Curierul Zilei - Unora le este ruşine să iasă la braţ cu Dumnezeu, pe stradă
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Tâlhărit în bar, la păcănele!     Fapt divers *** ️ Au plecat cu mortul, a luat foc casa!     Economic *** ️ România, cea mai mare inflaţie din Europa     Sport *** ️ „Am controlat jocul, mai puteam marca!“     Social*** ️ Majorarea accizelor la ţigări, amânată     Fapt divers*** ️ Motociclist rănit, în accident     Fapt divers *** ️ Femeie dispărută de acasă!     Social *** ️ Trei viitori pompieri de nota 10!    
 Publicitate pdf
Unora le este ruşine să iasă la braţ cu Dumnezeu, pe stradă
(4 voturi)
Monday, 14 January 2019

Din punctul meu de vedere

Unora le este ruşine să iasă la braţ cu Dumnezeu, pe stradă


      De multă vreme nu mai împart oamenii în deştepţi şi proşti. Am observat că adeseori proştii sunt deştepţi, iar deştepţii acţionează prosteşte. Nu aţi observat că atunci când vă consideraţi deştepţi, luaţi hotărâri proaste, iar dacă lăsaţi prostia un pic mai liberă, nimeriţi cea mai bună soluţie ? Mie acest lucru mi s-a întâmplat în nenumărate rânduri.

      Înclinând să cred în ideea lui Mahatma Gandhi că nu există mai multe religii , iar religia lumii e una singură, împart  oamenii în două mari categorii: credincioşii şi ateii. Un credincios prost e mai deştept decât un ateu inteligent, iar acest lucru se explică prin aceea că omul care îl caută pe Dumnezeu iese din cercul său strâmt şi încearcă să pătrundă tainele existenţei. Ateul, oricât de lucid se consideră, se mulţumeşte să exploreze spaţiul sublunar, care se întinde de la Pământ la Lună, după cum îl defineşte Aristotel, în vreme ce credinciosul trece dincolo, în spaţiul supralunar şi călătoreşte liber, cu întrebările sale mai mari sau mai mici, cu răspunsurile sale mai simple ori mai complexe, în întregul Univers. Cum să nu mă simt mai apropiat de cineva care gândeşte şi simte universal în raport cu unul care se compromite folosindu-şi, până la oboseală, biata logică umană ? Prostia credinciosului poate fi infinit mai puternică decât o rachetă cosmică, în vreme ce logica deşteptului seamănă adesea cu o mârţoagă obosită pe spinarea căreia se plimbă de la un adevăr relativ la alt adevăr relativ. Bine ne-a spus-o Iisus că împărăţia cerurilor este accesibilă mai ales celor săraci cu duhul, în sensul că aceştia sunt bucuroşi a se lipsi de raţionament şi favoarea intuiţiei şi de minte în favoarea inimii.
      Trebuie să recunosc faptul că ateii mi se par însă mai amuzanţi decât credincioşii. Ei pun întrebări copilăreşti cum ar fi:
      - Cum a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric ?
      - Ce înseamnă că pământul era netocmit şi gol ?
      - De ce s-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea ?
     Ce ar fi vrut ateii, ca în loc de Geneza din Biblie să le umple Dumnezeu laptopul cu toate formulele facerii lumii? Evident, nu va exista niciodată un laptop atât de puternic încât să poată primi toate aceste informaţii. În loc să rânjească de satisfacţie că ştiu să pună întrebări încuietoare cum ar fi că în ce mod a luat Creatorul o coastă a bărbatului ca să facă femeia, ateii ar face bine să accepte provocarea de a face hermeneutică pe primele cinci versete din Ioan:
      „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu Era Cuvântul.
      Aceste erau dintru început la Dumnezeu.
      Toate prin El s-au făcut şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
      Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.
      Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o.”
      Atrag respectuos atenţia să nu se apuce nimeni de vreo interpretare combativă a micului text de mai sus înainte de a studia temeinic ultimele evoluţii în epistemologie. Treaba cu Logosul, ori Cuvântul nu e chiar atât de simplă,  nu e similară cu scaunul e scaun şi masa, masă.
      Observ că din cele o mie de cuvinte la cât are dreptul rubrica mea, am mâncat deja cinci sute. Este vremea să mă îndrept spre ideea de bază a articolului.
      Toată lumea a fost entuziasmată de discursul lui Donald Tusk de la Ateneu, pentru că i-a pomenit pe George Enescu, Cioran,  Eliade  şi Duckadam.  La bulgari,  a vorbit despre poetul Ivan Vazov, actorul Zahari Buharov şi fotbalistul  Hristo Stoicikov. Bulgarii nu au Cioran, oricât ai căuta prin cultura lor. Evident că atunci când am aflat despre şabloanele pe care le foloseşte Tusk în discursurile sale am fost deranjat, am simţit că a umilit şi România şi Bulgaria,  servindu-ne prefabricate, lucruri pret a porter pe care noi le-am considerat vorbe smulse din suflet. Dar, de unde atâta suflet la aceşti înalţi demnitari ?
      Din Imnul Naţional a fost scoasă ultima strofă a variantei oficiale:
      „Preoţi, cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină,
      Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
      Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
      Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ!”.
      Ce a însemnat eludarea acestei strofe, un gest de delicateţe a unui popor creştin faţă de nişte atei sau un gest de corectitudine politică, ori şi una şi alta ? Nu ştiu, dar ştiu că niciun vorbitor, absolut niciunul nu a pomenit numele lui Dumnezeu, nici măcar în sens cultural, ori metaforic, ca şi cum Dumnezeu a devenit ceva ruşinos, jenant în contextul construcţiei europene. De ce se întâmplă acest lucru nu am habar, însă consecinţele sunt vizibile şi constau în lipsa de coeziune a Uniunii Europene. Cum să construieşti o Uniune Europeană din ţări creştine când îţi e ruşine de Dumnezeul strămoşilor tăi ?
      În plan moral se observă fariseismul. Se predică justiţia, dar se încalcă legea în primul rând de cei care o predică. Se vorbeşte despre egalitate în drepturi, dar ştie orice român că unii sunt, cum vine vorba, mai egali decât alţii. Se pun în discursuri cinstea şi corectitudinea, dar în practică apar exact contrariile.
Iată un exemplu. Comisia Europeană nu vrea, de câţiva ani, să publice aşa-zisul EU Anti – Corruption Report cu privire la corupţia din cele 28 de state europene,  document a cărui elaborare a fost stabilită printr-o decizie din 2011, publicată în 2014, dar abandonat la cererea vice-preşedintelui Comisie Europene Frans Timmermans, cel care ne dă lecţii de anti-curopţie.
       „Pentru Comisie, lupta împotriva corupţiei nu este în nici un caz o încercare de a interveni sau de a oferi judecăţi de valoare în viaţa politică dintr-un stat membru", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas pentru EUobserver. La Ateneu ni s-a spus cu totul altceva.
Bine le-a spus Iisus fariseilor: „Voi, fariseii, curăţaţi partea din afară a paharului şi a farfuriei, dar înăuntru sunteţi plini de jaf şi de răutate. Oameni fără minte! Oare cel care a făcut partea din afară n-a făcut şi partea dinăuntru?” (Luca 11:39, 40).
      Sunt un om simplu care îşi dă cu părerea. Cred că Occidentul complică lucrurile în mod diabolic, în aşa fel încât democraţia devine vorbă goală. Folosind o propagandă mincinoasă, menită să ascundă adevărul şi să facă din alb negru şi din negru alb, urmaşii vechilor colonialişti îşi fac meseria. Desigur, în cazul României contează enorm că suntem iubitori de mărgele colorate. Faptul că Tusk l-a amintit pe Duckadam a generat mai mult entuziasm decît cuvintele Vioricăi Dăncilă care spunea  că România trebuie tratată cu respect.
      Putem discuta la infinit, pro şi contra. Ceva este însă clar ca lumina zilei şi anume că unora dintre noi, ne e ruşine să ieşim la braţ cu Dumnezeu, pe stradă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi noi)

