Curierul Zilei - Berbecul omorît de urs, evaluat la 400 de lei!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Fapt Divers arrow Berbecul omorît de urs, evaluat la 400 de lei!
Fapt diversl *** ️ Copii din Argeş abuzaţi sexual de milionari germani     Fapt divers *** ️ Afacerist în comă după o şicanare în trafic     Fapt divers *** ️ Accident cu 3 maşini şi 3 victime, la Mărăcineni     Social *** ️ Avem 23 de elevi de 10!     Social *** ️ Campania În primul rând, ASCULTĂ !     Sport *** ️ 20 jucători la reunirea lotului     Fapt divers *** ️ Camionul cu lemne a strivit trei maşini     Fapt divers *** ️ A furat motorină, bani şi accesorii auto     Fapt divers *** ️ Doi pompieri s-au pensionat!     Social *** ️ Se opreşte curentul în Călineşti     Social *** ️ Se inaugurează Renault Bucharest Connected     Sport *** ️ România, calificată în semifinale!    
 Publicitate pdf
Berbecul omorît de urs, evaluat la 400 de lei! Imprimare E-mail
(1 vot)
vineri, 27 iulie 2018

Comisia de stabilire şi evaluare a pagubelor a stabilit

Berbecul omorît de urs, evaluat la 400 de lei!


În urma atacului pe care ursul l-a dat în gospodăria lui Cornel Tiucă, din satul Valea Urdii, comuna Dîmbovicioara, în dimineaţa zilei de 19 iulie 2018, la sesizarea proprietarului, care a rămas fără un berbec de prăsilă, a fost trimisă la faţa locului o echipă mixtă, formată din reprezentantul Primăriei, reprezentanţi ai structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Argeş şi reprezentanţii fondului cinegetic, care au luat măsurile legale ce se impun pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor ce-i revin persoanei păgubite şi/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului de vînătoare.    

 Totodată, procesul verbal întocmit ca urmare a pagubei produse de urs urmează să fie înaintat, în vederea aprobării, inspectorului şef al Gărzii Forestiere Ploieşti şi trimis ulterior la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru analiză şi acordarea despăgubirilor.     Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor a ajuns la Valea Urdii pe 20 iulie stabilind următoarele: „ s-a identificat un cadavru ovină în grajdul păgubitului; la cadavrul ovinei s-a identificat crotalia; s-a identificat locul pe unde exemplarul de urs a pătruns în gospodărie – gardul de lemn rupt, inclusiv depăşirea gardului electric; urme imprimate pe gardul de lemn şi resturi de păr prinse în gard pe unde a fost tîrît berbecul; s-au executat fotografii cadavrului identificat. Persoana păgubită declară că în dimineaţa zilei de 19 iulie 2018 ursul a pătruns în strunga în care erau adăpostite animalele, le-a atacat şi un berbec a fost omorît. Valoarea despăgubirilor se va calcula pentru o ovină, aceea pentru care persoana păgubită a prezentat adeverinţa nr. 91/19.07.2018 de la medicul veterinar, în care este menţionat că moartea ovinei a survenit ca urmare a rănilor produse de exemplare din specia urs”.

Nu s-a aprobat vînarea urşilor

Membrii comisiei au mai stabilit că proprietarul a îndeplinit toate obligaţiile ce-i revin pentru prevenirea pagubelor. În ceea ce priveşte modul de îndeplinire a obligaţiilor ce revin, după caz, gestionarului faunei cinegetice sau administraţiei ariei protejate, s-a constatat că în sezonul de vînătoare 15 mai 2017 – 14 mai 2018 nu au fost aprobate derogări pentru împuşcarea urşilor, chiar dacă aceştia reprezintă un potenţial pericol de producere a pagubelor. Reprezentantul fondului de vînătoare a susţinut că s-a distribuit hrană complementară (porumb) urşilor, însă nu a prezentat nici un document doveditor. Valoarea pagubei a fost stabilită la suma de 400 de lei, o sumă mult prea mică faţă de valoarea de piaţă a berbecului omorît, care ar costa, după spusele proprietarului, circa 3.000 de lei. Răspunderea civilă în acest caz revine autorităţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului, iar despăgubirile se suportă de către aceasta, din bugetul aprobat în acest sens.

