Curierul Zilei - Surzilor li s-a luat dreptul să conducă maşini
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow Fapt Divers arrow Surzilor li s-a luat dreptul să conducă maşini
 Publicitate pdf
Surzilor li s-a luat dreptul să conducă maşini
(8 voturi)
Friday, 23 November 2018

În urma unui Ordin al Ministrului Sănătăţii

Surzilor li s-a luat dreptul să conducă maşini


Mai multe persoane cu deficienţe de auz din judeţul nostru se confruntă cu o problemă, privind reînnoirea permisului auto. Deşi conduc autovehicule de ani buni, posesorii de permis nu pot obţine un document nou, din cauza unor modificări impuse printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii. Legislaţia prevede, mai nou, ca numai hipoacuzicii care poartă aparat auditiv să aibă acest drept. Cei care nu aud deloc spun că este o discriminare şi vor acţiona în consecinţă.


„Există un ordin al Ministerului Sănătăţii cum că persoanele care aud cît de cît şi au aparat auditiv, pot fi apte să conducă autovehicule celelate, care nu aud deloc, nu mai au voie. Potrivit acestui ordin, au crescut dimensiunile de la 500 de decibeli la 1.500 şi 2000, ceea ce este absolut irelevant în condiţiile în care surzii din afară conduc şi camione şi troleibuze. La noi, pot primi permis doar dacă aud puţin. Acest lucru este irelevant, pentru că, şi noi care auzim foarte bine şi dăm drumul în maşină la muzică, la maximum, nu auzim semnalele acustice ale poliţie şi ambulanţe“, declara Lavinia Chiţu, interpret al persoanelor hipoacuzice. Tînăra a participat la o întîlnire din Parlament unde deputatul Adriana Săftoiu a expus problemele colegilor săi, atrăgînd atenţia că persoanele cu deficienţe de auz sunt discriminate prin acest ordin.  „Ordinul a intrat în vigoare din iunie. Am mers la Parlament şi am avut discuţii pentru a se anula. Sînt afectaţi hipoacuzicii cărora le-au expirat permisele de conducere. Ei au obţinut acest document, în urmă cu mulţi ani, au condus pînă acum şi nu li se pare normal ca
dintr-o dată să nu mai poată conduce. Au fost la cabinetele medicale şi nu le-a fost dat avizul“, explica Lavinia Chiţu. Aceasta a precizat că printre persoanele hipoacuzice afectate sunt şi oameni al căror loc de muncă depinde de permisul de conducere şi a dat exemplu un şofer de la o firmă de curierat.

A parcurs sute de mii de kilometri la volan

 În Piteşti sunt în jur de 20-30 de persoane cu deficienţe de auz cărora le va expira permisul curînd şi nu îl pot reînnoi. În Piteşti sunt în jur de 100 de persoane hipoacuzice care posedă permis de conducere. Sunt probleme similare la Craiova, Miercurea Ciuc, Harghita, Focşani, Bacău şi Bucureşti. Mai multe persoane hipoacuzice s-au întîlnit cu jurnaliştii şi au discutat despre problemă. Unul dintre cei afectaţi de măsură este Gabriel Mătuşia. „Conduc de 13 ani. Am făcut 350.000 de kilometri, inclusiv în străinătate, în Olanda, Franţa, Turcia, Kuweit, Austria, Ungaria, Lituania. Am fost oprit de poliţişti pentru controale. S-au uitat pe documente şi totul a fost în regulă. Au văzut că sînt persoană surdă şi nu mi-au dat avertisment sau altceva. Mi s-a întîmplat în România. Am aflat despre această problemă cînd am mers la ORL să obţin fişa medicală necesară preschimbării. Medicii au explicat situaţia, mi-au arătat acel ordin şi m-au trimis în altă parte. Nici măcar nu au vrut să pună ştamplia de inapt, pentru a putea acţiona pe cale juridică. Am obţinut permis pentru scuter, în Olanda în 2003. Am dat examen fără a fi trimis să îmi fac fişa medicală. M-am prezentat la Poliţie, mi-au dat un interpret şi am luat din prima, examenul durînd 10 minute“ , relata Gabriel Mătuşia, de 38 de ani, cu ajutorul interpretei Lavinia Chiţu.

