Curierul Zilei - Regizorul din spatele rugului aprins
PRIMA PAGINA arrow Editoriale arrow Marilena Baraţă arrow Regizorul din spatele rugului aprins
 Publicitate pdf
Regizorul din spatele rugului aprins
(16 voturi)
Tuesday, 30 October 2018

Oameni şi vremuri

Regizorul din spatele rugului aprins


       Astăzi, 30 octombrie, este o zi cu încărcătură emoţională deosebită pentru că noi românii comemorăm 3 ani de durere, stupoare si neputinţă în faţa tragediei de la Colectiv. În această zi în care spiritele rele ies la suprafaţă, nişte tineri fericiţi se îndreptau, asemenea mieilor ce merg la tăiere, spre o destinaţie ce avea să fie ultima staţie a vieţii lor.

       Un regizor ar putea descrie în paralel viaţa fiecăruia dintre cei care s-au strâns în acea seară, în acelaşi loc, mânaţi de aceeaşi pasiune – dorinţa la o viaţă fericită, plină de armonie şi culoare. Nu ştiau că acel loc de întâlnire unde inimile lor băteau împreună formând o stare feerică dată de armonia notelor muzicale va fi locul unde se va aprinde rugul pe care ei vor fi sacrificaţi. În doar 153 de secunde sufletele lor au trecut de la vibraţia fericirii la groaza în faţa morţii.

       Vai, suflet chinuit cuprins de flăcările morţii, de ce a trebuit chiar tu să fii sacrificat pe altarul jertfelnic al rugului aprins? De ce tocmai tu a trebuit să guşti din paharul plin de amărăciunea durerii şi spaimei din clipa morţii. De ce tu, copil nevinovat, a trebuit să înduri chinurile groaznice ale focului mistuitor?  De ce tu? Acestea sunt întrebările fiecărui părinte pe care şi le pune şi la care nu are răspuns.
       La aceste întrebări dureroase pentru om, Iisus răspunde în Isaia 55, 8-9  „Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre ... Și cât de departe sunt cerurile de pământ așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre”.
       Prin aceeași dramă au trecut în urmă cu 85 de ani, părinții ai căror copii au ars în biserica de la Costești. Acolo, 116 copii s-au jertfit pe altarul lui Iisus. Era tot într-o vinere, dar în Vinerea Mare a Paștelui. Pentru că au vrut în număr mare să participe la Denia din ziua crucificării lui Hristos și pentru că locul era prea mic, părinții au hotrărât să intre copiii în biserică, iar ei să participe la slujbă afară. Ușa mică a bisericii care se deschidea spre interior,  în care împingeau disperați și părinții și copiii, a fost bariera dintre viața și moartea copiilor mistuiți de flăcările care au cuprins biserica de lemn din Costești.
       La durerea nemărginită provocată de pierderea copiilor lor se adaugă sentimentul de vinovăție care este devastator. Gândul că ar fi putut să-și împiedice copilul să ajungă la locul jertfei îi va mistui mai tare ca durerea provocată de flăcările care i-au cuprins trupul copilului lor nevinovat. Cum poate înțelege un părinte că tocmai copilul lui este cel care plătește cu viața nesăbuința unui sistem găunos îmbibat cu putoarea urii din sufletele celor care-l compun?
       Cum poate înțelege un părinte că pentru sistem, copilul lor a însemnat „pierderi colaterale” pe care nu pun niciun preț în lupta lor meschină pentru putere? Dar, mai ales, cum poate un părinte să înțeleagă că au trecut 3 ani, iar jertfa copilului său nu a schimbat nimic? S-a schimbat doar Puterea. Și tăcere.  Nu se știe ce s-a întâmplat acolo și, poate, vor fi alte sacrificii, vor răspunde alți oameni nevinovați pentru a masca regizorul din spatele rugului aprins.
       Sunt tot mai multe voci care spun că o mână criminală ar fi pregătit rugul pe care trebuiau sacrificați tineri nevinovați. La Colectiv trebuia creată o emoție colectivă. Argumentele care susțin această ipoteză sunt legate de viteza cu care s-a propagat focul, cele 153 de secunde, echivalentă cu cea a unei deflagrații și de starea în care erau cadavrele, nefirească pentru un incendiu obișnuit. Specialiștii care susțin această ipoteză spun că doar susbstanțele folosite în conflictele militare (acidul cianhidric, NAPALM), se aprind într-un timp atât de scurt și dau asemenea plăgi.
       Și atunci cine este regizorul din spatele acestui halucinant scenariu? Cui folosește acest scenariu?  Celor care vor Puterea. Și nu este prea mare prețul Puterii? Războaiele nu sunt făcute tot pentru putere, ar răspunde un cinic. Le pasă oare că viața este darul cel mai de preț pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor?  Ne răspunde Gregg Braden în cartea „Suntem creați cu intenție”: „Brutalitatea infracțiunilor motivate de ură este posibilă doar într-o societate în care valoarea vieții umane a fost pierdută”.

