Curierul Zilei - „Am vrut să impresionez o fată!“
PRIMA PAGINA arrow Cultural Monden arrow Cultural Monden arrow „Am vrut să impresionez o fată!“
 Publicitate pdf
„Am vrut să impresionez o fată!“
(4 voturi)
Wednesday, 24 October 2018

Chinezul de la Vocea României e piteştean,

„Am vrut să impresionez o fată!“


Feihong Basiogu, are 20 ani şi se află la Piteşti din 2011. A venit din China după ce mama lui s-a recăsătorit cu un piteştean. Foarte talentat, acesta a reuşit să impresioneze juriul de la Vocea României, sezonul 8.  După ce a cîntat piesa „Fly Me To The Moon”, Andra şi Irina i-au promis aproape orice, doar ca să-l convingă să vină în echipa lor. A ales să intre în echipa Irinei Rimes. Despre viaţa de la Piteşti, felul în care a reuşit să se adapteze în România, ce profesie îşi doreşte să urmeze şi multe ale amănunte din viaţa tînărului cu voce caldă, am aflat în cadrul unui amplu interviu.


Feihong Basiogu sau Pascu după numele tatălui din Piteşti, este student la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Limbi Străine. Studiază germana şi engleza. A învăţat la Colegiul Odobescu şi la Colegiu Naţional Zinca Golescu  Are un frate mai mic, în vîrstă de 7 ani, provenit din căsătoria mamei sale cu un inginer piteştean. Vorbeşte foarte bine româneşte, mai bine chiar ca unii adolescenţi români. Învaţă mult şi este în continuă formare.
lCum te-ai descrie în cîteva cuvinte?
-Sociabil, extrem de ambiţios, diversificat şi...nu-mi place să vorbeasc despre mine. E mult prea mult. Sunt Basiogu Feihong, 20 de ani, student la Bucureşti, la germană.
lCînd ai venit în România?
-Ţin minte foarte bine data, 17 mai 2011. A fost prima dată cînd am văzut Bucureştiul. O zi memorabilă a fost! Era o lume nouă, faţă de China, dar acum văd aspectul opus. A fost ceva totul nou, imprevizibil, nu ştiam cum o să fie viaţa de aici. Am avut o stare foarte confuză în orele alea de stat în avion.
lEraţi mai mulţi în China...e mai aglomerat.
-Sincer să spun, nu prea. Există mitul ăsta că în China e foarte aglomerat, dar chestia este că avem şi ţara mare. În oraşul meu natal Guilin, din judeţul Jilin aveam în jur de 5 milioane de locuitori, dar ţinînd cont că oraşul nostru este mai mare decît tot Argeşul, deja nu mai este atît de aglomerat. Sunt oameni mulţi dar e şi suprafaţa mare. Există într-adevăr şi oraşe foarte aglomerate cum sunt: Beijing, Shanghai. În  loc să compar China cu România aş prefera să compar Bucureştiul cu Piteştiul. Bucureştiul este mult prea aglomerat. În Piteşti îmi găsesc un sentiment de serenitate. Oraşul ăsta a rămas magic pentru mine deşi la început
nu-l suportam. Acum, că am plecat din oraş mi s-a făcut dor. Aerul e mult mai curat la Piteşti.  
l Părinţii sunt amândoi chinezi?
-Biologic vorbind, da. Tatăl meu vitreg este român. De asta am venit în România. S-a mutat mama şi apoi m-a întrebat dacă vreau să vin şi eu. Am zis da, de ce nu?! Eram curios cum este România. Dup-aia
m-am stabilit aici. Între timp am început şcoala aici, m-am acomodat, mi-ar făcut nişte prieteni foarte rapid.
lLa ce şcoală ai învăţat?
-La Mihai Eminescu, pe Craiovei şi liceul doi ani în Odobescu şi doi ani în Zinca Golescu.
lUnde ţi-a plăcut mai mult?
- Ambele licee au avut calităţile lor, dar Zinca a fost un scop de-al meu de cînd am venit din China. Am zis că este cel mai bun liceu de pe judeţ şi am vrut acolo. Am avut un rezultat mai neplăcut la evaluarea naţională şi am intrat la Odobescu. Îmi plăcea foarte mult şi în Odobescu, dar am vrut să-mi îndeplinesc visul şi de aceea m-am mutat în Zinca.
l Întotdeauna îţi îndeplineşti visele?
-Cel puţin aşa sper. Încerc cît pot, deşi nu ştiu dacă reuşesc de fiecare dată. Mai ales că în primele luni de studenţie sunt o grămadă de chestii de învăţat şi concursul ăsta de cîntat. Am multe proiecte în cap dar aş vrea să am motivaţie şi energie să le realizez şi să surprind lumea cu ce reuşesc eu.
A învăţat româneşte, citind articole din ziare
l Descrie-mi prima zi de şcoală din România.
-E memorabilă. M-am dus, am avut ora introductivă, că prima dată m-am dus în clasa a V-a şi după aceea în clasa a VI. Într-o pauză, am zis să ies şi eu pe afară să văd cum arată şcoala. Au venit cam 70% din toată şcoala şi m-au încercuit. Eu eram cu spatele la perete şi mă holbam la toţi şi ei se holbau la mine. Eu ştiam că sunt mici şi n-au văzut un străin în viaţa lor. Chiar şi aşa m-au speriat un pic! A venit domnul director şi mi-a luat apărarea şi au plecat toţi copilaşii.
l Vorbeai româneşte? Cum te-ai înţeles cu colegii, cu profesorii?
-Nu vorbeam deloc. În primele luni, am făcut două-trei luni meditaţie la limba română, la gramatică şi la cuvinte de bază. Apoi, din necesitate am învăţat, altfel nu reuşeam să mă acomodez. Mă izolam singur în ţara asta. Şi la şcoală nu înţelegeam absolut nimic. Vorbeam în engleză, uneori, cu profesorii. Unii nici nu ştiau atît de bine engleză că au făcut, poate, pe vremea lor, rusă sau franceză. Era foarte greu.  
