Curierul Zilei - Pesta porcină, falimentează fermierii
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Fapt Divers arrow Pesta porcină, falimentează fermierii
 

*** România, codaşă la construcţii!     *** Săptămîna Europeană a Sportului, în Argeş     *** Dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, la Mioveni      *** PASTILA de UMOR      *** „Argeşul, locul cel mai românesc din România“     *** Adrian Tase, la Congresul de la Sinaia!     *** La 16 ani, s-a întors de la majorat, în sicriu     *** Şoferul a făcut infarct      *** Copilul s-a spînzurat      *** Nu s-a asigurat şi a lovit trei maşini     *** Fost campion naţional la box, contrabandă cu ţigări     *** Filmaţi în timp ce furau bere dintr-un magazin     *** Raicu eliminat de la Mondiale     *** Cursuri gratuite, la Şcoala de Arbitraj a AJF Argeş     *** Un gol, din două faze de poartă     *** CS Mioveni - ASU Poli Timişoara 1-0 (1-0)     *** Au avut victoria la îndemînă     *** Memorialul Dorel Ştefănescu, la ediţia a treia     *** Învinşi de propriul portar!     *** „Rezultatul final este mincinos“     *** Popovici: „O victorie foarte importantă“     *** CSU Piteşti va juca în Divizia A!    

 
Pesta porcină, falimentează fermierii Imprimare E-mail
(1 vot)
vineri, 27 iulie 2018

 Vor creşte importurile de carne

Pesta porcină, falimentează fermierii


Pesta porcină africană face ravagii în România! Deşi în judeţul Argeş nu au fost depistate focare, nu este exclus ca în curînd să ne confruntăm cu această problemă, avînd în vedere repeziciunea cu care se întinde de la un judeţ la altul. Se spune că porcii mistreţi au adus virusul în ţara noastră. Deşi în alte state s-au luat măsuri majore,  autorităţile din România stau cu mâinile în sîn. Cine are de cîştigat? Ca de obicei, străinii! Fermele de porci din România vor fi închise, animalele ucise, ceea ce va duce la creşterea exponenţială a importurilor. Ce face statul român pentru investitorii din ţara noastră care riscă să piardă întreaga afacere? Vor fi acordate despăgubiri, dar şi în acest caz, trebuie să stăm cu mîna întinsă la Uniunea Europeană de unde vin fondurile.