„Este un act de discriminare“

„Acum 10 ani a dat prima dată de permis. A fost foarte greu dar pînă la urmă l-a obţinut. Acum a trebuit să facă preschimbarea de permis. A fost refuzată, nefiindu-i pusă nici măcar ştampila de inapt. Potrivit Ordinului de la Ministerul Sănătăţii apărut din iunie, se spune că persoanele cu deficienţe de auz ca să poată fi apte, trebuie să aibă aparat auditiv, şi să audă începînd de la 500 pînă la 2.000 de decibeli. Persoanele care nu au aparat auditiv şi sunt complet surde, cu profunzime bilaterală acută n-au dreptul să mai conducă. Asta în condiţiile în care au condus în România de ani de zile. Este un act de discriminare pentru aceste persoane din comunitatea surdă, în condiţiile, în care România are semnat tratate internaţionale prin care persoanele cu dizabilităţi nu pot fi discriminate. Vom merge şi la CEDO. Am fost la un centru medical din Piteşti. Primul contact a fost cu o doamnă asistentă care i-a explicat despre ce este vorba şi a rugat-o să aştepte să vină doamna doctor. Aceasta din urmă i-a spus că nu poate să-i dea actul din cauza ordinului. Nu poate preschimba permisul deşi conduce de 10 ani. Problemă cu maşina. Are o oglindă retrovizoare mai mare decît la alte maşini. În general hipoacuzicii se bazează foarte mult pe partea vizuală. Ştiţi foarte bine că persoanele cu diazbilităţi au unele simţuri mult mai dezvoltate faţă de noi. Din punct de vedere statistic, persoanele surde nu au comis accidente rutiere la nivel naţional“, relata interpreta pentru Romina Hanganu.  

Primul permis pentru surzi obţinut la Piteşti

De remarcat este faptul că în România, primul permis de conducere acordat unei persoane surde a fost la Piteşti.
L-a obţinut Anton Voicilă în anul 1968. „A avut o singură dată un accident uşor, pentru care nu a fost vinovat. A oprit la trecerea de pietoni şi un şofer l-a lovit din spate. Primul permis din România l-a obţinut în 1968. A fost greu. Un an de zile a făcut drumuri la Bucureşti şi a făcut mai multe demersuri. Acum nu mai are maşină şi nu mai conduce decît ocazional“, a zis interpreta. Convenţia ONU privind persoanele cu dizabilităţi, la care făceau refereire persoanele hipoacuzice cu care am stat de vorbă, prevede la articolul 5: „Statele părţi vor interzice toate tipurile de discriminări pe criterii de dizabilitate şi vor garanta tuturor persoanelor cu dizabilităţi protecţie juridică egală şi efectivă împotriva discriminării de orice fel“.

Pot obţine permis dacă au aparat auditiv

 Şeful Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto, comisar şef Emil Angheloiu, a precizat că instituţia pe care o conduce nu influenţează în vreun fel acordarea permisului de conducer unor persoane cu deficienţe de auz. Dacă solicitantul are avizul medicului, documentul este eliberat.  „Din punct de vedere legal, pe linie de reînnoire a permisului de conducere nu este modificat absolut nimic în procedură. Procedura prevede ca noi să se ocupăm de ceea ce concluzionează medicul şef al policlinicii autorizate unde cetăţeanul îşi face vizita medicală. Am întîlnit frecvent cazuri cînd medicul concluzionează în funcţie de afecţiunile cetăţeanului, valabilitatea fişei medicale cu revizurie la un an, la doi, la trei, nu în mod uzual cum este la 10 ani. Pentru cei hipoacuzici, legea prevede să poarte proteză auditivă. Noi am avut pentru re
înnoire, la serviciul nostru, un singur caz în ultimii patru ani. Un cetăţean a venit pentru reînnoire. Poliţa rutieră are dreptul să retragă dreptul de a conduce, hipoacuzicilor care nu are proteză auditivă. De asemenea am avut mai multe cazuri în ultiul an, dacă nu înşel 4 cazuri, de cetăţeni hipoacuzici, cu proteză auditivă şi cu interpret care au susţinut proba pentru obţinerea permisului de conducere şi au fost declaraţi admişi. Obligaţia noastră este să îl primim cu un interpret în maşină care să-i transmită comenzile ofiţerului examinator. Ordinul nostru privind acest cazuri este emis din anul 2010“, declara comisarul-şef Emil Angheloiu şeful serviciului public de Înmatriculări şi Permise Auto Argeş. 
M.Sandu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 6596

Comentarii (7)
Scris de Leon din timis in 25-11-2018 13:38 - Vizitator
 
 
Observ ca uni de aici nu sunt de acord ca surzi să conducă cu permis auto.Asta e romania cu oameni care nu are timp cu persoanele dizabilitate in scopul de a promova viitorul in toate aspectele ei.Eu sunt surd si in curand iau examen pe traseu ,voi respecta indicatiile ofiterului pe traseu si voi folosi cu intelepciune la ce am învățat in teorie cat si in practică cu instructorul auto. Sa aveti rabdare cu persoane dizabilitate in timp ce conduce si sa-l respectați felul său de a conduce,care știe pe unde merge si ce vede pe traseu.Multumesc !
 
