Curierul Zilei - „Să iasă în stradă, dar fără violenţă!“
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow „Să iasă în stradă, dar fără violenţă!“
Aniversare
 Publicitate pdf
„Să iasă în stradă, dar fără violenţă!“
(3 voturi)
Monday, 13 August 2018

SONDAJUL CURIERULUI: Cum comentează piteştenii evenimentele de la Bucureşti?

„Să iasă în stradă, dar fără violenţă!“


Pentru a vedea părea piteştenilor despre evenimentele care au avut loc în Capitală am realizat un sondaj de opinie în centrul oraşului. I-am întrebat pe cetăţeni „Cum comentează protestul de la Bucureşti“ şi „Cine se face vinovat de incidentele violente dintre protestatari şi jandarmi“. Iată ce răspunsuri am primit:

“Clasa politică este zero barat“   

Anonim: „Nu mă interesează ce se întîmplă. Nu avem pe cine pune în locul celor care sînt acum la putere, pentru că toţi sînt o apă şi un pămînt. Clasa politică din România este zero barat !. Toţi sînt numai pe interese. Ajung în funcţii pe pile, cunoştiinţe şi relaţii, iar principala preocupare a politicienilor este să îşi umple buzunarele!“.

“Nu trebuiau să dea cu gaze lacrimogene“

Ilie Toma, pensionar: „Sînt de acord cu manifesaţiile, dar pe cale paşnică. Am urmărit şi eu la televizor ce s-a întîmplat la Bucureşti şi nu mi se pare corect cum au intervenit jandarmii. Trebuiau să îi scoată pe acei huligani din mulţime, nu să dea cu gaze lacrimogene pe oameni. În mulţime erau femei, copii şi bătrîni şi nu poţi face asemenea lucruri“.

“Politicienii sînt principalii vinovaţi“

Ion Popescu, mecanic: „Oamenii au ieşit în stradă de sărăcie şi nu de bine. Toţi politicienii fură pe rupte şi ei sînt principalii vinovaţi de halul în care a ajuns această ţară. Ca să îşi apere scaunele, cei care conduc această ţară au scos Jandarmeria în stradă şi le-a dat ordin să ia lumea la bătaie. Va veni vremea cînd vor plăti pentru aceste lucruri“.

“Sîntem conduşi de incompetenţi“

Adrian Constantin, student: „Nu este bine că în ţara noastră se întîmplă asemenea lucruri. Toată Europa şi toată lumea este cu ochii pe noi după manifestaţiile care au fost la Bucureşti. Sîntem conduşi de un Guvern de incompetenţi. Dragnea şi Tăriceanu trebuie să plece. Într-un stat democratic nu ai voie să pui forţele de ordine să ia populaţia la bătaie!. Nu sînt de acord cu violenţa. Cei care au provocat haos trebuie identificaţi şi pedepsiţi conform legii“.

“Am revăzut scenele de la Mineriade“

Vasile Simion: „Eram sigur că va ieşi scandal pentru că jandarmii i-au provocat pe oameni. Am văzut imaginile la televizor şi s-a văzut foarte clar cum unii dintre protestatari vorbeau pe un ton civilizat cu forţele de ordine iar un jandarm pulveriza gaze lacrimogene. Jandarmii au avut ordin să acţioneze în forţă ca să îi intimideze pe manifestanţi. Parcă am revăzut scenele de la Mineriade. Dragnea şi Tăriceanu ar fi în stare să facă orice ca să rămînă la putere“.

“Să se găsească rapid vinovaţii“

O piteşteancă: „Nu îmi plac violenţele şi dezaprob total intervenţia în forţă a forţelor de ordine. Au supărat pe toată lumea. Este urît ce s-a întîmplat. Noi, românii avem şi aşa destule probleme cu traiul zilnic şi asta ne mai trebuia. Trebuie să se găsească cît mai rapid vinovaţii pentru acele incidente şi să fie pedepsiţi“.

“Clasa politică dezbină oamenii“

Anonim: „Să vezi români care se bat cu români este cea mai mare durere. Noi o să ajungem să ne batem între noi pentru că nu există unitate. Întotdeauna au existat divergenţe între politicieni pentru că aşa este în politică, însă să se ajungă la bătăi de stradă este inacceptabil. Clasa politică a reuşit să dezbine oamenii. Nu avem politicieni de calitate iar tineretul este obligat să iasă la vot şi să ştie ce să aleagă“.

“Hoţii, în România sînt vedete“

Daniel Petre Neagu, 42 de ani: „Mi se pare inutilă manifestaţia de la Bucureşti. Noi, ca naţie nu mai avem nici o şansă pentru că sîntem conduşi numai de hoţi. Dacă de la început ai acceptat să ţi se fure un nasture, vei fi furat cu totul după aceea. Hoţii în România sînt vedete. Sînt apreciaţi şi admiraţi. Tineretul nu mai are modele de urmat pentru că valorile au fost date peste cap. În 10-12 ani este posibilă şi o rupere a ţării„.