       Vom afla oare vreodată cine este regizorul din spatele rugului aprins? Speranța ne rămâne tot la Iisus care în Evanghelia după Matei 10.26 ne spune: „Căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit și nimic tăinuit care nu va fi cunoscut”.


Marilena Baraţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 7883

Comentarii (14)
Scris de Rezist in 30-10-2018 21:28 - Vizitator
 
 
Trist! Instituțiile sunt mâna în mână. Corupția ucide, iar dacă nu ne trezim din somnul cel de moarte, România se scufunda.
 
Scris de Maria in 30-10-2018 09:23 - Vizitator
 
 
ISU, ca si strutul, cu capul in nisip !!!! Prea putini acuza de fapt un vinovat indiscutabil : ISU !!!! Ca si in alte domenii, acestia amendeaza doar mici comercianti care de fapt nu pun viata vreunui om in pericol, dar ba nu au furtun, ba nu au cheie de hidrant, ba paratraznet, Si aici, ocolesc raspunsul, AU DAT AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE A LOCALULUI ??? AU FACUT VREUN CONTROL ???? AU DAT VREO AMENDA ? Sa nu omita cu nesimtire obligatia lor de a controla si verifica orice activitate , cu sau fara autorizatie !!!!!, mai ales una care aduna la un loc atatia oameni !!!
 
Scris de Roxana in 30-10-2018 09:02 - Vizitator
 
 
Nu are nicio legatura Satana sau Halloween-ul, s-au strans oamenii la un concert. Mie mi se pare fantastic ceea ce am vazut intr-o poza...stalpul de lemn ardea spre tavan iar solistul inca sustinea concertul, oamenii radeau si dansau. Ignoranta se plateste oameni buni, cand esti inconstient si supercifial asta patesti. Multi nu au nicio vina, dar faptul ca la inceputul incendiului solistul facea glume pe seama stalpului in flacari spune multe despre ce fel de oameni erau acolo.
 
Scris de Mircea in 30-10-2018 08:57 - Vizitator
 
 
Vinovati sunt multi. Morti nu mai revin.Facem o comisie iara pentru ce? oricum nu o sa aflam niciodata adevarul.....Daca institutiile cu atributii in domeniu isi faceau datoria, aceasta tragedie nu ar fi avut loc.... vieti si suflete curate si nevinovate...Parerea mea este ca a fost UN ATAC TERORIST.....
 
Scris de Daniel in 30-10-2018 08:47 - Vizitator
 
 
Romania = interese personale majore, lipsa raspunderii civice, ignoranta, lipsa raspunderii personale si/sau colective, nesimtire, lipsa empatiei, naivitate, polarizare politica, educatie precara, ipocrizie maxima, lipsa idealurilor de orice tip, saracie, autism social...... etc !!! Observati ce dezastru uman a fost posibil ca urmare a haosului social existent din belsug in Romania ! In aceste conditii date si sub impactul emotional creat in societate de acest accident colectiv grav, va rog sa luati in calcul efectele dezastruoase care vor fi posibile in urma producerii unui mare cutremur de pamant ce va urma cu siguranta sa se produca in Romania ! Sunt multe lucruri de facut in acest sens respectiv, educatie preventiva, consolidarea cladirilor subrede, pregatirea unei infrastructuri de reactie rapida, ajutor medical si aparatura portabila, corturi speciale, tehnica speciala folosita pentru descarcerare, utilaje, etc ! Macar in urma unor astfel de evenimente nefericite sa reusim sa devenim rationali, uniti si sa actionam coordonat, responsabil si preventiv !
 
