Curierul Zilei - Pesta porcină africană lasă ţara fără animale!
PRIMA PAGINA arrow Social Economic arrow Pesta porcină africană lasă ţara fără animale!
 

*** 642 de locuri de muncă în Argeş     *** Investiţie importantă în amenajarea unui pîrîu     *** Tîrg de adopţii de cîini la Mioveni      *** „Jake şi femeile lui”      *** „Coşmarul Vraciului“      *** Muzică şi sport în faţa Primăriei Piteşti     *** Filmele săptămînii 21 - 27 septembrie      *** Dispărutul era spînzurat!      *** Omorît de un BMW     *** Doi şoferi răniţi grav, la Moşoaia!     *** Spărgătorii şi tăinuitorul, colegi de celulă     *** Pod reabilitat,după turnarea asfaltului!     *** Şapte oi omorîte şi şase stupi distruşi de urs     *** Ministrul Fifor, „no comment” despre tragedia de la Valea Urdii     *** Vor victoria în Moldova      *** Europa League, Etapa 1     *** Curiozităţi pescăreşti     *** Pescuitul carasului pe Dunăre     *** După puncte, la Timişoara     *** Atletic Bradu şi Unirea Bascov joacă astăzi în campionat     *** 80 de piloţi la Trofeul Câmpulung!     *** Fotbal la TV în week-end    

 
Pesta porcină africană lasă ţara fără animale! Imprimare E-mail
(1 vot)
luni, 27 august 2018

140.000 de porci sacrificaţi în a doua fermă ca mărime din Europa

Pesta porcină africană lasă ţara fără animale!


Este prăpăd în ţara noastră din cauza pestei porcine africane! Boala a fost confirmată sîmbătă, la cea mai mare fermă din România şi a doua ca mărime din Europa, în Brăila, la complexul din Gropeni, urmînd ca 140.000 de porci să fie eutanasiaţi. Iniţial, existenţa pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie şi de o confirmare a Laboratorului Naţional de Referinţă din Bucureşti.

Operaţiunea de eutonatasiere va începe luni, fiind necesare pregătiri din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate. Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judeţul Brăila, unde erau 35.000 de porci.

A ajuns prin apa infestată din Dunăre

Autorităţile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre. „Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme este cauzată de apă, ambele ferme se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv joi, a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întîmplă ce se întâmplă în aceste ferme din judeţul Brăila”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan citat de Mediafax. Din cauza pestei porcine care a pătruns în marile ferme din judeţul Brăila pierderile economice sînt uriaşe, sute de oameni au rămas fără loc de muncă iar societăţile care aveau contracte cu crescătorii de porci să intre în faliment.

Virusul se duce din gospodării în ferme!

Potrivit celor mai recente informaţii date publicităţii de Autoritatea Naţională Sanitară Vererinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, în  România pesta porcină africană evoluează în 10 judeţe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. În judeţul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreţi, nefiind afectate gospodării ale populaţiei sau exploataţii comerciale. În total, peste 116.000 de porci au fost ucişi pînă acum. În judeţul Argeş nu există pînă acum suspiciuni de pestă porcină africană. Argeşul are 17 ferme de porci cu un efectiv total de 90.000 de capete. În gospodăriile populaţiei mai sînt crescuţi alţi 40.000 de porci.  

Evoluţia din ţară a pestei porcine africane îngrijorează autorităţile şi fermierii.

Cătălin Ene, proprietarul fermei Macro Suin din Costeşti este foarte îngrijorat de situaţie: „Ferma pe care o deţin are un efectiv de 30.000 de capete de porcine. În opinia mea, e inevitabilă apariţia bolii şi în zona noastră. Pesta porcină africană se va extinde către centrul ţării. În nicio ţară din Europa nu se cresc porcii acasă! Pesta porcină africană se extinde din cauză că persoanele fizice cresc porci în bătătură şi o parte îi vînd. Creşterea este reglementată prin lege numai că ea nu se aplică! Este vorba de voturi. Porcii nu trebuie hrăniţi cu resturi de mîncare şi trebuie respectare o serie de măsuri de biosecuritate. Atunci cînd creşti porci din care pe unii îi vinzi se cheamă că ai o exploataţie nonprofesională în scop comercial şi trebuie să te înregistrezi la DSVSA. Este o întreagă bucătărie aici. Pe olx toată lumea vinde porci. Este o circulaţie de animale şi acest lucru face să mute virusul dintr-o parte în alta. În lege scrie clar că n-ai voie să hrăneşti porcii cu resturi alimentare! La noi în ferme hrana este controlată. Poate s-or trezi autorităţile în al 12-lea ceas! Virusul se duce din gospodăriile populaţiei în ferme. La nivel de România sînt 3,4 milioane porci crescuţi în ferme şi 1-1,5 milioane în gospodăriile populaţiei. Oamenii mei din fermă nu au voie să crească porci acasă. Eu le dau un porc din fermă. Noi ne facem datoria dar toată lumea trebuie să respecte regulile. Dacă s-ar aplica legislaţia nu ar fi probleme''.  

Gospodarii reticenţi la măsurile impuse de lege!

