Curierul Zilei - Unora le este ruşine să iasă la braţ cu Dumnezeu, pe stradă
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Unora le este ruşine să iasă la braţ cu Dumnezeu, pe stradă Imprimare E-mail
(4 voturi)
luni, 14 ianuarie 2019

Din punctul meu de vedere

Unora le este ruşine să iasă la braţ cu Dumnezeu, pe stradă


      De multă vreme nu mai împart oamenii în deştepţi şi proşti. Am observat că adeseori proştii sunt deştepţi, iar deştepţii acţionează prosteşte. Nu aţi observat că atunci când vă consideraţi deştepţi, luaţi hotărâri proaste, iar dacă lăsaţi prostia un pic mai liberă, nimeriţi cea mai bună soluţie ? Mie acest lucru mi s-a întâmplat în nenumărate rânduri.

      Înclinând să cred în ideea lui Mahatma Gandhi că nu există mai multe religii , iar religia lumii e una singură, împart  oamenii în două mari categorii: credincioşii şi ateii. Un credincios prost e mai deştept decât un ateu inteligent, iar acest lucru se explică prin aceea că omul care îl caută pe Dumnezeu iese din cercul său strâmt şi încearcă să pătrundă tainele existenţei. Ateul, oricât de lucid se consideră, se mulţumeşte să exploreze spaţiul sublunar, care se întinde de la Pământ la Lună, după cum îl defineşte Aristotel, în vreme ce credinciosul trece dincolo, în spaţiul supralunar şi călătoreşte liber, cu întrebările sale mai mari sau mai mici, cu răspunsurile sale mai simple ori mai complexe, în întregul Univers. Cum să nu mă simt mai apropiat de cineva care gândeşte şi simte universal în raport cu unul care se compromite folosindu-şi, până la oboseală, biata logică umană ? Prostia credinciosului poate fi infinit mai puternică decât o rachetă cosmică, în vreme ce logica deşteptului seamănă adesea cu o mârţoagă obosită pe spinarea căreia se plimbă de la un adevăr relativ la alt adevăr relativ. Bine ne-a spus-o Iisus că împărăţia cerurilor este accesibilă mai ales celor săraci cu duhul, în sensul că aceştia sunt bucuroşi a se lipsi de raţionament şi favoarea intuiţiei şi de minte în favoarea inimii.
      Trebuie să recunosc faptul că ateii mi se par însă mai amuzanţi decât credincioşii. Ei pun întrebări copilăreşti cum ar fi:
      - Cum a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric ?
      - Ce înseamnă că pământul era netocmit şi gol ?
      - De ce s-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea ?
     Ce ar fi vrut ateii, ca în loc de Geneza din Biblie să le umple Dumnezeu laptopul cu toate formulele facerii lumii? Evident, nu va exista niciodată un laptop atât de puternic încât să poată primi toate aceste informaţii. În loc să rânjească de satisfacţie că ştiu să pună întrebări încuietoare cum ar fi că în ce mod a luat Creatorul o coastă a bărbatului ca să facă femeia, ateii ar face bine să accepte provocarea de a face hermeneutică pe primele cinci versete din Ioan:
      „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu Era Cuvântul.
      Aceste erau dintru început la Dumnezeu.
      Toate prin El s-au făcut şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
      Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.
      Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o.”
      Atrag respectuos atenţia să nu se apuce nimeni de vreo interpretare combativă a micului text de mai sus înainte de a studia temeinic ultimele evoluţii în epistemologie. Treaba cu Logosul, ori Cuvântul nu e chiar atât de simplă,  nu e similară cu scaunul e scaun şi masa, masă.
      Observ că din cele o mie de cuvinte la cât are dreptul rubrica mea, am mâncat deja cinci sute. Este vremea să mă îndrept spre ideea de bază a articolului.
      Toată lumea a fost entuziasmată de discursul lui Donald Tusk de la Ateneu, pentru că i-a pomenit pe George Enescu, Cioran,  Eliade  şi Duckadam.  La bulgari,  a vorbit despre poetul Ivan Vazov, actorul Zahari Buharov şi fotbalistul  Hristo Stoicikov. Bulgarii nu au Cioran, oricât ai căuta prin cultura lor. Evident că atunci când am aflat despre şabloanele pe care le foloseşte Tusk în discursurile sale am fost deranjat, am simţit că a umilit şi România şi Bulgaria,  servindu-ne prefabricate, lucruri pret a porter pe care noi le-am considerat vorbe smulse din suflet. Dar, de unde atâta suflet la aceşti înalţi demnitari ?
      Din Imnul Naţional a fost scoasă ultima strofă a variantei oficiale:
      „Preoţi, cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină,
      Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
      Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
      Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ!”.
      Ce a însemnat eludarea acestei strofe, un gest de delicateţe a unui popor creştin faţă de nişte atei sau un gest de corectitudine politică, ori şi una şi alta ? Nu ştiu, dar ştiu că niciun vorbitor, absolut niciunul nu a pomenit numele lui Dumnezeu, nici măcar în sens cultural, ori metaforic, ca şi cum Dumnezeu a devenit ceva ruşinos, jenant în contextul construcţiei europene. De ce se întâmplă acest lucru nu am habar, însă consecinţele sunt vizibile şi constau în lipsa de coeziune a Uniunii Europene. Cum să construieşti o Uniune Europeană din ţări creştine când îţi e ruşine de Dumnezeul strămoşilor tăi ?
      În plan moral se observă fariseismul. Se predică justiţia, dar se încalcă legea în primul rând de cei care o predică. Se vorbeşte despre egalitate în drepturi, dar ştie orice român că unii sunt, cum vine vorba, mai egali decât alţii. Se pun în discursuri cinstea şi corectitudinea, dar în practică apar exact contrariile.
Iată un exemplu. Comisia Europeană nu vrea, de câţiva ani, să publice aşa-zisul EU Anti – Corruption Report cu privire la corupţia din cele 28 de state europene,  document a cărui elaborare a fost stabilită printr-o decizie din 2011, publicată în 2014, dar abandonat la cererea vice-preşedintelui Comisie Europene Frans Timmermans, cel care ne dă lecţii de anti-curopţie.
       „Pentru Comisie, lupta împotriva corupţiei nu este în nici un caz o încercare de a interveni sau de a oferi judecăţi de valoare în viaţa politică dintr-un stat membru", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas pentru EUobserver. La Ateneu ni s-a spus cu totul altceva.
Bine le-a spus Iisus fariseilor: „Voi, fariseii, curăţaţi partea din afară a paharului şi a farfuriei, dar înăuntru sunteţi plini de jaf şi de răutate. Oameni fără minte! Oare cel care a făcut partea din afară n-a făcut şi partea dinăuntru?” (Luca 11:39, 40).
      Sunt un om simplu care îşi dă cu părerea. Cred că Occidentul complică lucrurile în mod diabolic, în aşa fel încât democraţia devine vorbă goală. Folosind o propagandă mincinoasă, menită să ascundă adevărul şi să facă din alb negru şi din negru alb, urmaşii vechilor colonialişti îşi fac meseria. Desigur, în cazul României contează enorm că suntem iubitori de mărgele colorate. Faptul că Tusk l-a amintit pe Duckadam a generat mai mult entuziasm decît cuvintele Vioricăi Dăncilă care spunea  că România trebuie tratată cu respect.
      Putem discuta la infinit, pro şi contra. Ceva este însă clar ca lumina zilei şi anume că unora dintre noi, ne e ruşine să ieşim la braţ cu Dumnezeu, pe stradă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi noi)