Scris de comentariu in 24-11-2018 09:04 - Vizitator
 
 
atunci cand nu esti capabil sa faci nimic,gen inventie ,inovatie,investitie,organizare, 
activitate productiva,esti timorat si atunci faci ce esti capabil,adica controlezi, dai amenzi si dai legi(legile incompetentilor).
 
Scris de Ghenose in 24-11-2018 07:46 - Vizitator
 
 
Curīnd și orbii vor putea obține carnet de conducere. La Pitesti, cu siguranță.
 
Scris de un roman aproape surd .... in 23-11-2018 23:40 - Vizitator
 
 
In tarile din Uniunea Europeana persoanele surde si hipoacuzice au permis de conducere fara restrictii la gradul de surditate. 
Romania este membra a UE si nimeni nu a luat in considerare spre a face sesizare la EUD cu sau fara implicarea ANSR ? 
In 2006 ANSR a intervenit la Minister/Guvern inaintea intrarii Romaniei in UE si cazul a fost clasat. 
Persoanele care se implica in apararea drepturilor persoanelor cu deficiente de auz pe problema permiselor de conducere NU INTERVIN CUM TREBUIE, nu elaboreaza o strategie si nu prea au multe cunostinte in norme juridice, mai ales cele din UE. 
In cel mai rau caz, la ora actuala, conducerea ANSR este una fara valoare unde in 2006 ANSR a intervenit gratie fostului secretar general, dl Badescu, si la ora actuala revedem anul 2006. 
De aici situatia se complica in fata autoritatilor.
 
Scris de adr in 23-11-2018 23:10 - Vizitator
 
 
Nu am nimic cu cei ce au probleme auditive, dar sa nu auzi nimic... nu pot sa fiu de acord cu luarea permisului. Degeaba ziceti cu muzica sau alte alea. Atunci sa aibe permis si orbul... ca e discriminare. Hai sa gandim logic. Daca exista un aparat sa poata auzi(cei surzi) sau sa vada(cei orbi), nu am nimic impotriva, dar sa aibe minimul de reflexe.
 
Scris de Cititor in 23-11-2018 12:31 - Vizitator
 
 
Oricum la Pitești cu greu sau aproape imposibil să promovezi proba practică pentru obținerea permisului. Ar trebui să se ia urgent măsuri pentru abuzurile care au loc. În orice țară civilizată se sesiza ONG-urile și aveați proces.
 
Scris de ION in 23-11-2018 00:19 - Vizitator
 
 
cncd A AMENDAT ANUAL MINISTERUL SANATATII PENTRU LIPSA UNUI REGULAMENT CADRU PE ACEASTA SPETA.PROBABIL IL VOR AMENDA SI ANUL SI LA ANUL . DAR ATA ATIMP CAT NU PLATESC DIN BUZUNARELE LOR,NU AU NICIO TREABA.dECI ALA CU BOXA IN PROTBAGAJ CU MUZICA LA MAXIN AUDE SEMNAELE ACUSTICE.AS VREA SA SE DEMONSTREZE ASTA
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Sală Polivalentă de 5.000 locuri!
Dar unde vor construi o parcare pentru cei 5000 de spectatori?
27/01/20 00:14 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Sa angajeze dracu neonatolog adevarat care vrea sa munceasc ,nu sa trimita totul la pitesti!Dl primar luati atitudine......
26/01/20 06:37 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Degeaba a facut primarul saracu spital nou(de apreciat de altfel)daca este condus de o neonatoloaga care are program de...
26/01/20 06:35 Mai mult...

Rău platnicii riscă să rămână fără căldură!
Facem asa: - te debransezi fara sa ceri aviz de la termoficare - anunti administratorul blocului ca nu mai consumi cal...
26/01/20 00:32 Mai mult...

Argeşul, în top la cazurile de tulburări mintale
Sunt cei luati in evidente la medici, dar in realitate numarul lor este mult mai mare.Campul electromagnetic exista pest...
25/01/20 18:17 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info