Curierul Zilei - Vasile Tofan a scăpat de puşcărie
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Fapt Divers arrow Vasile Tofan a scăpat de puşcărie
Social*** ️ Vor fi ucişi 20.000 de porci     Fapt divers*** ️ Trenul l-a izbit în plin!     Fapt divers*** ️ Fiind beat şi fără permis, a rănit un om     Fapt divers*** ️ Anchetatorii i-au sigilat magazinele     Social*** ️ Voucherele au scumpit vacanţele cu 55%!     Fapt divers*** ️ Romii de la Berevoeşti cer să fie respectaţi     Fapt divers*** ️ Fiind beat şi fără permis, a rănit un om     Fapt divers*** ️ Anchetatorii i-au sigilat magazinele     Fapt divers*** ️ Poliţist care îşi respectă uniforma    
 Publicitate pdf
Vasile Tofan a scăpat de puşcărie
(0 voturi)
Thursday, 07 March 2019

La Curtea de Apel Piteşti, afaceristul cu deşeurile toxice de la Cîmpulung, răsuflă uşurat

Vasile Tofan a scăpat de puşcărie


După cum v-am informat, patronul cu „otrăvurile” de pe fosta platformă ARO a scăpat de cea mai gravă parte a condamnării pronunţate de Judecătoria Cîmpulung, în luna iulie a anului trecut. Vasile Tofan nu va face nici un an de puşcărie din cei cinci ani cît a primit la prima instanţă, iar firma sa, Global Eco Center nu va plăti amenda penală de 600.000 de lei, cît hotărîse magistratul de caz.    

Omul de afaceri a scăpat „bazma curată” nu pentru că nu ar fi fost vinovat de faptele pentru care a fost trimis în judecată în vara lui 2016 ci pentru că instanţa Curţii de Apel Piteşti a constatat că s-a împlinit termenul de prescripţie specială a răspunderii penale, fapt pe care Tofan a şi mizat prin repetatele sale contestaţii în proces care l-au făcut de lungă durată. Aşadar, săptămîna trecută, lovitură grea pentru cei care trăgeau speranţe era ca afaceristul să plătească. Singura obligaţie cu care a rămas, prin hotărîre definitivă, pronunţată la rejudecare de Curtea de Apel Piteşti, este să elibereze de deşeuri hala de pe fosta platformă ARO. Două tone şi jumătate de deşeuri periculoase de la Cîmpulung direcţionate spre Glina. Asul din mînecă al lui Vasile Tofan l-a constituit perioada mare de timp consumată între săvîrşirea faptelor şi momentul trimiterii sale în judecată. Infracţiunea a fost săvîrşită în anul 2010, iar procurorii l-au dat pe mîna instanţei în 2016. Aşa stînd lucrurile, termenul de prescripţie în cazul său era de cinci ani (cînd legea prevede pentru infracţiunea săvîrşită pedeapsa cu închisoarea mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani, atît cît a fost condamnat afaceristul). Rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stat la baza hotărîrii de condamnare a Judecătoriei Cîmpulung, a fost construit pe baza unor fapte de o gravitate incontestabilă, produse la începutul afacerii lui Tofan la Cîmpulung. În septembrie 2010, două tone şi jumătate de deşeuri periculoase  încărcate în 28 de containere au plecat de la Cîmpulung şi urmau să fie deversate la groapa de gunoi de la Glina. Poliţiştii din Ilfov au reuşit să oprească transportul după ce primiseră informaţii cum că în containerele cu pricina se aflau substanţe periculoase. Deşi la vremea respectivă Vasile Tofan susţinea că reziduurile nu sînt pericu­loase, ulterior, s-a demonstrat contrariul. Recipientele au fost confiscate şi sigilate, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de poluare prin evacuarea unor deşeuri sau substanţe periculoase. „Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sînt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în rechizitoriu.

Pretinsele tehnologii de stabilizare, inexistente

Vasile Tofan susţinea în 2010 că în recipientele respective nu se aflau deşeuri periculoase şi că transportul acestora s-a făcut în condiţii legale. „Deşeurile transportate la groapa de la Glina erau tratate şi puteau fi depozitate ca deşeuri nepericuloase, conform buletinelor de analiză care însoţeau transportul. Deşeurile au trecut prin cele două faze ale tratării – neutralizare şi denocivizare (stabilizare) – şi nu mai prezentau un pericol, pentru mediu sau populaţie. Tot ceea ce au prezentat posturile naţionale de televiziune nu corespunde realităţii. Au fost spuse neadevăruri şi oamenii au fost duşi în eroare. Cît vom lucra aici, nu vom încălca legea sub nici o formă şi vom respecta regulile impuse de Primărie şi de partenerul nostru (n.r. Landmark Management) de pe fosta platformă ARO”, a declarat la momentul respectiv Vasile Tofan, în cadrul unei conferinţe de presă. Anchetatorii au fost însă de altă părere, susţinînd că obţinerea substanţelor periculoase s-a datorat aplicării necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor pericu­loase, nerespectării procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterii la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decît cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decît cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti. În concluzie, anchetatorii au stabilit că deşeurile în cauză sînt periculoase, avînd proprietatea de pericol H 14 – Ecotoxic -, putînd prezenta riscuri imediate sau întîrziate pentru mediu. Toate acestea demonstrează că „pretinsele tehnologii de stabilizare, susţinute de Tofan Vasile şi S.C. Global Eco Center S.R.L. ca fiind realizate, nu au existat ori dacă s-au efectuat unele activităţi, acestea nu au fost apte să conducă la rezultatele prevăzute de lege”. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Cîmpulung.

Va fi sesizată Curtea Constituţională a României

Procesul, înregistrat pe 12 iulie 2016, ca urmare a încheierii cercetărilor procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Argeş, într-un dosar preluat, în toamna lui 2015, de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Cîmpulung, a avut ca parte vătămată Ministerul Mediului – Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Argeş. Pe 22 iunie 2016, Vasile Tofan şi firma sa Global Eco Center au fost trimişi în judecată, iar pe 24 iunie 2016, pe rolul Judecătoriei Cîmpulung a fost înregistrat dosarul penal deschis în aces caz, avînd ca obiect „Infracţiuni la alte legi speciale art. 98, alin. 5, din lit. b, din OUG nr. 195/2005 – protecţia mediului”. Pe 5 iulie 2018 s-a produs condamnarea inculpaţilor fără acord de recunoaştere. Pentru infracţiunea prevăzută de Legea protecţiei mediului, şi anume neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, Vasile Tofan a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi. Şi firma acestuia a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale de 600.000 de lei. Ca pedeapsă completară, instanţa a hotărît suspendarea activităţii persoanei juridice Global Eco Center privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, pe o durată de trei ani. Tot pentru trei ani, prin hotărîre judecătorească, a fost închis punctul de lucru din Cîmpulung, strada Traian, nr.223, „Cîmpulung Industrial Park”. Pedepsele au fost însă anulate, săptămîna trecută, de Curtea de Apel Piteşti. Cu două săptămîni înainte de acest verdict, la termenul din 13 februarie, magistratul de la Piteşti a stabilit că va fi sesizată Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de cei doi inculpaţi, Vasile Tofan şi Global Eco Center, vizînd dispoziţiile legii în baza cărora au fost judecaţi şi condamnaţi la Cîmpulung, dar şi ale legii în baza cărora este judecat la Curtea de Argeş.
Narcis Manole

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1426

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info