Curierul Zilei - Pescuit la scrumbie pe Dunăre
PRIMA PAGINA
Aniversare
 Publicitate pdf
Pescuit la scrumbie pe Dunăre
(0 voturi)
Saturday, 01 September 2018

Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit,

Pescuit la scrumbie pe Dunăre


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte, dar şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.   În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la scrumbie, pe Dunăre, avînd în vedere că în perioada concediilor mulţi dintre împătimiţii pescuitului optează să meargă la pescuit. Iată ce trebuie să ştiţi despre această specie de peşte în acest material realizat de Pescar Mehedinţean, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din România.     

Scrumbia de Dunăre este o specie marină migratoare ce trăieşte în Marea Neagră, la o adîncime care variază între 3 şi 90 de metri. Poate atinge vîrsta de 7 ani şi migrează, pentru depunerea icrelor, atît pe Dunăre cît şi pe toate rîurile sau/şi fluviile care se varsă în Marea Neagră, atunci cînd temperatura apei ajunge cam pe la 6-7 grade celsius. În mod obişnuit urcă pentru reproducere pe Dunăre o singură dată (la vîrsta de 3 ani), uzual prin luna martie, apoi prin luna mai se reîntoarce în mare. Bancurile de scrumbii care urcă pe Dunăre se întind pe distanţe de kilometri şi se deplasează relativ încet, aşa că pot fi pescuite de la o anumită locaţie fixă chiar şi cîte 10 - 20 zile. Capătul de linie este gura de vărsare a rîului Timoc, rîu situat pe malul sîrbesc al Dunării aproximativ în dreptul localităţii Pristol din judeţul Mehedinţi. Evident ca această locaţie nu e bătută în cuie, scrumbiile urcînd uneori şi mai sus, pîna aproape de Porţile de Fier 2 care e considerat capătul de linie. Prohibiţia scrumbiei se stabileşte pe kilometri fluviali şi pe date calendaristice.

Dimensiuni, aspect şi hrănire

În mod obişnuit scrumbia de Dunăre atinge lungimea de 20 - 30 cm şi greutatea de 250 - 300 grame, rareori întîlnin-
du-se exemplare mai mari cu lungimea de 40 - 45 cm şi greutatea de 900 grame - 1 kg. Corpul este alungit, puţin înalt şi uşor comprimat lateral, carena ventrală puţin dezvoltată, iar gura mare este căptuşită cu dinţi mărunţi şi foarte ascuţiţi. Spatele scrumbiei de Dunăre este verde-albăstrui, flancurile şi abdomenul fiind alb-argintii. Atîta timp cît trăieşte în mare se hrăneşte cu hamsii, mici moluşte şi crustacei, viermi şi larve ale diferitelor insecte, iar în perioada în care migrează pe cursul Dunării se hrăneşte cu oblete mic sau cu puiet de avat ori cu diferite insecte.

Locuri preferate ale scrumbiei

Pe durata migraţiei de pe Dunăre preferă locurile cu curent de apă destul de puternic şi vîltorile. Uneori scrumbiile umblă mai spre fundul apei, alteori mai la suprafaţă, în funcţie de cum găsesc hrana. Bancul de scrumbii urcă încet pe Dunăre - pot trece chiar şi 2-3 săptămîni pînă trece tot bancul de peşti de o anumită zonă. Oricum mai sus de Porţile de Fier 2 nu s-a auzit să urce, dar asta nu înseamnă că se strîng toate lîngă baraj. Din cîte şe ştie pînă acum, grosul bancului nu prea trece cu mult mai sus de gura de vărsare a Timocului.

Echipamentul necesar

Lanseta  folosită la pescuitul scrumbiei trebuie să fie uşoară, cu lungimea cuprinsă între 3 - 4 m (dacă pescuiţi de pe mal) sau 2,7 - 3 m (dacă pescuiţi din barcă). Acţiunea lansetei e bine să fie de vîrf (tip A) sau cel puţin medie (tip B), fiind de preferat cea cu acţiune de vîrf pentru că oferă posibilitatea aplicării unei înţepături mai rapide. Puterea de lansare a lansetei (cîşting weight) trebuie să fie cuprinsă între 40 - 80 grame, pentru că în mod obişnuit acest peste poate fi găsit în locuri cu vîltori sau / anafoare puternice, unde sîntem nevoiţi să utilizăm plumbi destul de grei.
Diametrul firelor folosite la pescuitul scrumbiei de Dunăre poate fi cuprins între 0,25 - 0,30 mm (dacă folosiţi nailon) sau 0,14 - 0,16 mm (dacă folosiţi textil).
O mulinetă - mărimea 2500 e foarte bună - dacă pescuiţi cu nailon sau chiar un pic mai mică (mărimea 2000) dacă folosiţi fir textil. Raportul de recuperare trebuie să fie cuprins între 5:1 - 6:1.
Plumbii - utilizaţi trebuie să aibă forma alungită, pentru a putea fi recuperaţi uşor. În mod obişnuit sînt folosiţi plumbi cilindrici de diferite gramaje, aleşi în funcţie de curentul apei. Dacă e nevoie acest tip de plumbi pot fi uşor ajustaţi, la gramaje mai mici, prin tăierea cu un cuţit sau cu un cutter.