l De la cine ai învăţat, de la prieteni colegi sau de la tatăl vitreg?
-Pe lîngă acele meditaţii, de cele mai multe ori prin comunicare cu ceilalţi oameni şi citind pe internet articole. Citeam şi Curierul zilei. Citean despre politică, despre Băsescu, el era pe atunci preşedinte...Am reuşit să învăţ şi limbajul formal şi pe cel de cartier.
l Eşti la facultatea de Limbi Străine. De ce ai ales germana?
-Germana este în momentul de faţă, pe lîngă franceză, cea mai folosită limbă în Uniunea Europeană. Mi se pare că este mecanică şi la unele elemente gramaticale seamănă enorm cu chineza şi mi se pare că este uşoară. Am o obsesie pentru stilul lor de viaţă: harnici, serioşi, ei sunt modelul meu de viaţă. Am auzit că limbile popoarelor pot influenţa comportamentele popoarelor. De asta îmi plac limbile străine.
După karaoke a ajuns la Vocea României
l Înţeleg că eşti pasiont de muzică.
-M-a influenţat mama foarte tare de mic. Cîntam. Realizam că eu chiar eram pe note potrivite. Nu n-am gîndit la chestii ambiţioase în legătură cu asta.
lCine te-a sfătuit să mergi la Vocea României?
-Există un club Urban din Piteşti, în care în fiecare miercuri se ţine karaoke. Era de Valentine` s Day şi am vrut să impresionez pe cineva, şi nu am reuşit, deşi toată lumea era încîntatată: „Bravo“. Pe tipa respectivă n-am reuşit să o impresionez atît de mult, dar am dat, din întîmplare, de un coordonator de la Pro Tv, de la Vocea României care a venit şi mi-a zis să mă duc. Şi toţi prietenii mei de acolo mă îndemnau să mă duc. Am impresionat o fată, totuşi, dar nu cea pe care voiam eu. I se părea că efectul scenic este foarte bun.
l De ce ai ales-o pe Irina Rimes?
-M-am dus la ea pentru că este extrem de creativă. Am auzit că este compozitoare pentru foarte multe melodii de-ale ei şi piesele nu sunt scrise de ceilalţi şi ea le cîntă doar ca o marionetă, că are voce. Nu! Este artistă în sine. Chiar m-am înţeles foarte bine cu ea.
l Ce muzică îţi place?
-Îmi place jazz-ul foarte mult, bluse, rock, şi ascult foarte mult şi electronică. De exemplu, la karaoke eu mai cînt The Doors, Frank Sinatra. Am mai încercat şi muzică populară românească din când în când.
l Îţi doreşti să faci o carieră în muzică sau de pe urma facultăţii pe care o urmezi?
-Am foarte multe proiecte în cap. Vreau să devin muzician, poate part -time, poate nu, scriitor, îmi place enorm să scriu. Am fost la Filologie şi citesc foarte mult, de obicei. Sunt mai tocilar de fel. Şi vreau să fiu profesor, să predau chineză. Deci, orice în legatură cu limbi străine, literatură şi muzică.
lAi o iubită?
-Nu, nu am. Acum că a început facultatea, lucurile au fost grăbite, aşa dintr-o dată şi chiar nu mai am timp.
l Mai ai fraţi?
-Da, mai am un frate mai mic. Are 7 ani, şi este jumate român, jumate chinez, din mama chinezoaică şi tata român.
lTe înţelegi bine cu el?
-Da, binişor, deşi uneori îl mai cert că stă prea mult pe calculator.
Învaţă foarte mult
lAi zis că îţi place să scrii. Ai scris ceva?
-Decît cîteva capitole, aşa la nimereală. Vreau să continui, să iasă o carte. O să scriu mai multe schiţe după care o să le combin să iasă un roman.
l Ai spus că ai citit mult. Ce cărţi româneşti ai citit?
-Ioana Pîrvulescu - „Viaţa începe vineri“, Marin Preda - „Cel mai iubit dintre pămînteni“, pe lîngă asta am mai citit „Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război“ care mi s-a părut una dintre cele mai bune cărţi. „Enigma Otiliei“, nu mi-a plăcut deloc. La bac eu am ales Blaga.
lDe ce te consideri tocilar?
-Învăţ extrem de mult şi nu sunt genul ăla, învăţ şi mă plîng. Învăţ că-mi place şi stau şi nu mai dorm, beau cafele şi energizante doar ca să reuşesc să învăţ o chestie.
lCrezi că ambiţia şi energia ta provin din originea ta chineză?
-O parte, da. În China, deşi se spune că este regim comunist, are foarte multe calităţi, mai ales educaţiei copiilor, din punct de vedere moral. Noi suntem învăţaţi de la o vîrstă foarte mică, cu anumite reguli, să fii un om moral, cinstit şi harnic şi ne dă un entuziasm pentru mai multă învăţătură şi îţi dă o plăcere să înveţi. De, cred că a avut un impact.
l Ai fost la şcoală şi în China...
-Da, am terminat 6 ani de şcoală acolo. În România,
m-am dus în clasa a V-a mai degrabă să mă acomodez cu limba.
l Cum este sistemul de învăţămînt din China?
-Trei ani de grădiniţă, incluzînd clasa 0, avem, cred, 7 clase în şcoală generală, 3 ani şi şcoala gimnazială, şi 3 ani de liceu. În China contează enorm rezultatul la bac pentru că apoi peste tot se intră pe bază   de dosar. Din cîte am înţeles eu, acolo se dă bac la opt materii.  
l Ţi-e dor de China?
-Extrem de dor. Nu am mai fost de cînd am venit în România. O dată fiind cu şcoala şi apoi cît de scump e biletul către China, nu am avut cum să mă întorc.
lŢii legătura cu prietenii de acolo?
-Cu unii, da.  Am trăit, totuşi, toată pubertatea mea în România şi pot zice că am prieteni mai buni decât chinezii.