Scris de Effects in 30-10-2018 01:14 - Vizitator
 
 
Din nou si din nou, oameni care pier, victime nevinovate ale ignorantei unor semeni care alerga dupa profituri imediate. Spatii care functioneaza fara autorizatii si chiar in ilegalitate. Care nu respecta elementare masuri de protectie in momentul desfasurarii acestor evenimente.... Pacat, ca gloriosul ''devil'' si-a luat tribut, intr-o seara de Halloween, vieti si suflete tinere, curate si nevinovate...
 
Scris de Pastila in 30-10-2018 01:04 - Vizitator
 
 
Nu-i poţi impune nimănui o anumită conduită, dar măcar îi poţi sugera să înveţe să distingă binele de rău! Se spune, pe bună dreptate, să ai grijă ceea ce-ţi doreşti, că s-ar putea să ţi se întâmple! Totul se află în echilibru, răul şi binele, şi se derulează de la + infinit, la -infinit. Ceea ce este prea mult, strică întotdeauna! Mulţi cred într-o lume de-apoi, dar n-avem nicio mărturie a cuiva întors de pe-acolo, să ne povestească cum stau lucrurile, cu adevărat. Biblia ne învaţă că Iisus a fost. N-am cum să contest o astfel de afirmaţie, în lipsa probelor, si depinde de mine, dacă cred sau nu! Totuşi, eu ştiu că cele zece porunci ale lui Dumnezeu nu ne îndeamnă la nimic rău ci, dimpotrivă, ne învaţă să nu furăm, să nu ucidem ş.a.m.d. Nu contest faptul că anumiţi îndrăciţi, cu pretenţii de oameni sfinţi, folosesc religia în interese proprii şi de-aici provine lipsa de încredere în feţele bisericeşti. Problema e, în ce prefer să cred, sau nu! Mare păcat că au murit atâţia oameni în discoteca dracilor, însă când intri într-un astfel de cuptor, ca şi acela în care au ars rockerii, dacă te duce mintea, te uiţi atent la materialele inflamabile de pe-acolo, la posibilităţile de evacuare în caz de incendiu etc. , asta dacă ştii să-ţi aperi pielea, oricât de mare şmecher te-ai putea crede la un moment dat! Unii ar putea spune că acelaşi lucru ţi s-ar putea întâmpla într-o biserică… Nu neg acest lucru, însă, probabilistic vorbind, ai şanse mult mai mari să arzi într-o discotecă, plină de materiale inflamabile şi cu muzica dată la maximum, de nu se mai înţelege drac cu persoană!
 
Scris de Preot in 30-10-2018 00:53 - Vizitator
 
 
Tinerilor,fratilor....de ce laudati vrajmasul si nu va ingrijiti de sufletele voastre? Iata ca a venit diavolul sa va ceara sufletele si vi le-a luat...si v-a prins nepregatiti si bucurandu-va dar nu intru Domnul. Fratilor,Sfanta zi de Vineri e zi de POST ptr orice crestin. Postim vinerea căci este ziua în care Hristos Dumnezeu, Marele Răstignit, a îndurat patimile cele mântuitoare: scuipările peste faţă, batjocura, biciuirile, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru noi şi pentru a noastră mântuire, aşa după cum mărturisim în Simbolul de credinţă. Postim vinerea ca să ne arătăm recunoştinţa faţă de Mântuitorul nostru, pentru că ne-a redeschis Raiul, făcându-ne părtaşi la viaţa Sfintei Treimi. Iara voi ce ati facut fratilor? Ati dat slava vrajmasului,v-a luat mintile si apoi si sufletul. DOAMNE,daca cei ce au murit ar avea glas sa spuna acum ce vad si simt v-ati inspaimanta cu totii,chiar si cei drepti,si ati da slava lui Hristos Domnul si in somn. „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan, 3,15).
 
Scris de Lupascu in 30-10-2018 00:46 - Vizitator
 
 
Daca institutiile cu atributii in domeniu isi faceau datoria, aceasta tragedie nu ar fi avut loc - criminalii din guvern declara doliu national pentru a-si ascunde incompetenta si de a deturna atentia publica de la faptele de coruptie.....
 