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1201

Comentarii (1)
Scris de Doru in 16-01-2019 11:00 - Vizitator
 
 
Un articol excelent, demn de un ziarist ca Gheorghe Smeoreanu. Felicitari, maestre!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


 
A intrat primul la Facultatea de Jandarmi!

article thumbnail Tânăr din Argeş demn de laudăA intrat primul la Facultatea de Jandarmi! Un tânăr argeşean a vrut să îmbrace haina militară şi a reuşit o performanţă greu de egalat. A intrat primul la Faculatea de Jandarmi din cadrul Acadeniei de Poliţie „Alexandru Ioan...
Continuare

Alte articole
 
Invazia omidei păroase, la Câmpulung

article thumbnailInvazia omidei păroase, la Câmpulung Nu mai există spaţii verzi, în Câmpulung pen­tru că de la începutului anului şi până în pre­zent este o adevărată molimă datorită omidei păroase care a atacat gardurile vii şi alte forme decorative. De...
Continuare

Alte articole
 
Raliul Iaşiului poate decide campionul!

article thumbnailCei mai buni piloţi se pregătesc de o nouă etapăRaliul Iaşiului poate decide campionul! Iaşul este gata să primească şi în acest an caravana Campionatului Naţional de Raliuri. Pe 6 septembrie va debuta ediţia a XXXV-a a Raliului Iaşului. Organizatorii au publicat documentele...
Continuare

Alte articole
 
Trupa Paraziţii a cîştigat procesul cu Poliţia!

article thumbnailTrupa Paraziţii a cîştigat procesul cu Poliţia!l Sindicatul agenţilor obligat să plătească cheltuielile de judecată l Decizia poate fi contestată Trupa Paraziţii a câştigat în primă instanţă proce­sul intentat de Sindicatul Naţional al Agenţilor de...
Continuare

Alte articole
embedgooglemap.net
Flowplayer background video
Flowplayer background video
Flowplayer background video
La Autodoc

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Tâlhărit în bar, la păcănele!
Felicitari politistului care s-a implicat in prinderea infractorului.Rusinebsistemului care permite eliberarea lui desib...
20/08/19 08:49 Mai mult...

Gravidă moartă, la Judeţean!
O tragedie. Totusi cred ca la un alt spital posibil s-o fi trait.
20/08/19 08:40 Mai mult...

Tâlhărit în bar, la păcănele!
inseamna ca trebuie sa stea macar 5 ani inchis, nu 2 sau 3 ani!
20/08/19 08:22 Mai mult...

Gravidă moartă, la Judeţean!
O mizerie de articol! Vindeți numai mizerii!!!! Adevărul domnilor trebuie sa scrieți, nu minciuni!!!
20/08/19 07:59 Mai mult...

Gravidă moartă, la Judeţean!
Îngrozitor, altă mămică moartă , 3 bebeluși lăsați orfani de măcelarii din județean.... Oare de data asta vor ...
20/08/19 06:57 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 06.08.2019

--- 2.722 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 

Loto 6/49

Flag Counter


PRchecker.info