Trei argeşeni suspecţi de meningită West Nile
Meningita West Nile o afecţiune transmisă prin înţepătura de ţînţar ridică probleme în acest sezon cald în România! Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 pînă în data de 29 august, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese.
Cele 12 decese au survenit la pacienţi care prezentau boli cronice. 5 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi cîte unul în judeţele Iaşi, Galaţi, Covasna, Constanţa şi Dîmboviţa.
Vîrful epidemic în ţarăFaţă de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămîni mai devreme, iar specialiştii apreciază că ne apropiem de vîrful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, aşa cum a fost în anii 1996, 2010 şi 2016.Potrivit informaţiilor de l directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, epidemiologul Adrian Stoica, în această vară, în judeţul nostru s-au înregistrat trei cazuri suspecte de meningită West Nile. Probele de la pacienţi au fost trimise la Institutul Cantacuzino iar rezultatele au infirmat boala. Specialiştii consideră că sînt cazuri sporadice şi nu e vorba de o epidemie, iar creşterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea tînţarilor.
Măsuri de siguranţă în centrele de transfuziiPentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din ţară s-au luat măsuri de siguranţă. Sîngele este testat suplimentar, astfel încît să poata fi depistată eventuala prezenţă a virusului în sîngele recoltat. Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspîndirea infecţiei cu virus West Nile. Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţînţar. Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră; durere de cap intensă; dureri musculare; vărsături; erupţii cutanate. În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gîtului; sensibilitate crescută la lumină; convulsii; frisoane; oboseală cronică; slăbiciune musculară. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţînţari, îmbrăcăminte cu mîneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţînţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor; limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor / obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.
I.Ivănoiu
Vizualizari: 1730
Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v. AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |