Curierul Zilei - 30% din venituri se duc pe mîncare!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow 30% din venituri se duc pe mîncare!
 

*** Reducere de 10% la plata datoriilor!     *** Depuneţi adeverinţa la Casa de Pensii!     *** Două decenii de proiecte de dezvoltare     *** Incendiere anunţată pe Facebook     *** Au atacat un şofer şi l-au jefuit     *** Spărgătorii au interdicţie să se apropie de păgubaş     *** 16 echipaje ISU la Mioveni, în concurs     *** Ministrul Fifor vine la Cîmpulung     *** Şi-au ciocnit maşinile, pe DN 73      *** Beţivan, lovit de maşină cînd traversa      *** Racordaţi ilegal la energie electrică     *** Jandarmii au donat sînge     *** Pe podium la Cupa Romgaz     *** Liga Campionilor, Etapa 1     *** Raicu la Campionatul Mondial     *** La Bradu s-au stabilit campionii!     *** Peste 80 de piloţi la Trofeul Cîmpulung Muscel      *** Liga 1     *** CS Mioveni joacă ani la Piteşti, cu CSO Ploepni     *** Sporting Lieşti - Mioveni, în Cupă     *** Programul şaisprezecimilor de finală este următorul:    

 
30% din venituri se duc pe mîncare! Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 04 august 2018

Românii cheltuie mulţi bani pentru hrană

30% din venituri se duc pe mîncare!


Conform  Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons, jumătate (50%) dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, iar produsele proaspete (din carne, legume/ fructe, ouă, brânzeturi /lactate, gătite etc.) sînt cele care par a fi cel mai puţin risipite.   

Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons, aproximativ 30% din banii pe care îi cîştigă românii se duc pe mîncare: „Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Dacă privim din punct de vedere financiar, avînd în vedere că cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodăriilor (consumatorilor din mediul urban), în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sînt de 2 - 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franţa - 14%, Elveţia - 10%)“. În Uniunea Europeană sînt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20% din totalul alimentelor produse). Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deşeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor, sînt Ţările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) şi Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sînt Slovenia (72 kg), Malta şi România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) şi Republica Cehă (81 kg).

Din 2019 lege pentru diminuarea risipei

Începînd cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/ 2016) va intra în vigoare şi, potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vînzarea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale etc. Pentru a aduce în atenţia consumatorilor români, problema risipei alimentare, InfoCons, împreună cu alte 6 organizaţii din Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Croaţia şi Bangladesh implementează proiectul co-finanţat de Uniunea Europeană „Global learning approach on food waste în non-formal education“ (Abordarea globală privind risipa alimentară prin educaţie non-formală). Obiectivele proiectului vizează creşterea gradului de educare şi informare a consumatorilor cu privire la interconexiunile determinate de risipă alimentară, în condiţiile în care informarea la nivel mondial cu privire la acest aspect este una foarte scăzută, sensibilizarea grupurilor ţintă asupra interdependenţei globale şi a problemelor de mediu şi dezvoltare socială, promovarea posibilităţilor de evitare a creării de deşeuri alimentare prin prezentarea de modele de consum ce pot fi modificate la nivelul gospodăriilor contribuind, la rândul lor, la reducerea impactului asupra mediului şi a impactului social la nivel global. La sfîrşitul proiectului, mai mult de 2 milioane de cetăţeni la nivelul UE vor cunoaşte şi vor aplica aptitudinile dobîndite în cadrul acestui proiect cu privire la consumul durabil, înţelegînd că un consum de alimente mai bine gestionat poate deschide posibilităţi de consum pentru alte categorii de persoane.Conform Agerpres, potrivit comunicatului InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers Internaţional, este o       asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor - membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.
 M.Duinea

Vizualizari: 843

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Sâmbătă, 08.09.2018

--- 4.387 vizitatori unici ---





































Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info