Curierul Zilei - Pescuitul în Delta Dunării
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Sport arrow Pescuitul în Delta Dunării
Fapt divers*** ️ Reţinut că şi-a şters urmele accidentului     Fapt divers*** ️ I-a făcut moşmoane de 180 lei!     Cultural*** ️ Sfîntul Nicolae, ocrotitorul copiilor     Social*** ️ S-a redeschis Cetatea Poienari     Sport*** ️ Victoria este obligatorie!     Sport*** ️ Ce peşti puteţi pescui pe Dunăre    
 Publicitate pdf
Pescuitul în Delta Dunării
(0 voturi)
Saturday, 08 September 2018

Curierul zilei vă prezintă locurile de pescuit

Pescuitul în Delta Dunării


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta cele mai bune locuri de pescuit de pe Dunăre dar şi din Delta Dunării, avînd în vedere că în perioada concediilor mulţi dintre împătimiţii pescuitului optează să meargă la pescuit. Iată ce trebuie să ştiţi dacă aveţi de gînd să programaţi partide de pescuit pe Bătrînul Fluviu.


Pescuit la ştiucă

zonele: Perişor, Holbina, Dranov, Periteasca
zonele: Uzlina, Isaac, Pojarnia, Onofrei, Chiril, Militarova, Cuibeda, Taranova, Dubcova, Perişor
Pestele pradător nr. 1 al Deltei Dunării supranumit şi „Lupul Bălţilor” îşi aşteaptă prada perfect camuflată în vegetaţia subacvatică. Atacul este fulgerător. Ştiuca are un ritm de creştere rapid ajungînd la 3 ani, cînd atinge şi maturitatea sexuală, la aproximativ 800 g. Cea mai mare ştiuca prinsă în Delta Dunării a avut 17 kg dar capturile frecvente sînt între 2-4 kg. Nici cele de 6-8 kg nu sînt o raritate. Reproducerea ştiucii durează de la începutul lunii februarie (odată cu topirea gheţurilor) pînă la sfîrşitul lunii martie. În această perioadă pescuitul la ştiucă este oprit în Delta Dunării. Ştiuca preferă apele limpezi cu vegetaţie abundentă. Lacuri precum Uzlina, Chiril, Onofrei, Taranova vor garanta un pescuit reuşit. Există perioade cînd ştiuca e mai greu de găsit din cauza apelor mari şi tulburi (aprilie – mai) sau a abundenţei vegetaţiei. Soluţia este pescuitul la Perişor în incinte private situate acolo unde Delta se întîlneşte cu Marea Neagră.

Pescuit la crap

zona: Braţul Sf. Gheorghe, Belciug (km. 29 – 44),
zona: Uzlina
Nimic nu se compară cu drilul unui crap de Dunăre. Peste de talie mare atingînd pînă la 45 kg, crapul sălbatic din Delta Dunării reprezintă una dintre opţiunile majore ale pescarilor europeni. Capturile frecvente sînt între 7 şi 10 kg dar nici cele între 12-22 kg nu sînt o raritate. Reproducerea crapului durează între mijlocul lunii aprilie şi mijlocul lunii iunie, perioadă în care pescuitul este oprit. Crapul preferă apele cu curent slab sau mediu şi cu multe obstacole subacvatice (tufe, trunchiuri scufundate). De aceea avînd în vedere şi forţa deosebită a acestui peşte fiţi foarte atenţi la alegerea sculelor şi liniilor cele mai potrivite. A înţepa un crap de peste 10 kg nu este o mare problemă dar a-l captura nu este la îndemîna oricui.

Pescuit la somn

zona: Braţul Sf. Gheorghe, Belciug ( km. 29 – 44)
zona: Uzlina
Somnul este peştele cel mai mare din Delta Dunării. Recordul este de 400 kg, capturile frecvente fiind între 5 şi 20 kg. În august 2003 un pescar sportiv a prins pe braţul Sfîntu Gheorghe un exemplar de 117 kg.
Peşte fără solzi, somnul preferă apele adînci ale braţelor Dunării. Perioada de reproducere – în care pescuitul este oprit – durează între jumătatea lunii aprilie şi jumătatea lunii iunie. Imediat după deschiderea pescu-itului din iunie şi pînă în septembrie se obţin şi cele mai bune rezultate. Momeala cea mai uzitată în Delta Dunării este rîma neagră, dar şi coropişniţa, broasca, peştisorul viu sau oscilantele grele dau rezultate bune. Pentru o partidă reuşită cel mai important este cunoaşterea locurilor. S-ar putea să aveţi nevoie de mai mult de 200 m de fir pe tambur.