Metode de pescuit la scrumbie

Indiferent ce metodă de pescuit veţi alege, trebuie să ştiţi că toate presupun folosirea ţaparinei. Pentru cei care nu ştiu deja ce este şi cu ce se mănîncă facem o scurtă descriere: ţaparina reprezintă în esentă un cîrd de năluci (muşte). A fost preluată din pescuitul marin şi dacă e jucată cum trebuie imită foarte bine un banc de peştişori, provocînd astfel atacul scrumbiei. Este alcatuită dintr-un fir principal cu lungimea de 1 - 1,5 m şi diametrul de 0,35 mm, pe care sînt prinse, la distanţe de 15 - 20 cm, niste muşte artificiale legate pe cîrlige nr 2 - 6, fiecare avînd pasul de cca 5 - 10 cm şi nailonul de 0,30 mm. Se utilizează nailon atît de gros pentru că dă o anumită rigiditate ansamblului şi impiedică încurcarea muştelor. Numărul muştelor de pe o ţaparină poate varia între 5 - 15 bucăţi, însă cel mai folosite la pescuitul scrumbiei sînt cele cu 6 sau 10 muşte de o singura culoare.

 Pescuitul static

Această metodă este mai rar utilizată şi este aplicată doar din barcă, cu toate că teoretic poate fi folosită şi de pe mal. Constă pur şi simplu din pescuitul static cu ţaparina pe fundul apei, în curent. Adică punem o greutate cît să ţină montura pe loc, lansăm ţaparina, o lăsăm să atingă substratul, apoi întindem firul şi aşteptăm să tragă. Ţaparina poate fi folosită aşa cum se găseşte (cu muştele originale) sau puteţi pune în cîrlige peştişori de mici dimensiuni (puiet de oblet, avat, etc). Randamentul metodei nu este grozav, însă puteţi totuşi să luaţi cîteva bucăţi, în cazul ca scrumbiile se arată interesate de muştele mişcate uşor de curentul apei.

Pescuitul activ

Este metoda cea mai utilizată la pescuitul scrumbiei de Dunăre şi constă în folosirea activă a ţaparinei simple. Această ţaparină poate fi lansată destul de departe, are o evoluţie rapidă şi cu ea puteţi explora toată adîncimea apei. Are în schimb dezavantajul că e predispusă la agăţare şi dacă nu aveţi un loc curat puteţi pierde ţaparina (ţaparinele) destul de repede. Pentru a reduce numărul agăţăturilor vă recomandăm să folosiţi o montură în care să combinaţi sau să înlocuiţi plumbul cu o plută buldo. Buldo este de fapt o plută de mari dimensiuni ce poate fi umplută mai mult sau mai puţin cu apă, folosind în acest scop cele două supape de cauciuc cu care e prevăzută. Utilizarea unui buldo va permite să controlaţi mai bine viteza de coborîre a ţaparinei prin straturile de apă, însă reduce din distanţa de lansare şi îngreunează un pic recuperarea, datorită formei mai voluminoase. Pentru această montură puteţi umple buldo-ul cam 50 - 85%, modificînd astfel atît viteza de coborare, cît şi distanţa de lansare.

Pescuitul cu pluta culisantă

O a treia montura şi poate una dintre cele mai eficiente, este o montură cu plută culisantă. Ca la toate monturile de acest gen, adîncimea maximă la care evoluează ţaparina se reglează din nodul opritor de deasupra plutei. Ce avantaje are aceasta ultima montură? În primul rînd dacă e bine reglată adîncimea atunci e imună la agătăţuri, iar în al doilea - poate fi lansată şi apoi lăsată să curgă pe apă pînă la distanţe foarte mari, imposibil de atins prin lansare. În situaţia că nu aveţi o pluta buldo puteţi folosi şi o plută obişnuită, important este ca portanta acesteia să fie mai mare decît greutatea plumbului.

Cum pescuim cu ţaparină

Lansaţi montura spre aval şi după ce ţaparina ajunge la adîncimea şi/sau locul dorit, începeţi s-o recuperaţi cu viteză medie. În acelaşi timp e bine să imprimaţi ţaparinei nişte zvîcnituri uşoare, în dinţi de fierăstrău. Dacă scrumbia nu vrea să muşte încercaţi să schimbaţi amplitudinea mişcărilor sau/şi să înlocuiţi ţaparina cu alta de culoare diferită.

Strategie şi locuri

Cum trebuie abordate partidele de pescuit la scrumbie? În primul rînd trebuie să aveţi în geantă ţaparine de mai multe culori, dublate sau chiar triplate, pentru a nu pleca acasă în cazul că o pierdeţi pe cea prinzătoare şi în acelaşi timp pentru că nu ştii niciodată la care culoare va merge şi la care nu. La începutul partidei e bine să folosiţi o ţaparină multicoloră, pentru a vedea care e culoarea preferată a scrumbiei în momentul acela, ori în cazul că nu dispuneţi de aşa ceva atunci le puteti încerca pe rînd pe cele din dotare sau, pentru a nu pierde timpul, mai bine întrebaţi pescarii aflaţi deja pe mal. Să ştiţi că deseori trage la o anumită culoare dimineaţa şi la alta culoare după amiază, deci e bine să fiţi pregătiţi. Locurile preferate de scrumbie sînt cele cu prundiş pe fund, curent puternic şi/sau anafoare, cu adîncimea între 1 - 3 m. În mod obişnuit scrumbia trage dimineaţa între orele 6 şi 11, face pauză, apoi mai are o perioadă cînd trage după-amiază, cam între 15 şi 19, însă acest orar poate varia mult în funcţie de zi. Bancurile de scrumbii sînt uriaşe, se întind pe mulţi kilometri şi se deplasează lent (cîţiva kilometri pe zi), acest lucru lăsîndu-ne suficient timp de pescuit, în sensul că pentru a trece de un anumit loc fix au nevoie de circa 10 - 20 zile.

M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1506

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info