“Cu oamenii paşnici ce au avut?„

Răzvan, student: „Lumea s-a săturat de toate mizeriile pe care le fac aceşti politicieni şi a ieşit în stradă. Guvernaţii au vrut să-i intimideze pe manifestanţi şi au pus jandarmii pe ei. Ca să îşi justifice acţiunile în forţă, au creat diversiuni cu acei huligani care au făcut scandal. Este inacceptabil ca românii cinstiţi care trăiesc în această ţară şi care plătesc impozite şi taxe să fie bătuţi de cei care ar trebui să-i apere. Sînt de acord ca cei care au provocat scandal şi haos, să plătească, însă cu oamenii paşnici ce au avut?“.  


‘’Au fost oameni infiltraţi să creeze tensiuni‘’

Gelu Tofan, vicepreşedintele PNL Argeş:’’ Am fost acolo prezenţi pe cont propriu nu organizaţi.  Atît cei din Dispora cît şi cei din ţară veniţi la protest au aceleaşi nemulţumiri. Toţi au dat dovadă de educaţie. Am dialogat cu ei şi aveau un grad ridicat de cultură. În zona în care am fost eu şi domnul preşedinte Miuţescu nu a fost nimeni care să provoace. Erai forţat să te mişti pentru că dădeau cu gaze lacrimogene de sus. Unii au leşinat. Pe mine m-a durut capul toată noaptea. Era toxic. S-a dat preventiv cu gat lacrimogen de la ora 18 de cînd am ajuns în piaţă. Am fost întîmpinaţi cu gaz lacrimogen. Au crezut că or să ne descurajeze dar mai rău au făcut. Au întărîtat oamenii. Nu era justificată intervenţia cu gaz lacrimogen. Mai tîrziu, către ora 22, au apărut elemente cu prosoape la gură, mascate, care  au perturbat atmosfera. Părerea mea este că au fost create aceste momente tensionate ca să aibă motive să elibereze piaţa. Autorizaţia protestului Diasporei era pînă la ora 23. La ora 23:15 au început cu gazul lacrimogen şi tunurile cu apă. Nu se putea elibera piaţa cu atîta mulţime în cîteva minute. Era nevoie de cel puţin o oră două. Mai mult decît atît, căile de acces erau blocate de forţele de ordine. A fost şi metroul blocat ca să nu mai ajungă oamenii acolo dar au venit pe jos în Piaţa Victoriei. Nici internetul nu a mai mers ca să nu se poată comunica şi transmite informaţiile. Cei care au făcut scandal au fost provocaţi. În momentul în care se dă cu fumigena în nas nu poţi sta.  Au fost şi infiltraţi oameni care să creeze tensiuni. Detest ceea ce s-a întîmplat cu jandarmeriţa dar nu avea ce căuta acolo în dispozitiv o femeie de 20 de ani. A fost un risc major dacă ministrul Carmen Dan a luat decizia să trimită femeile în dispozitiv  fiind o convocare masivă a forţelor de ordine. Cred că ceea ce se petrece este începutul unei toamne fierbinţi şi sfîrşitul PSD-ului’’.

„Cui foloseşte o Românie din ce în ce mai radicalizată“

Simona Brătulescu, preşedinte ALDE Argeş, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş: „Dreptul la liberă exprimare, dreptul de a avea o altă opinie şi viziune asupra lucrurilor sunt chestiuni fireşti, care trebuie respectate într-o democraţie. Din păcate, practica a demonstrat că de la violenţa limbajului se ajunge foarte uşor la violenţa pumnului, iar pentru violenţă orice justificări sunt de prisos şi absolut neproductive. Nu pot decît să mă întreb retoric cui foloseşte o Românie din ce în ce mai radicalizată, mai scindată, o Românie în care aproapele îşi desconsideră ţi îşi urăşte aproapele?“.

‘’Cerem comitet de anchetă în Parlament!’’

