Printr-o reţea de ONG-uri,Noi soluţii pentru copiii cu autism
La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu tulburare de spectru autist. În România, sînt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist, în Argeş nefiind o statistică clară în acest sens. În lipsa unor politici ale statului bine puse la punct, începînd cu decontarea limitată a serviciilor de terapie şi lipsa de specialişti în centrele de stat, drumul de la primirea diagnosticului la recuperare pentru familiile care luptă cu această tulburare se blochează de cele mai multe ori într-o lipsă acută de soluţii.
În ultimii ani, sprijinul pentru copiii cu autism a venit în special din partea mediului neguvernamental. Mai multe ONG-uri au fost infiinţate avînd ca activitate principală terapia copiilor speciali, iar prin obţinerea de finanţări, donaşii şi sponsorizări organizaţiile au reuşit să presteze aceste servicii fără a mai obliga familiile la o presiune financiară de nesuportat.
O viaţă mai bună pentru eiNumărul mare de persoane cu acest diagnostic face, însă, imposibilă acoperirea cu servicii la nivel naţional fără sprijin din partea statului. De la această realitate Asociaţia Help Autism a dat, în luna iulie, startul unui proiect menit să aducă experienţa ONG-urilor şi capacitatea statului împreună pentru a oferi o viaţă mai bună tuturor persoanelor care luptă cu tulburarea de spectru autist. Prin Proiectul „Creşterea Implicării ONG-urilor şi Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA“ va fi formată o reţea naţională de ONG-uri şi instituţii publice, care să conlucreze pentru a veni cu alternative viabile la politicile existente şi să faca din TSA o problemă prioritară pentru domeniile sănătăţii, educaţiei şi muncii. Reţeaua va fi înfiinţată cu aderarea a 40 de organizaţii neguvernamentale, din toată ţara. 80 de reprezentanţi ai acestor organizaţii şi 40 de angajaţi ai autorităţilor publice vor lucra împreună în cadrul a 8 grupuri de lucru, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. Pînă în luna octombrie, experţi din cadrul proiectului vor merge în teritoriu şi vor colecta date pentru studiul practicilor curente regionale, în acelaşi timp colectînd şi adeziuni şi dosare completate de la reprezentanţi ONG şi instituţii publice eligibili pentru grupul ţintă. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 16 luni şi are scopul de a schimba viaţa copiilor afectaţi de TSA şi a familiilor lor şi este reflectat în noi politici, legislaţii, resurse oficiale asumate şi alocate la nivel politic executiv. Obiectivul final al proiectului este de a oferi minimum o politică alternativă concretă la politicile publice iniţiate de Guvern în ceea ce priveşte problematica autismului în România.
I.Ivănoiu
Vizualizari: 1223
Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v. AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |