Curierul Zilei - Primarii au reclamat că se vînd ilegal porci!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Fapt Divers arrow Primarii au reclamat că se vînd ilegal porci!
Fapt divers *** ️ Restaurant distrus de incendiu     Fapt divers *** ️ De două ori în arest, într-o zi!     Fapt divers *** ️ Patron de local, condamnat     Fapt divers *** ️ BCCO Piteşti a spart „cloaca“ din Piaţa Ceair     Social *** ️ Adio vouchere de vacanţă!     Sport *** ️ Finanţarea FC Argeş în pericol!     Fapt divers *** ️ În arest după ce şi-a bătut crunt nevasta!     Fapt divers *** ️ Ambulanţa a provocat accident     Social*** ️ Tot mai multe firme radiate!     Social *** ️ Adio vouchere de vacanţă!     Social *** ️ Nu toate faptele beneficiază de noile modificări     Social *** ️ Sfaturi pentru colectarea deşeurilor, la Mioveni     Sport *** ️ Tudor Gheorghe şi-a prelungit contractul    
 Publicitate pdf
Primarii au reclamat că se vînd ilegal porci! Imprimare E-mail
(0 voturi)
vineri, 10 august 2018

 Şedinţă de urgenţă la Prefectură pentru prevenirea pestei porcine africane

Primarii au reclamat că se vînd ilegal porci!


Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, la convocarea Instituţiei Prefectului, a avut ieri  o întîlnire cu administratorii fondurilor cinegetice, crescătorii de porci din exploataţiile comerciale, medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi din exploataţiile comerciale şi primari. Întîlnirea a avut loc în contextul numărului mare de cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici şi porcii mistreţi din judeţele Tulcea, Brăila,Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Satu Mare, Bihor şi Sălaj, precum şi evoluţia îngrijorătoare a bolii în ţările vecine României. 

Scopul a fost avertizarea şi conştientizarea medicilor veterinari de liberă practică veterinară din exploataţiile comerciale, a fermierilor crescători de porci, a gestionarilor fondurilor de vînătoare şi a vînătorilor cu privire la pericolul pe care îl constituie pesta porcină africană în România.

Măsurile în complexele de vînătoare

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş au atras atenţia medicilor veterinari de liberă practică asupra pericolului ce îl reprezintă această boală şi au îndemnat la o reacţie rapidă a acestora, constînd în anunţarea imediată a autorităţilor veterinare, în cazul observării unor suspiciuni de boală la porcii domestici sau sălbatici, pentru a lua măsurile necesare. Au fost prezentate: date cu privire la manifestările clinice şi modificările anatomopatologice în cazul pestei porcine africane cu scopul ca fiecare vînător, fermier sau medic veterinar împuternicit să sesizeze o diferenţă între normal fiziologic şi patologic şi notificarea precoce către autoritatea veterinară competentă pentru a stabilii măsuri armonizate de biosecuritate profilaxie şi control în situaţii epidemiologice; mecanismele modului de răspîndire a acestui virus, căile de infecţie, mai ales prin neglijenţa umană. În ceea ce priveşte proasta manipulare a produselor provenite de la porcii infectaţi şi circulatia necontrolată a porcinelor, obligaţiile ce revin deţinătorilor de porcine din exploataţiile de animale, indiferent de regimul acestora, de a asigura şi respecta măsurile de biosecuritate prevăzute în program; mişcarea în scopul comercializării a porcinelor domestice şi a subproduselor nedestinate consumului uman. Activităţile necesare şi obligatorii în scopul detectării timpurii a virusului pestei porcine africane (notificarea imediată medicului veterinar împuternicit sau oficial a cazurilor de boală sau moarte a animalelor susceptibile,  supravegherea intensivă a populaţiei de porci domestici şi de porci mistreţi, limitarea mişcărilor animalelor şi subprodusele susceptibile); măsuri care se aplică pentru porcii mistreţi din complexele de vînătoare şi crescătoriile de vînat (îngrădirea exploataţiilor, pentru a împiedica mişcarea porcilor mistreţi în afara acestora, mijloace de dezinfecţie pentru personal, vizitatori şi pentru mijloacele de transport la intrarea în exploataţie, încheierea unui contract cu o unitate de ecarisare care să colecteze subprodusele de rezultate după împuşcare, notificarea cu 48 ore înainte către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a tuturor partidelor de vînătoare organizate,  notificarea către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a animalelor moarte sau bolnave, precum şi a creşterii morbidităţii sau a mortalităţii la animalele din exploataţie. Încheierea unui contract cu un medic veterinar de liberă practică care să asiste la partidele de vânătoare, să examineze vânatul, să recolteze probele şi să certifice transporturile de vânat către centrele de procesare); obligaţia gestionarilor de a reţine şi păstra în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar a exemplarelor de mistreţ vînate sau găsite moarte, pînă la obţinerea rezultatului de laborator privind pesta porcină africană).

Fermele neautorizare, desfiinţate

 Au mai fost dezbătute: planul suplimentar cu privire la combaterea pestei porcine africane, instituţiile implicate în realizarea acestuia şi cheltuielile necesare pentru implementarea măsurilor menţionate în program; hotărîrea Colegiului Prefectural privind măsurile care se impun în scopul prevenirii pătrunderii virusului pestei porcine africane în judeţul Argeş şi în cazul suspiciunii sau confirmării unui caz de pestă porcină africană; obligaţiile unităţii locale de sprijin în cazul confirmării unui caz de pestă porcină africană într-o localitate; propunerile fermierilor pentru desfiinţarea exploataţiilor nonprofesionale care cresc şi comercializează porci fără să fie autorizate sanitar veterinar şi menţinerea exploataţiilor nonprofesionale de subzistenţă. Reprezentanţii primăriilor au reclamat faptul că deşi tîrgurile sînt închise pe perioadă nedeterminată mai sînt comercianţi de animale care nu înţeleg pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană şi deplasează spre vînzare porci în zonele aferente tîrgurilor. S-a propus efectuarea unor controale formate din echipe mixte ale instituţiilor implicate în vederea prevenirii mişcării ilegale a porcilor şi interzicerea creşterii porcilor de către pădurari în cantoane, care pot intra contact foarte uşor cu mistreţii.
   I.Ivănoiu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2289

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info