Vicepreşedintele USR şi deputat de Argeş, Liviu Ionuţ Moşteanu: ‘’Am fost acolo de la ora 18 şi pînă după ora 23 să strîngem semnături pentru campania Fără penali ştiind că vor fi mulţi oameni din Diaspora. Am avut 6-7 puncte de strîngere de semnături împreună cu colegii din USR. Ceea ce s-a întîmplat acolo a fost absolut suprinzător, inacceptabil şi disproporţionat. Au fost două grupuri de scandalagii, de golani care au provocat jandarmii dar aceştia, în loc să-i izoleze şi să-i scoată din piaţă, s-au folosit de aceste pretext  pentru a ataca mulţimea cu un armament care nu avea ce cauta la ei în acel moment. Am văzut femei şi copii căzînd pe lîngă mine din cauza gazelor lacrimogene. Au fost nişte scene pe care nu vreau să mi le amintesc... Erau oameni civilizaţi, oameni paşnici, oameni care muncesc în străinătate. Pentru 50 de golani mascaţi, obişnuiţi să provoace şi să acţioneze violent, au fost gazaţi 100.000 de oameni! Aseară am fost din nou şi am vorbit cu coleg care este în spital, Doru Oprea. I-a sărit capacul de la o grenadă lacrimogenă în picior. Este încă la Spitalul de Urgenţă şi urmează să-i dacă a doua operaţie. Juristul USR, Vlad Gheorghe, angajat al Camerei Deputaţilor a fost bătut de jandarmi în timp ce se afla cu mîinile ridicate. Oamenii erau speriaţi. Nu ştiau ce să facă. Cei din Diaspora sînt oameni educaţi, paşnici  şi nu ştiau cît de grave sînt efectele gazelor lacrimogene. La 11 noaptea oamenii plecau, nu erau violenţi cînd au dat cu tunurile de apă. Nu aveau de ce să arunce în mulţime cu gaze lacrimogene. Şefii Jandarmeriei au adus în faţă un purtător de cuvînt care a spus nişte poveşti ce nu stau în picioare. Prefectul aprobă planul de intervenţie în forţă la recomandarea Jandarmeriei. Cerem demisia şefului Jandarmeriei şi demisia lui Carmen Dan. De asemenea, cerem să ni se răspundă la cîteva întrebări: De ce nu i-au scos pe aceşti golani din mulţime?; Ce căuta jandarmeriţa de 20 de ani acolo în mulţimea agresivă şi de ce nu au venit colegii după ea să o apere?; De ce s-a intervenit în forţă în oameni?; De ce s-a stat atît de mult pînă să intervină cînd huliganii au pus foc pe Titulescu?. Atît timp cît oamenii vor veni acolo să protesteze paşnic noi vom fi alături de ei. Oamenii trebuie lăsaţi să-şi strige nemulţumirile. Cei care au fost  atacaţi şi răniţi vor depune  plîngere penală iar noi le oferim asistenţă juridică. Cerem comitet de anchetă în Parlament şi sesiune extraordinară pentru demararea anchetei în Parlament.‘’ 
 I.Ivănoiu, M.Sandu, M.Duinea 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 3543

Comentarii (5)
Scris de apolitic in 16-08-2018 16:23 - Vizitator
 
 
pt adr.....si daca erai intamplator pe strada si te luau asasinii aia,si te incarcau cu 3 jeturi de gaze si zece bastoane,cu buletinul si cu votul in mana,mai ziceai bv jandragmeria?......cum cineva sice,si zice bn...daca am votat nu inseamna ca trebuie sa fiu furat
 
Scris de sile in 14-08-2018 12:07 - Vizitator
 
 
Si daca n-am votat trebuie sa accept sa fiu furat??? 
Sa inteleg ca asta inseamna sa votezi?
 
Scris de adr in 13-08-2018 22:13 - Vizitator
 
 
Ma minunez de comentarii... Trebuia ca jandarmeria sa roage frumos manifestantii, sa le ofere flori, sa le multumeasca pentru prezenta si cam atat. Pai cand aia aruncau cu bolovani, pietre, dadeau foc, etc., ce trebuia sa le faca? Mai loveau si manifestanti pasnici, dar asta e, conjunctura. Cand in Germania parca, niste rromi s-au luat la bataie, politia a tras cu pistolul pentru calmare. Mie nu-mi convenea sa gasesc masina zob, ca niste nenorociti aruncau cu bolovani. Toti care au fost in piata trebuiau legitimati sa se vada daca au votat. Cine nu a votat... 1000000 amenda. Asta in cazul in care nu pot justifica neprezenta la vot din probleme medicale sau alt gen. Da si atunci, era urna mobila.... asa ca.... Bravo Jandarmeria!
 
Scris de sile in 13-08-2018 11:32 - Vizitator
 
 
Nu sunt de acord cu violenta. 
Pe de alta parte, ma intreb in ce fel ar trebui procedat astfel incat PSD-ALDE sa priceapa ca trebuie sa dispara? 
Si pe langa ei,toti politicienii si slugile lor,precum si \"sponsorii\"(asa zisii oameni de afaceri) care efectiv au distrus totul in tara.
 
Scris de 1pitestean in 13-08-2018 10:02 - Vizitator
 
 
Pentru o tara atat de mica avem mult prea multa politie.Problema este ca cetateanul de rand plateste aceasta forta politieneasca care nu prea face nimic decat panda de infractiuni si purtare abuziva. Cine vrea jandarmerie sa se intoarca in 3 aprilie 1850. Si un lucru foarte important este incompetenta lor in portul armelor de foc. Numai armata si o singura forta de ordine sa poarte armament. Atata timp cat populatia nu are dreptul la armament nici atata politie sa nu aiba, nu au impotriva cui! Le este frica ca sunt atacati cateodata? Poate cateodata chiar merita sa fie atacati, oricum sunt aparati de legea ultrajului si daca nu le convine meseria se pot face paznici la Mall. Omul de rand nu se poate apara de abuzul politiei, nu are cum. 
Romania se indreapta catre un stat politienesc iar acum este mai rau ca inainte de 1989.
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info