Adoră peisajele montane din ţara noastră

l Ce-ţi place cel mai mult în România?
-Peisajul montan. Mi se pare mirific. Am prieteni pasionaţi de munţi şi mereu ne plimbăm. Transfăgărăşanul, Transalpina e un drum pe care nu l-ai putea vedea atît de des în alte ţări.
l Te-ai gândit să te întorci în China, sau vei rămîne în România?
-Nu mă văd stabilit în România, sincer, dar nici nu cred că am să mă întorc vreodată în China. În principiu,  aş vrea să rămîn în Europa, în Olanda spre exemplu sau într-o ţară nordică. Depinde unde mă duc la masterat. După ce o să-mi permit din punct de vedere financiar, să îmi vizitez rudele din România, prietenii din România şi rudele din China. Nu o să fie aşa, că stau în două locuri şi le părăsesc pe amîndouă. Totul o să rămînă, aici, în inima mea.
lMergi la restaurnat să mănînci mîncare chinezează?
-Nu! Mama îmi găteşte acasă, de ce să merg acolo? Am fost de cîteva ori cu nişte prieteni şi normal că au fost glume despre mîncare. Mama îmi găteşte.
l Dintre mîncărurile din România, care sunt preferatele tale?
-Aş zice pilaf, sau salată beauf, nu e chiar românească, dar îmi place salata beauf cu ton. Pe lîngă asta şi sarmalele sunt ok, dar cu smîntînă că sunt cam acre. Românii măncîncă acru, în general. Cînd stau cu mama îmi mai găteşte mîncare chinezească şi cînd mai mai duc la mamaie, toată masa e plină de mîncăruri româneşti.
l Care este locul tău preferat din Piteşti?
-Pădurea Trivale mi-a rămas la suflet. Cînd sunt trist, mai dezamăgit sau pur şi simplu pierdut după o zi de şcoală foarte grea, obositoare, îmi place să mă plimb prin pădure. E o simfonie de păsări, e superb. Şi ştrandul e un loc extraordinar de frumos. 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3445

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Concurs pentru posturi de procurori
Ți-ai dreaq ,muncă nu vă place da pensii vreț. La sapă, leprelor !
28/01/20 12:30 Mai mult...

Sală Polivalentă de 5.000 locuri!
Nu cochetez cu nici un partid , nu fac politică dar așa este să nu-l regretăm pe Ionică care se pricepe la administ...
28/01/20 09:04 Mai mult...

Concurs pentru posturi de procurori
La munca nu vrea niciunul, la pensie speciala e bataie !
28/01/20 00:03 Mai mult...

Delegaţia din Mioveni se întoarce miercuri acasă!
Doamne, pe ce se duc banii nostri, ai celor ce muncesc, din Mioveni...Ati terminat festivalurile din Europa de va permit...
28/01/20 00:01 Mai mult...

Iată de ce trebuia să câștige Mînzînă, nu Maria Dinu
Domnilor, scuzati interpelarea unui om care nu urmareste 'televiziunile de stiri' si alte ziare care ne livreaza in fiec...
27/01/20 21:10 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info