Pescuit la şalău

zona: Braţul Sf. Gheorghe, Belciug (km. 29 – 44)
zona: Uzlina
După cum arată şi numele şalăul seamănă atat cu ştiuca (lucio) cît şi cu bibanul (perca). Şalăul preferă apele curate, cu fund nisipos sau pietros ale Dunării sau ghiolurilor adînci. Recordul Deltei Dunării este de 16 kg – lacul Razim, iar capturile frecvente între 2 şi 3 kg. Perioada de reproduce este similară cu a crapului şi somnului, perioadă în care pescuitul este oprit. Pentru o partidă reuşită de pescuit trebuie să aveţi twistere, peştişori vii sau bucăţi de peşte.

Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre

Pentru un pescar, indiferent că o face din pasiune sau din necesitatea de a-şi asigura traiul zilnic, nimic nu se compară cu o zi petrecută în mijlocul frumuseţilor naturii, în aşteptarea prăzii perfecte. Pentru cei care vor să se relaxeze pe malul Dunării şi să plece acasă cu o captură impresionantă, propunem cîteva dintre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.
Patria somnilor este în Cazanele Mari.  
Judeţul Mehedinţi este raiul pescarilor, în fiecare an în jur de 20.000 de pescari sportivi primind viză de la Poliţia de Frontieră pentru a putea pescui pe malul Dunării. Fiindcă Mehedinţiul este un judeţ de graniţă, pescarii trebuie să treacă mai întîi pe la Poliţia de Frontieră, unde primesc gratuit o viză. Altfel riscă amenzi usturătoare. Locurile bune de pescuit sînt multe în Mehedinţi, dar vă prezentăm aici cele mai importante puncte pe care nu trebuie să le rataţi.  
1. Pe Dunărea Mică (pe braţul Gogoşu), la kilometri fluviali 860-870, pe direcţia localităţii Izvoarele, locul numit „La Ciocolate”.  
2. La Staţia de Pompe de la Ostrovul Mare (km fluvial 865)  
3. La Cheile Portului, în zona localităţii Gruia.  
4. Zona localităţii Pristol se numără, şi ea, printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.   
5. Pentru sezonul toamnă-iarnă (la răpitor) – pe direcţia localităţilor Crivina, Ţigănaşi. Potrivit portalului pescarmehedinţean la Porţile de Fier II - Ţigănaşi  sunt două turbine imediat cum treci podul. Dacă funcţionează, zona mişună de avat şi şalău, este curent foarte puternic lângă turbine. Mai la vale se poate prinde peste paşnic la lansetă şi plută.  
6. La Orşova - Eşelniţa, pentru adepţii pescuitului la clean spinning sunt câteva puncte unde sunt locuinţe acoperite de apă, în Golful Graţca, în zona bisericii vechi de la Eşelniţa.  
7. Dubova – tot golful e bun de pescuit şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.  
8. Cazanele Mari – raiul somnilor de dimensiuni mari. Pescarulmehedintean avertizează că accesul este foarte dificil şi sunt foarte puţine locuri unde se poate pescui de pe mal – numai pentru cei cu mult curaj şi experienţă în alpinism sau pentru posesorii de barcă, dar o barcă seriosă fiindcă aici curenţii sunt foarte puternici.  
9. Cazanele Mici – locul bun pentru somn.  
10.  Şviniţa – loc pentru răpitori în special.