Alte pagube, nici un leu despăgubire

Aceasta nu e singura pagubă produsă de urs familiei Tiucă. Tot în acest an, pe 14 şi 15 iulie, aceeaşi sălbăticiune i-a mai omorît o oaie şi un miel, tot în apropierea gospodăriei, însă atunci pagubele nu au fost contabilizate aşa că proprietarul nu poate primi despăgubiri. Oamenii sînt disperaţi şi nu ştiu cui să mai ceară ajutorul, temîndu-se de-acum şi pentru viaţa lor. La ultimul atac al fiarei, pe 19 iulie, oamenii au sunat în zadar la 112. Locuiesc într-o margine de sat unde sînt vecină cu nişte proprietăţi forestiere. Sînt disperată, atîtî eu cît şi alte persoane din sat, pentru că nu ştim de ce să ne mai ferim mai întîi. Ursul ne atacă, lupul la fel, porcii mistreţi nu mai vorbim, au venit pînă în curte, iar vulpea e deja de-a casei; nu mai putem ţine găini, din 20 mai am doar 9. Nu le-am mai dat drmul pe-afară de circa două luni pentru că trebuie păzite ca şi oile. Pe 14 şi 15 iunie 2018 am fost atacaţi de urs; ne-a furat o oaie şi un miel, dar nu am primit despăgubiri pentru că cei răspunzători ne-au spus că nu i-am informat la timp. În data de 19 iulie a venit ursul din nou şi, neavînd cum să-i mai facem faţă, nici noi, eu cu soţul, nici cei patru cîini, am sunat la numărul de urgenţă 112, pe la 4.30, dar nu a venit nimeni să ne protejeze. Ne-a furat ursul un berbec, cel mai mare, în vîrstă de 53 de luni. La-m găsit mort şi l-am adus acasă cu căruţa ca să-l arătăm autorităţilor care au venit a doua zi.”, ne-a declarat Cristina Tiucă.

Pagubele provocate de sălbăticiuni, anunţate în 24 de ore

Potrivit legii, persoana afectată trebuie să anunţe primăria în maxim 24 de ore de la descoperirea pagubei, după care primarul are la dispoziţie alte 24 de ore pentru convocarea comisiei de constatare şi evaluare, comisie ce trebuie să se întrunească în cel mult 48 de ore de la anunţare. În astfel de cazuri, legislaţia este anevoioasă, iar dovezile oferite de păgubaşi trebuie să fie elocvente. Reprezentanţii Direcţiei Silvice susţin că a venit vara, iar urşii, urmîndu-şi instinctul, au ieşit la vînătoare acolo unde găsesc cu uşurinţă hrană vie, adică în gospodăriile oamenilor, refuzînd să se mai ducă la punctele de hrănire ale Romsilva. Pentru a veni în sprijinul localnicilor, autorităţile, în limita competenţelor legale, au în vedere adoptarea următoarele măsuri: întocmirea unui plan de patrulare şi executarea de acţiuni în vederea monitorizării şi îndepărtării exemplarelor, din specia urs, din locurile unde s-au constatat pagube sau din cele predispuse la asemenea pagube – stîni, locuinţe izolate etc.); distribuirea de hrană complementară pentru atragerea şi menţinerea acestor exemplare în zone situate departe de locurile în care s-au semnalat pagube;  solicitarea recoltării exemplarelor din specia urs care produc pagube. În ceea ce priveşte problema mistreţilor, reprezentanţii statului român, în speţă Romsilva, vrea să organizeze mai multe partide de vînătoare.
N. Manole

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1559

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 11.06.2019

--- 2.989 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info