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu ne-a spus că există reguli stricte cu privire la creşterea porcilor, atît în ferme, cît şi în gospodăriile populaţiei şi dacă acestea s-ar fi respectat boala nu s-ar fi răspîndit. „Într-adevăr în alte ţări din Europa porcii nu sînt crescuţi în gospodării ca la noi. În România este un sistem mai aparte, tradiţional. Oamenii sînt reticenţi la măsurile impuse cu privire la biosecuritate şi trebuie să conştientizeze că aceste măsuri sînt foarte importante! Fiecare cetăţean trebuie să ştie că are şi obligaţii nu numai drepturi atunci cînd creşte animale. Porcul din gospodărie trebuie să fie crescut în loc închis, nu trebuie să intre în contact cu animale străine, nu trebuie hrănit cu iarbă de pe cîmp, nu trebuie hrănit cu lături care să conţină resturi de carne de la alţi porci, trebuie să existe dezinfector la intrarea în incinta unde este crescut animalul,etc. În ferme, virusul pătrunde ori prin intermediul omului, ori prin animale bolnave. Nici un îngrijitor din ferme nu are voie să aibă animale acasă. Noi controlăm tîrgurile de animale şi nu am găsit nici un porc care să fie vîndut în acestea. De asemenea, se controlează circulaţia animalelor. Atragem atenţia cetăţenilor să respecte măsurile impuse de lege, să nu mai fie reticenţi la ce le spune medicul veterinar şi orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar!'', ne-a declarat Daniel Lupu.

Concluziile unui expert spaniol-problema, animalele crescute în aer liber

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, de curînd  a avut loc o întîlnire pe tema pestei porcine africane între conducerea Autorităţii, specialişti de la nivel central, din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală,  reprezentanţi ai asociaţiilor din industria cărnii de porc din ţara noastră cu profesorul José Manuel Sánchez-Vizcaíno. În cadrul întîlnirii, profesorul spaniol a expus celor prezenţi rezultatele cercetărilor sale asupra virusului Pestei Porcine Africane, dar şi experienţa dobîndită în lupta pentru combaterea acestei boli, în ţări precum: Spania, Portugalia şi Lituania. Principalele probleme în controlul pestei porcine fricane, conform expertului sînt: organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care încă nu s-a găsit un vaccin), rezistenţa mare la condiţiile de mediu, variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri), semnele clinice ale animalelor infectate sînt asemănătoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar în urma analizelor de laborator, contaminarea se face pe mai multe căi (insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtătoare, condiţii de biosecuritate nerespectate). Potrivit analizei prof. José Manuel Sánchez-Vizcaíno principalele probleme în ceea ce priveşte pesta porcină africană sînt fermele cu biosecuritate slabă (cu animale crescute în aer liber, cu posibilitate de mişcare şi în afara padocurilor, în curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzător, ceea ce creează probleme în transabilitate, controlul scăzut al mişcării animalelor şi al dezinfecţiei vehiculelor de transport. De asemenea, expertul susţine că este nevoie de un program global de eradicare, schimbări în industria porcului şi să se găsească soluţii pentru mişcările din fermele comerciale. Printre factorii de risc cei mai importanţi au fost menţionaţi importurile ilegale de porci vii şi produsele din carne de porc şi biosecuritatea scăzută în exploataţiile de creştere a porcilor. A fost subliniat faptul că, în cazul bolilor care prezintă un pericol de răspîndire prin intermediul animalelor sălbatice, biosecuritatea reprezintă un instrument esenţial.

Producţia de carne, în scădere

Conform INS, producţia de carne de porc s-a diminuat în luna iunie comparativ cu aceeaşi luna din anul 2017. Producţia de carne de porc obţinută în luna iunie a depăşit 28.448 tone, mai puţin cu 18,1% faţă de luna precedenta, cînd s-au realizat 34.745 tone carcasă, şi cu 23,2% faţă de iunie 2017. În iunie 2018 au fost sacrificaţi 335.000 de porci, cu 17,5% mai puţini faţă de luna precedentă şi cu 17,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
   I.Ivănoiu Foto:I.Tudor

Vizualizari: 1526

Comentarii (1)
Scris de cercetarea ca ramura neimporta in 27-08-2018 17:42 - Vizitator
 
 
aici apare diferenta intre politicianul atotstiutor si cercetatorul fara valoare, dar care intamplator ,bineinteles,descopera un tratament ,si care ,bineinteles, ca nu poate avea salariul unui distins politician
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!

 

Intrebarea Curierului



Comentarii

Agresor sexual, în arest la domiciliu
Sentința este mult prea lejeră și o investigație psihiatrică lipsește cu desăvârșire. Ce folos dacă stă acas...
21/09/18 21:00 Mai mult...

Incendiere anunţată pe Facebook
Ce înseamnă zaborină?
21/09/18 20:06 Mai mult...

Fotbaliştii lui Lăcustă au cîştigat Kinder Cup!
Andi bobe poate ajunge un mare fotbalist, dar cu pret? Tatal lui e proxenet su evazionist fiscal, un viitor urat se intr...
21/09/18 14:26 Mai mult...

Negocieri cu doi jucători
daca nu e nimic interesant pe la centrul nostru de copii si juniori,dc nu il inchidem?pt ce cheltuie primaria bani cu ac...
21/09/18 11:04 Mai mult...

Negocieri cu doi jucători
Daca sunt ca Buhaescu sunt bunicei pentru FC Arges. Trebuie sa puna accent si pe tineri pitesteni, nu pe olteni.
21/09/18 09:39 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics

Zi record

Sâmbătă, 08.09.2018

--- 4.387 vizitatori unici ---





































Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
 




 

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info