Cele mai bune locuri de pescuit în Delta Dunării

Unde trag cel mai bine monştrii cu mustăţi, bibanul şi ştiuca
Delta Dunării nu este doar un paradis pentru turistul care vrea să se rupă de tumultul civilizaţiei şi vine să se plimbe cu lotca printre cormorani şi nuferi. Este şi locul perfect pentru cei care vor să pescuiască. Lacul Fortuna este unul dintre cele mai mari lacuri din Delta Dunării. Se ajunge pe acest lac numai pe cale navigabilă. Aici se poate practica pescuitul atît din barcă, dar şi de pe mal, existînd, în funcţie de nivelul apei, posibilitatea de a întinde lansetele după crapi şi somni.
Un alt loc unde pescarii îşi pot încerca norocul este Balta Traian. La ieşirea din satul Traian treceţi pe lîngă o fermă şi ţineţi stînga, avînd ca reper balta sălbatică şi stîlpii de înaltă tensiune. Canalul Olguţa este frecventat mai ales de pescarii de ştiucă şi biban. Există posibilitatea de a pescui şi de pe mal, însă locurile sînt puţine din cauza vegetaţiei tari. În afară de răpitori, pe canal se mai prinde crap, caras şi plătică. Accesul se face cu barca, acest canal fiind o scurtătură a unei meandre a Canalului Şontea. Dacă intri spre braţul vechi al Dunării dinspre Mahmuia găseşti zone ideale de pescuit şi campare. Vara, în Uzlina vin sute de pescari. Potenţialul braţului vechi ascunde monştri cu mustăţi, albicioşi hrăpăreţi.
O altă zonă căutată de pescari este Enisala. Accesul către zonă se face pe DN Constanţa – Tulcea. La Babadag faceţi dreapta, către satul Enisala. Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre Gura de vărsare a Dunării în Marea
Neagră în zona Sfîntul Gheorghe este un pic mai greu de descoperit pentru cel care vizitează zona pentru prima dată. Iată cum ne îndrumă cei care cunosc bine locul: „Se merge pe drumul spre mare, se iese din sat. La aproximativ un kilometru de unitatea militară se face un drum spre Dunăre, în capătul lui fiind o lizieră de sălcii. Se ţine drumul pînă se dă de Dunăre. Se poate da după somn, şalău, crap“. Pe o plajă destul de mare, pe partea dreapta cum mergi din-spre porţiunea navigabilă a braţului Sfîntu Gheorghe spre localitatea Uzlina, sînt multe locuri ce se pretează pescuitului la crap, somn dar şi şalău şi ştiucă. Pentru cei care cunosc cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe locaţia este între km 66-62 (km vechi).

Călăraşi: Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.

Evadare în paradisul de pe insula Păcuiul lui Soare
Pescarii înrăiţi se pot relaxa, în judeţul Călăraşi, pe malul Dunării, în zone cu farmec aparte şi peisaj de vis, unde au ocazia să le pice în undiţă peşti de pînă la 10 kilograme bucata. Păcuiul lui Soare e un loc rupt de civilizaţie, cu privelişte mirifică şi cu o linişte asurzitoare şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Păcuiul lui Soare, dar şi malul românesc al Dunării, la graniţa cu Bulgaria, sînt cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre, din judeţul Călăraşi. Un pescar care se respectă trebuie să aibă echipamente şi dotări de aproximativ 5.000 de euro. Unuia profesionist nu-i sunt suficienţi însă 30.000, spune Viorel Cristea, pescar de cînd se ştie. Cei care nu au barcă pot apela la firme specializate care asigură transport pe Dunăre, cazare, masă, totul pornind de la 100 de euro pe zi. Zonele bune pentru stat cu undiţa în baltă sînt la 10-15 kilometri în aval şi în amonte de Dunăre-braţul Răul, zona de la cetatea Păcuiul lui Soare, unde sînt ape foarte adînci, şi la kilometrii 350-380, în zona de frontieră cu Bulgaria, un loc excepţional de pescuit, evitat de braconieri. „Aici se pot prinde mai multe specii de peşte. Este vorba despre şalău, somn, crap, caras şi plătică, de regulă, cu greutatea cuprinsă între 5 şi 10 kilograme fiecare“, spune Viorel Cristea care se mîndreşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său, unul dintre cei mai buni pescari din oraş. sursa: adevarul.ro
 Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2208

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info