Macro Suin din Costeşti este cea de-a doua fermă mare de porci din judeţul Argeş, raportat la numărul de capete, după ferma daneză, Danbred din Slobozia, care este cea mai mare. Reprezentanţii fermei au luat măsuri suplimentare pentru combaterea pestei porcine africane, impunînd măsuri de biosecuritate sporite. Cei 200 de angajaţi au obligaţia de a respecta întocmai regulile. Despre ceea ce se întîmplă în acest moment, am discutat cu Cătălin Ene, proprietarul fermei Macro Suin.
 lCum decurge activitatea, în acest moment, la fermele de porci din Argeş?
-În momentul de faţă, activitatea fermelor din judeţul Argeş decurge în mod normal, dar, în opinia specialiştilor şi chiar în opinia mea, este o chestiune de timp pînă cînd focarele de pestă porcină africană vor ajunge şi în judeţul nostru. Ar fi bine şi ne-am dori să nu se întîmple lucrul ăsta, dar la modul în care s-a răspîndit pînă acum şi repeziciunea cu care a cuprins judeţe precum: Constanţa, Tulcea, ieri a apărut în Ialomiţa, astăzi, în Sălaj... Se întinde cu o mare repeziciune! Un lucru este important: carnea infestată cu pestă porcină este comestibilă, deci nu se transmite la om, cine o consumă nu păţeşte nimic! Singura problemă este economică, pentru că fermele afectate sunt închise.
lCe se va întîmpla la fermele unde virusul a fost depistat?
-Eu vă spun ce s-a întîmplat la Tulcea la o fermă mare, de 45.000 de capete, unde s-a oprit livrarea animalelor din fermă. Se eutanasiează toate animalele din fermă. Din cele 45.000 de capete mai exist puţin peste 20.000, celalte fiind incinerate.
l Dar în fermele în care nu s-a semnalat prezenţa virusului, însă, există focare în judeţ?
-Autorităţile locale emit decizii prin care blochează livrările de porci din fermă. Neavînd posibilitatea să scoată animalel, ferma devine o uzină vie. Sunt însămînţări,  maternităţi, scroafele fată, purceii, în diverse stadii de viaţă, trec dintr-o hală în alta. Dacă nu mai poţi să ţii circuitul ăsta, eşti într-un mare ipas şi atunci va trbui să ţinem animalelesă crească pînă la o greutate foarte mare, să oprim fătările care nu este un lucru uşor şi care implică costuri enorme. Cel mai important pentru noi este ca virusul să nu pătrundă în fermă.  
l Care este cauza apariţiei pestei porcine?
-Cauzele apariţiei pestei porcine sunt certe! Sunt porcii misteţi. În cazul judeţelor din sud, mistreţii provin din Ucraina. Au migrat către noi, au interacţionat cu porcii din gospodăriile din Deltă care sunt lăsaţi liberi. Oamenii au tăiat porcii lor, au mîncat carne. Acei oameni au luat contact cu angajţi ai fermelor. E posibilă şi răspîndirea prin pînza freatică, după ce porcii au fost îngropaţi. La nivelul Europei, în statele vestice, autorităţile au luat măsurile care se impuneau, adică au împuşcat animalele sălbatice. S-a decontaminat sursa acestui virus. La noi nu s-a luat hotărîrea asta şi sunt mistreţi din ce în ce mai mulţi. Dacă vorbim la nivel naţional, scăderea şeptelului duce la importuri din ce în ce mai mari. Noi, românii, oricum mîncăm aceeaşi canitate de carne, numai că nu o mai cumpărăm din ţara noastră ci o cumpărăm de la alţii care poate au interesul să o facă.
lCe măsuri au fost luate în ferma Macro Suin?
-Noi încercăm să menţinem măsurile de securitate la un nivel mult mai ridicat decît înainte şi sper să ne ocoleasă. Chiar dacă se vor găsi focare de pestă în judeţ ar putea să nu intre în ferma noastră. Chiar şi dacă nu vor fi focare în fermă şi pesta va ajunge în anumite gospodării ale populaţiei noi vom tot vom fi afectaţi, fiind impusă interdicţia de a mai scoate porci din fermă. Activitatea va fi oricum perturbată. Va trebui să vedem ce facem cu ei. Nu poţi să-i ţii!
l Care sunt măsurile de biosecuritate?
-Totalitatea măsurilor prin care personalul angajat al femei şi al abatorului trebuie să le respecte, conform legislaţiei în vigoare. Oamenii nu au voie să intre cu absolut nimic, de afară, în fermă. Acestea sunt reguli obişnuite în ferma noastră. Trec printr-un filtru sanitar. Se dezbracă de hainele de acasă, în totalitate, după care filtrul nu le permite decît să treacă printr-o cameră unde este un duş, se spală, efectiv, iar în partea celaltă îi aşteaptă un set de haine complet sterile (ciorapi, chiloţi, tricoruri, cizme noi) cu care ei intră în fermă şi îşi desfăşoară activitatea. Asta se face în mod normal, la noi cît şi la toate fermele. Hainele din fermă se spală numai în fermă, nu ies afară, avem spălătorii în interior, mai mult decît atît, în momentul în care intră în hale mai avem un filtru. Hainele sunt pe culori pentru fiecare sector, ca noi să-i putem urmări. Nu au voie să intre cu ţigări, cu telefoane, cu nimic de acasă. Hrana le-o servim de la cantina unităţii.
l Credeţi că Guvernul României i-a sprijinit pe fermierii români în acest moment?
-În momentul de faţă cei care guvernează România, şi mă refer la cel mai înalt nivel, atît preşedinte cît şi Guvern, sînt exact cum erau comandanţii de oşti în antichitate. Şi ei trebuie să asigure tuturor oştenilor, hrana pentru supravieţuire. Noi toţi trebuie să ascultăm ordinele date de aceştia! Din păcate, toate aceste personaje nu s-au ridicat la înălţimea funcţiilor pe care le au. Situaţia nu este gestionată în niciun fel iar ordinele care vin de la actualii comandanţi sunt contradictorii şi nu reuşesc să facă prevenţie nici măcar să ţină situaţia sub control, iar situaţia reală, la nivel naţional, merge spre dezastru, în fiecare zi. De ani de zile, animalele sălbatice ne atacă cetăţenii. De ani de zile animalele sălbatice ne atacă culturile aglicole. Acum, aceleaşi animale sălbatice ne atacă economia. De atacă locurile de muncă, de atacă viitorul. De ani de zile ne atacă şi noi aşteptăm, tot de ani de zile, decizii care să ne scoată din impas. Decizii care nu pot veni decît de la cel mai înalt nivel. De ce alte ţări au reuşit şi noi nu reuşim? Ce înseamnă patriotism, ce însemnă sentiment naţional? Acestea sunt întrebări la care trebuie să răspundă cititorii dumneavoastră, de fapt noi toţi! Faptul că ne vindem resursele nu este nimic nou! În loc să transformăm cerealele în carne, le vindem ca materii prime celor care fac carne din ele, după care noi importăm carnea. Singurele care beneficiază de această situaţie sunt ţările din comunitatea europeană care ne vor exporta exact cantităţile de carne de care, noi românii, avem nevoie.


Vizualizari: 1692

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Sâmbătă, 08.09.2018

--- 4.387 vizitatori unici ---





































Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info