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 976

Comentarii (1)
Scris de Doru in 16-01-2019 11:00 - Vizitator
 
 
Un articol excelent, demn de un ziarist ca Gheorghe Smeoreanu. Felicitari, maestre!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


 
A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!

article thumbnailA zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat! Autoaccidentare pe raza comunei Lereşti. Un autoturism marca Logan a fost distrus în partea din faţă. Se pare că cel aflat la volanul ma­şinii a pierdut contro­lul asupra acesteia şi s-a dat peste cap de două ori....
Continuare

Alte articole
 
Cea de-a 3-a distincţie a Premiului Europei, la Mioveni

article thumbnailCea de-a 3-a distincţie a Premiului Europei, la Mioveni În cadrul Concursului „Premiul Europei”, oraşul Mioveni a primit cea de-a treia din cele patru distincţii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, acordate pentru activitatea desfăşurată în slujba...
Continuare

Alte articole
 
Barajul de promovare în iunie

article thumbnailBarajul de promovare în iunie Comitetul Executiv al Fede­ra­ţiei Române de Fotbal a aprobat, cu unanimitate de voturi, în şedinţa  din 16 aprilie, datele de desfăşu­rare a jocurilor de baraj pentru menţinerea/promo­varea în Liga 1.
Continuare

Alte articole
 
„Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti

article thumbnailSpectacol de revistă pentru copii, părinţi şi bunici, „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti  Copiii, părinţii şi bu­nicii vor putea vedea joi, 9 mai, la ora 15:00, spectacolul „Nepoţii lui Tănase“, pus în scenă de Teatrul de Revistã ...
Continuare

Alte articole
embedgooglemap.net
Flowplayer background video
Flowplayer background video
Flowplayer background video

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 

Loto 6/49

Flag Counter


PRchecker.info