garanta accesul la orice document al asociaţiei. Cei nemulţumiţi de calculul întreţinerii o pot contesta în scris, în termen de 10 zile, iar preşedintele trebuie să răspundă în termen de 10 zile.
l Pînă acum, un delegat al asociaţiei avea dreptul să intre în apartament, cu preaviz de 5 zile, sau fără preaviz, în caz de urgenţă,  Acum, se cere un preaviz „motivat“, iar în caz de urgenţă, se cere totuşi un preaviz de 24 ore. Mai exact, se permite accesul „preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz“. Cel care refuză, răspunde civil sau penal, pentru prejudicii, e pasibil de amendă între 500 şi 3.000 de lei, aplicată de poliţia locală, primar ori împuternicit al acestuia.
Călin Popescu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2301

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

Puteţi transmite indexul contorului de apă prin WhatsApp
pai da, putem fura oricat,la gaze se fura, la curent se fura(aici fura aia de la politia energetica,hotii aia din topolo...
16/06/19 09:47 Mai mult...

Nu puteţi fi concediat fără preaviz!
si cu ce ma ajuta? in ziua de astazi se angajeaza toate panaramele care habar nu au de meserie,pe bani multi ,iar noi fr...
16/06/19 09:42 Mai mult...

FC Argeş are drum liber către promovarea în Liga I!
Primarul urgent trebuie să ia masuri . In această societate să numească eminamente oameni de sport care au sau au av...
15/06/19 17:08 Mai mult...

FC Argeş are drum liber către promovarea în Liga I!
Nu vă este Rușine văd că țineți parte unor n-o nume gen Gentea care nu a făcut nimic pt. orașul Pitești ca Pre...
15/06/19 14:42 Mai mult...

FC Argeş are drum liber către promovarea în Liga I!
Cu 3 surcele aduse de prin ligile inferioare ma tem ca vom fi candidate la retrogradare
15/06/19 14:02 Mai mult...

Exclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google AnalyticsZi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info