Scris de Ioan in 30-10-2018 00:31 - Vizitator
 
 
Clubul nu avea autorizatie de al ISU si orice pompier incepator daca intra in club ar fi observat multe nereguli care puneau viata oamenilor in pericol. Pompierii nu ar fi aprobat fiunctioarea clubului de aceea nu au fost chemati. Clubul trebuia macar sa aiba un pompier voluntar care sa participe la spectacole si sa fie dotat cu mijloace pentru stingerea incendiilor. Daca in loc de burete se foloseau cartoane de oua cred ca era mai bine, nu luau foc la fel de usor ca buretele.Trebuia sa fie macar un extinctor de calitate si neexpirat langa scena si un om calificat care sa-l foloseasca. Usile de acces trebuiau sa se deschida in exterior(usile obisnuite se deschid in interior. A fost o singura usa dubla din termopan care se deschidea la interior. Exista si o a doua use metalica dar era legata cu un lant de fier si lacat care nu a putut fi deschisa nici macar de pompieri. Usile ar fi putut salva multa lume daca erau facute corespunzator si lasate deschise in timpul spectacolului.Daca se luau cateva masuri de prevenire a incendiilor niste banale atificii de tort nu ar fi ucis atatia tineri nevinovati.
 
Scris de Andrei in 30-10-2018 00:26 - Vizitator
 
 
Doresc să fie trași la răspundere cei care au autorizat și aprobat Clubul. Să ne amintim ca în perioada comunistă în locuri publice precum cinematografele exista Pompieri de serviciu și ieșiri în caz de incendiu alocate spațiului și numărului de ocupanți. Pana si blocurile in care locuim aveau instingtoare .Știu că acum s-a constatat ilegalități dar vreau să știu unde sunt organele de control.Și întrebare ce se va întâmpla în caz de cutremur cine va acționa ????
 
Scris de John in 30-10-2018 00:20 - Vizitator
 
 
vinovati in primul rand sunt patronul si administratorul clubului. in al doilea rand sunt vinovate autoritatile pentru ca nu au verificat clubul sau au inchis ochii si au amanat o verificare.
 
Scris de Fane in 30-10-2018 00:12 - Vizitator
 
 
Clubul nu avea autorizaţie de la ISU!
 
Scris de George in 30-10-2018 00:07 - Vizitator
 
 
Vinvati de tragedia produsa in care au murit peste 40 tineri si raniti peste 180 este MINISTERUL DE INTERNE cel care a aprobat folosirea salii din punct de vedere al sigurantei cetatenilor prin inspectorii de la ISU respectiv pompieri. Sala nu se putea folosi pentru concerte unde se adunau multi cetateni deoarece avea o singura iesire iar peretii si tavanul erau captusiti cu burete si placi care se aprindeau imediat. Sala a fost neincapatoare pentru cei 500 de tineri. Vinovati sunt cei care au organizat deschiderea concertului cu focuri de artificii care au aprins sala. Acolo a fost o mana criminala. In momentul cand a inceput concertul s-a dat foc la artificii. Totul a fost premeditat. Primaria nu trebuia sa dea autorizatie. Se stia ca sala este antifonata cu materiale care iau foc imediat. Vinovati sunt si cei care au vandut bilete foarte multe si care au admis organizarea concertului in sala cu probleme grave de incendire. S-a urmarit omorarea a cat mai multor tineri. Ori aduni 500 de oameni si le dai foc fara posibiltatea evacuarii lor ori arunci o cantitate de exploziv de catre un terorist e tot aia. Parerea mea este ca a fost UN ATAC TERORIST.....
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Comentarii

Cititorii mei, stăpânii mei sau despre încă o diversiune
zmeule esti vandut total ciumei rosii s-au mai corect spus faci parte din ea urata batranete ai mosulica
12/12/19 11:36 Mai mult...

Cititorii mei, stăpânii mei sau despre încă o diversiune
Un editorialist care se vrea formator de opinie, dar nu mai tine cu intoxicarile comuniste . Stapanii din titlu nu mai s...
12/12/19 10:43 Mai mult...

A murit un medic cardiolog
Tot ce s-a scris in articol despre dna doctor, este adevrat !As aduga, ca a fost o femeie foarte frumoasa !Dumnezeu s-o ...
12/12/19 09:56 Mai mult...

Cititorii mei, stăpânii mei sau despre încă o diversiune
Nimeni nu este mai presus de lege, nici macar Ilie ( Nastase }, Gheorghe ( Popescu), Adrian( Nastase, Severin). Vorba ve...
12/12/19 09:32 Mai mult...

Cititorii mei, stăpânii mei sau despre încă o diversiune
Aruncati "chestiunea cu Standard&Poor\'s" pe umerii actualului guvern, desi toate deciziile si actiunile care au condus ...
12/12/19 09:20 Mai mult...

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info